Aproape după fiecare episod de ploi cu căderi semnificative de apă, operatorul serviciilor de alimentare cu apă potabilă din Valea Jiului comunică faptul că stațiile de tratare de la Zănoaga și Taia au fost oprite întrucât nu au putut face față creșterii parametrilor de turbiditate a apei. Situația ar urma să se schimbe în mod radical, odată cu finalizarea investițiilor care se derulează în prezent la cele două stații de tratare a apei, în cadrul proiectului european derulat de Apa Serv Valea Jiului pentru modernizarea sistemului de alimentare cu apă potabilă pe care-l administrează.
Spre exemplu, la stația de tratare de la Zănoagă, una dintre cele mai vechi din Valea Jiului, situată în municipiul Petroșani (zona Livezeni) sunt investiți peste 25 de milioane de lei. Lucrările sunt în plină desfășurare, iar reprezentanții companiei de apă dau asigurări că tehnologia de aici va fi una dintre cele mai moderne din țară. ”Stația de tratare a apei de la Zănoaga este una importantă în sistemul de alimentare cu apă potabilă al Văii Jiului, deoarece ea poate asigura alimentarea în tot municipiul Petroșani dar și spre vest, până la Vulcan. Din acest motiv am inclus și această stație în programul de investiții pe care-l derulăm în prezent pe fonduri europene, iar ceea ce pot să vă spun este că, după finalizarea lucrărilor, stația de la Zănoaga va deveni una dintre cele mai moderne din Europa, iar riscul ca aceasta să mai fie oprită în zilele cu intemperii majore devine practic inexistent”, a declarat ing. Cristian Ionică, director general al Apa Serv Valea Jiului.
În cadrul programului de investiții care se derulează aici sunt vizate lucrări de reabilitare a coloanei de aducțiune pe o lungime de 6 km, modernizarea unui număr de 6 filtre, reabilitarea clădirii ș.a. „Tehnologia cu care funcționează această stație este depășită atât moral, cât și fizic, prin urmare era absolut necesară înlocuirea acesteia, mai ales având în vedere rolul pe care această stație îl are în asigurarea alimentării cu apă potabilă a municipiului Petroșani, orașului Aninoasa și municipiului Vulcan, aceasta garantând practic siguranța furnizării apei la parametri prevăzuți în contractele noastre cu beneficiarii. Proiectul de modernizare a stației de apă de la Zănoaga a început în urmă cu un an iar durata de finalizare acestuia este de doi ani și jumătate. În acest interval de timp se va schimba tot ce înseamnă construcție și decantare. Spre exemplu, s-a renunțat la decantorul radial, care nu era eficient, și vom folosi unul lamelar, așa cum avem și la stațiile de la Valea de Pești și de la Jieț. Apoi, pe lângă stația de filtre cu nisip, vom avea aici și una suplimentară, ultramodernă, cu cărbune activ. De asemenea, partea de dezinfecție de schimbă total și partea de recuperare a apei va avea o tehnologie cu totul nouă, toate acestea făcând ca stația de tratare de la Zănoaga să devină una dintre cele mai moderne stații de acest fel nu doar din Valea Jiului, ci din România”, explică ing. Cristian Ionică, directorul general al Apa Serv.
Acesta a mai precizat că și derularea programului de investiții în modernizarea acestei stații, dar și a celei de pe Taia, constituie o adevărată provocare și pentru firmele care execută aceste investiții, având în vedere că potrivit contractului asumat, lucrările de modernizare trebuie realizate în așa fel încât stațiile să poate fi menținute în funcțiune în tot acest timp. La Zănoaga lucrările de modernizare sunt executate de o asociere formată din firmele Hidroconstrucția SA și Eco Aqua Design, iar acestea trebuie finalizate până în vara anului 2022.
După finalizarea acestor lucrări, stația de tratare a apei de la Zănoaga va deveni una cu adevărat strategică în cadrul sistemului de alimentare cu apă potabilă al Văii Jiului, având în vedere faptul că, așa cum precizează directorul general al ASVJ, Cristian Ionică, aceasta poate asigura alimentarea cu apă potabilă a întregii zone centrale a Văii Jiului, în situația în care ar apărea probleme în alimentarea din sursele de la Valea de Pești (la Vulcan și Aninoasa), respectiv Jieț și Taia (pentru Petrila și Petroșani). Odată cu investițiile de la Zănoaga și Taia, practic toate stațiile de tratare a apei din Valea Jiului vor fi complet modernizare, la standarde europene în materie.