Între Asociația Petro Aqua, ai cărei voluntari se ocupă de managementul turistic de la Peștera Bolii și Apa Serv Valea Jiului există de ani de zile o excelentă colaborare și un parteneriat concretizat în derularea mai multor activități comune. O astfel de activitate, care se derulează deja de foarte mulți ani, este și ecologizarea constantă a pârâului Jupâneasa, al cărui curs parcurge, după cum se știe, întreaga cavitate a Peșterii Bolii.
După ce anul trecut, pandemia a zădărnicit organizarea tradiționalei activități, anul acesta voluntarii de la Apa Serv și cei ai Petro Aqua, împreună cu reprezentanți ai companiei Apele Române și ai Parcului Național Grădiștea Muncelului-Cioclovina au reluat acțiunea de voluntariat prin care din albia pârâului Jupâneasa au fost ”culese” crengile aduse de viituri, dar și o mulțime de PET-uri, cârpe și alte deșeuri provenite din neglijența sau nepăsarea oamenilor care par să nu înțeleagă că pentru a păstra farmecul unor obiective turistice așa cum este și Peștera Bolii, fiecare dintre noi suntem direct responsabili. Peste 20 de voluntari de la Apa Serv, de la toate secțiile și departamentele companiei au subscris fără rezerve acestei acțiuni de voluntariat, au încălțat cizmele de cauciuc și mănușile de protecție și au adunat în bună parte deșeurile aduse de apă în Peștera Bolii.
Alături le-a fost ing. Florin Ciucur – șeful Departamentului Exploatare al Apa Serv Valea Jiului. Acesta a evidențiat nu doar importanța acestei acțiuni de voluntariat, ci și modul în care, doar prin mai mult respect față de natură, fiecare om poate contribui la reducerea sau chiar eliminarea riscului de poluare a mediului și distrugere a unor zone cu impact major în dezvoltarea turismului. ”Noi acționăm cu toată energia, an de an, în cadrul unor activități de ecologizare pe care le desfășurăm aici, la Peștara Bolii, dar și în alte zone turistice ale Văii Jiului (Cheile Jiețului, Valea de Pești, Taia etc.) sau chiar în orașele și municipiile din Vale. De fiecare dată ne propunem să atragem atenția oamenilor asupra importanței pe care o are păstrarea curățeniei asupra ecosistemului. Din păcate, încă sunt destul de mulți cei care nu înțeleg că atunci când ne bucurăm de un picnic la iarbă verde, pe malul unui curs de apă, dar lăsăm în urma noastră resturi de mâncare sau mai ales ambalaje (PET-uri, pungi de plastic, sticle, cutii de conserve, doze etc.) toate acestea sunt preluate de apă și duse în aval, cu un impact negativ asupra mediului inimaginabil. Așa s-a întâmplat și aici, în Peștera Bolii, unde viiturile generate de ploile abundente din acest an și cele de anul trecut au adus foarte multe deșeuri, de la crengi sau bușteni din exploatațiile forestiere din amonte și până la cârpe, PET-uri și alte deșeuri de acest fel care s-au adunat în Peșteră și au generat chiar devierea cursului apei, îngreunând circuitul de vizitare al peșterii”, spune ing. Florin Ciucur.
Tocmai aceste efecte nefaste au încercat prin acțiunea lor de ecologizare să le corecteze voluntarii Apa Serv împreună cu cei de la Petro Aqua, în cadrul acestei acțiuni de voluntariat. ”Conștientizăm că fiecare creangă adusă de o viitură pe albie, la un moment dat poate bloca complet peștera, cu consecințe extrem de grave pentru acest sit turistic de mare interes. Asta înseamnă că, dacă nu sunt efectuate periodic astfel de acțiuni, zona vizitabilă a peșterii riscă să fie inundată. De aceea, ne-am propus și am reușit din nou să venim și să dăm o mână de ajutor, pentru că Peștera Bolii este un obiectiv cu care ne mândrim în Valea Jiului”, a mai arătat Florin Ciucur.
Pentru cei de la Asociația Petro Aqua, care se îngrijesc constant de acest obiectiv turistic reprezentativ al Văii Jiului și județului Hunedoara, sprijinul celor de la Apa Serv este unul considerabil, binevenit și admirabil. Reprezentații Petro Aqua apreciază sprijinul pe care voluntarii de la Apa Serv îl acordă în ceea ce privește ecologizarea zonei, dar și în alte demersuri menite să sprijine întreținerea și promovarea acestui important obiectiv turistic al Văii Jiului.