Pensiile vor fi reactualizate anual, odată cu inflația: Ce spune președintele Casei Naționale de Pensii
Președintele Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu, spune că vor fi eliminate toate inechitățile și nu vor mai fi diferențe între cei care au ieșit la pensie în momente diferite din timp, pe legislații diferite.
Toți pensionarii vor fi tratați în mod egal, a declarat președintele Casei Naționale de Pensii. În acest moment există disparități în calculul pensiei pentru cei care s-au pensionat pe diferite legi, deși îndeplinesc condiții similare de pensionare.
Daniel Baciu: „Încercăm să legăm noua formulă de calcul de niște indicatori macroeconomici care sunt predictibili, care sunt comunicați de către Institutul Național de Statistică, mă refer la salariul minim, salariul mediu pe economie, astfel încât lucrurile să fie foarte transparente, fiecare beneficiar să știe care sunt acești indicatori.
Va fi o reașezare a tuturor pensiilor din sistemul public
Pensiile trebuie să țină cont de evoluția economică. Numărul beneficiarilor este în continuă creștere. De la an la an, sunt tot mai mulți, dovadă că acesta este trendul, tot mai mulți pensionari optează ca plata pensiei să fie pe card”, a explicat Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii.
Şi continuă: „Vom aplica formula de calcul care va fi agreată în noua lege a pensiilor la acești indicatori, realizându-se atunci o reașezare a tuturor pensiilor din sistemul public. Se face o reformă în sistem, astfel fiecare beneficiar, fără să se mai cont în ce moment a ieșit la pensie, pe ce legislație, la același număr de puncte vom încerca pe cât posibil să avem același cuantum în plată”, a mai spus Daniel Baciu la Antena 3.
Noul ministru de finanțe, Dan Vîlceanu: Acea lege cu o majorare de 40% nu se putea aplica
„Vom analiza să vedem dacă putem să ne angajăm la o creștere de pensii. Oricum, vreau să vă spun că rămân la concluzia pe care am spus-o și atunci, nu s-a schimbat nimic: acea lege cu o majorare de 40% nu se putea aplica”.
Potrivit acestuia, România trebuie să vizeze consolidarea fiscal-bugetară, adică reducerea deficitului bugetar, și anume a diferenței între încasări și cheltuieli, de la nivelul de 7,16% estimat în acest an până la limita de 3% din Produsul Intern Brut (PIB), prevăzută în tratatele europene.
Sursa: evz.ro