Fonduri alocate de Guvern pentru plata venitului de completare de care beneficiază disponibilizații de la CEH

În ședința de Guvern de miercuri, 28 iulie 2021 a fost adoptată hotărârea prin care sunt aprobate alocările de sume din bugetul asigurărilor pentru şomaj pe anul 2021 pentru plata venitului lunar de completare de care beneficiază persoanele disponibilizate de la Societatea Complexul Energetic Hunedoara S.A., în insolvență.

La propunerea Ministerului Energiei, Guvernul a aprobat astfel alocarea sumei de 16.137 mii lei din bugetul asigurărilor pentru șomaj pe anul 2021 pentru plata venitului lunar de completare pentru persoanele disponibilizate de la Societatea Complexul Energetic Hunedoara S.A., în insolvență, în condițiile Planului de disponibilizare, aprobat potrivit legii.

Ne-am asumat să rezolvăm o serie de situații dificile, cu scopul de a produce energie curată, de a lăsa o moștenire verde viitoarelor generații. Dar, așa cum am tot spus, nu facem asta ignorând soarta oamenilor de acum. Alături de colegii din Guvern am adoptat astăzi cele două hotărâri prin care alocăm fondurile pentru plata venitului lunar de completare de care beneficiază persoanele disponibilizate de la CEO și CEH. Totodată, lucrăm și la planuri importante de investiții pentru a oferi alte oportunități comunităților de acolo”, a declarat ministrul Energiei Virgil Popescu.

După cum se știe, începând cu data de 27 iulie 2021, din cadrul Societății Complexul Energetic Hunedoara SA – Sucursala Electrocentrale Deva, au fost concediați 659 de salariați, din care 595 beneficiază de plăți compensatorii, în valoare de 29.748.810 lei, conform prevederilor Contractului Colectiv de Muncă.  De precizat că cele 64 de persoane care nu beneficiază de plăți compensatorii și venit în completare au o vechime în muncă mai mică de 3 ani.

Potrivit unui comunicat al CEH, pentru personalul disponibilizat de la Complexul Energetic Hunedoara în baza programului de concedieri colective, Guvernul României a luat toate măsurile de protecție socială, dublate de măsuri de sprijinire în vederea recalificării sau reconversiei profesionale. Astfel, angajații disponibilizați beneficiază nu doar de plăți compensatorii la ieșirea din sistem, ci și de venit în completare pe o perioadă de 24 până la 48 de luni, pe lângă ajutorul de șomaj.

Conform prevederilor Legii nr. 76/2002 si OUG nr. 69/2019, cu modificările și completările ulterioare, salariații concediați beneficiază de următoarele măsuri de protecție socială:

  • Ajutor de șomaj, pe o perioadă de până la 12 luni, în funcție de vechimea în muncă – valoare estimată: 7.354 mii lei
  • Venit în completare, pe o perioadă de până la 24 de luni, în funcție de vechimea în muncă – valoare estimată: 35.682 mii lei

Câştigul salarial mediu net pe economie din luna ianuarie 2021, comunicat de Institutul Naţional de Statistică, este de 3.395 lei

Disponibilizările s-au efectuat în baza Planului de disponibilizare al S. CEH-SA pentru anul 2021. Din numărul total al celor disponibilizați de la Complexul Energetic Hunedoara SA – Sucursala Electrocentrale Deva, 76 de persoane se vor pensiona în următorii 2 ani,  conform prevederilor  Legii nr. 263/2010, privind  sistemul unitar de pensii publice. În același timp, conform datelor oficiale, se estimează că alte 200 de persoane vor beneficia de prevederile Legii nr. 197/2021 care modifică și completează art. 30 și 56  privind reducerea  vârstei standard  de pensionare din Legea nr. 263/2010.