Începând cu primele zile ale lunii septembrie, în Munții Parâng, sub vârful Parângul Mare, a fost montat un nou refugiu montan. Construcția modulară a fost transportată la locul de amplasament din zona Cârja cu elicopterul, fiind montat de către Serviciul Public Salvamont Hunedoara împreună cu echipa Salvamont de la Petroșani, la cota 2486 metri. Remus Popescu, șeful echipei Salvamont Petroșani este de părere că e posibil, din informațiile pe care le are, ca acesta să fie refugiul montan situat la cea mai mare altitudine din țară.
Pentru că vechiul refugiu montan de sub vârful Cârja, situat la altitudinea de 2231 de metri, ridicat din piatră, nu mai putea fi utilizat, îndeosebi pe perioada de iarnă când în cea mai mare parte a sezonului era acoperit de zăpadă, fiind în același timp și extrem de degradat de intemperii, salvamontiștii din Petroșani au cerut sprijinul Consiliului județean pentru amenajarea unui nou refugiu montan în această zonă des vizitată de turiști, atât vara cât și iarna. La vremea respectivă, au primit din partea administratorului public al CJH, Costel Avram, asigurarea că instituția județeană, care coordonează și activitatea Serviciului Public Salvamont din județ, se va implica în soluționarea acestei probleme.
Potrivit administratorului public al județului Hunedoara, Costel Avram, cea mai bună soluție a a constat în achiziționarea unui containter modular, amenajat corespunzător pentru a putea servi drept refugiu montan. ”Așa cum le-am promis salvamontiștilor din Parâng, am alocat de la bugetul Consiliului județean Hunedoara suma de 12.500 de lei pentru achiziționarea acestei construcții care va servi drept refugiu în Parâng, înlocuind vechiul refugiu din Cârja. Noi am cumpărat încă de anul trecut acest container, pentru amplasarea căruia în munte a fost necesar transportul aerian, cu elicopterul și chiar dacă a durat ceva vreme până când a fost posibilă amplasarea acestuia sus în munte, operațiunea fiind una destul de dificilă, mă bucur că de pe acum în Parâng turiștii vor avea parte de un refugiu modern, complet și eficient utilat, care le va fi de folos turiștilor care merg pe acest spectaculos traseu montan din Munții Parâng”, a declarat Costel Avram.
Șeful salvamontiștilor din Parâng, care s-au ocupat de montarea noului refugiu în munte, Remus Popescu se declară mulțumit de finalul cu succes al operațiunii și transmite turiștilor care vor utiliza acest refugiu montan să-l utilizeze cu responsabilitate. ”De astăzi, un proiect al nostru a devenit realitate. Avem un nou refugiu montan sub vârful Parângul Mare. Din informațiile pe care le am, este posibil să fie refugiul aflat la cea mai mare altitudine, din munții noștri. Mulțumim celor care au ajutat la realizarea lui: Consiliului Județean Hunedoara, Serviciului Public Județean Salvamont Hunedoara și mulțumesc colegilor mei, membrii ai Serviciului Public Salvamont Petroșani pentru efortul depus în montarea acestuia. Mulțumim de asemenea tuturor celor care au fost un real sprijin în realizarea acestui proiect. Sperăm ca refugiul modular fie folosit vreme îndelungată, în mod corespunzător, responsabil, de către toți turiștii aflați în dificultate pe creasta Parângului”, a declarat Remus Popescu, șeful Serviciului Salvamont Petroșani.
Vechiul refugiu montan din Cârja a fost construit în anul 1889 de către Societatea Carpatina Ardeleană a Turiștilor și, mai apoi, a fost reconstruit în anul 1938, fiind de altfel și unul dintre cele mai vechi din țară.