Aproape 20.000 de metri pătrați de teren de pe malul drept al Jiului de vest din zona urbană a orașului Uricani au devenit un spațiu public verde, elegant și util, după ce Primăria orașului Uricani a implementat aici un program de investiții în regenerare urbană, proiectul fiind finanțat cu fonduri europene nerambursabile.
Proiectul administrației de la Uricani datează încă din 2018 când a fost depus pentru finanțare, dar lucrările au fost întârziate în anul 2020 din cauza pandemiei. Acum însă el este finalizat iar faleza Jiului de vest a devenit unul dintre cele mai frumoase locuri de promenadă pentru cetățenii din Uricani dar, așa cum crede chiar primarul Dănuț Buhăescu, și un punct de atracție pentru turiștii care tranzitează din ce în ce mai des această localitate aflată la intrarea în Parcul Național Retezat.
”Ușor-ușor, acționăm prin toate mijloacele pe care le avem la dispoziție pentru a schimba imaginea orașului Uricani și pentru a crește gradul de confort al cetățenilor. Sigur că pentru un oraș a cărui putere economică a fost serios afectată de închiderea marilor capacități industriale, fără ca statul să fi pus ceva în loc, lucrurile se mișcă ceva mai greu decât ne-am dori noi. Am reușit totuși, în toți acești ani, grație proiectelor pe care le-am conceput și realizat cu echipa de la Primăria orașului Uricani să atragem fonduri, îndeosebi fonduri europene, pentru a face acele investiții necesare care pot contribui la schimbarea imaginii orașului Uricani. Un astfel de proiect este și cel pe care l-am implementat în zona falezei Jiului de Vest, în orașul ”nou” între cele două poduri, practic de la blocul 13 și până la sediul Oficiului Poștal, care a redevenit dintr-un teren viran plin de gunoaie, un adevărat punct de atracție al orașului”, spune primarul Dănuț Buhăescu.
Peste 7 milioane de lei au avut la dispoziție antreprenorii care au câștigat licitația pentru acest proiect, în vederea configurării zonei în conformitate cu prevederile proiectului tehnic realizat de specialiștii de la Primăria din Uricani.
Astfel, pe o suprafață de 16.661 mp au fost efectuate o serie de lucrări de regenerare urbană care au constat, efectiv, în:
- acțiuni de modelare a terenului;
- defrișarea vegetației existente;
- curățarea și salubrizarea terenului;
- Realizarea de branșamente la apă, curent, etc.
- Amenajarea de noi spații verzi;
- achiziția și montarea de foișoare de lemn, pergole și grilaje de protecție;
- Realizarea de grupuri sanitare;
- Realizarea unui amfiteatru pentru spectacole în aer liber, inclusiv cu spații pentru întreținere;
- Realizarea de alei înierbate și de terenuri de sport înierbate;
- Plantarea unor arbori ornamentali;
- Instalarea de bănci de odihnă și coșuri de gunoi;
- Realizarea unui sistem de iluminat public ornamental;
- Realizarea unui sistem de inteligent de irigații a gazonului și copacilor ornamentali;
- Crearea de zone speciale pentru sport, locuri de joacă pentru copii, etc.
Accesul principal pe promenada falezei Jiului din orașul Uricani se va face din dreptul podului de pe Bulevardul Muncii, loc din care pornește și un traseu destinat bicicliștilor. Punctul de acces funcționează totodată și ca punct de reper pentru turiștii care tranzitează orașul Uricani, având în vedere că în zonă a fost montată și o siglă informativă a orașului, de dimensiuni considerabile, iluminată inclusiv pe timp de noapte, orașului Uricani. În plus, aspectul estetic al zonei este completat și de investițiile realizate de Apele Române, în taluzarea malului Jiului cu piatră, amenajarea cursului Jiului fiind reabilitată de curând, după ce inundațiile de anul trecut au afectat și această zonă.
Primarul orașului Uricani, Dănuț Buhăescu este convins că de această nouă investiție se vor bucura foarte mulți oameni și are deja în vedere, în perspectivă, realizarea unui proiect similar prin care să fie modernizată și faleza de pe cealaltă parte a cursului Jiului de Vest, pe marginea DN 66A.