Ediția 2021 a Campionatului Național de Turism Sportiv ”Ștafeta Munților” s-a încheiat odată cu derularea concursului de turism ”Trofeul Pro Parâng”, eveniment aflat la cea de-a șasea ediție, organizat cu aceeași migală și pasiune de membri ai Asociației de turism ”Pro Parâng” Petroșani.
Anul acesta, ”cartierul general” al competiției a fost în Munții Retezat, la elegantul Camping Valea Iarului, iar concursul în sine a avut loc în perimetrul montan al Retezatului Mic, traseul propus de organizatori pentru proba de raid montan atingând vârful Piatra Iorgovanului și vârful Paltina, cu coborâre prin Valea Soarbele. Nu doar traseul propus pentru această competiție a fost unul de o frumusețe aparte, specifică Parcului Național Retezat, ci și vremea din cele trei zile în care s-a derulat acest eveniment (3-5 septembrie) a fost una ideală pentru drumeție.
Cu aceste atuuri, nu este de mirare că ediția a șasea a ”Trofeului Pro-Parâng” s-a bucurat de o participare numeroasă, cu un număr de 150 concurenți grupați în echipe de câte trei, aliniindu-se la startul probei de raid montan. Prietenii muntelui care au răspuns invitației Asociației ”Pro Parâng” de a participa la acest eveniment sportiv au reprezentat asociații și cluburi din București, Brașov, Pitești, Galați, Tg-Jiu, Iași și evident din Valea Jiului, regiune care a fost reprezentată de Montan Club Floarea Reginei.
Participanții au sosit în tabăra de la Camping Valea Iarului încă de vineri, 3 sepetmbrie, aici fiind organizată atât tabăra de corturi cât și ședința tehnică în cadrul căreia au fost prezentate probele concursului, date tehnice ale traseelor de raid și orientare, regulile specifice și regulile impuse pentru acțiuni de acest fel organizate într-un parc național. Mulțumim pentru sprijin Administrației Parcului Național Retezat.
Pe lângă proba de raid montan, sâmbătă, 4 septembrie s-a derulat și o altă probă din cadrul Campionatului Național ”Ștafeta Munților”, respectiv cea de orientare cu busola pe hartă, probă care, după cum precizează reprezentanții organizatorilor, a fost destul de solicitantă, având în vedere faptul că poligonul de orientare a avut un număr de 9 puncte (respectiv 7, pentru categoria Family), o lungime de circa 900 de metri, iar toți cei 3 membrii ai fiecărei echipe au fost obligați să parcurgă întregul traseu.
Desigur, ca de fiecare dată la o întâlnire a montaniarzilor, proba culturală derulată în camp, la focul de tabără, împreună cu o firească bună dispoziție, a încheiat o zi de excepție petrecută de toți participanții în natură, împreună cu prieteni și iubitori de munte, în spirit de competiție și sportivitate.
Duminică, 5 septembrie a marcat cel mai așteptat moment al evenimentului, festivitatea de premiere. Cele mai bune rezultate au fost răsplătite cu diplome, medalii, trofee, și mici cadouri. Rezultatele tehnice au consemnat faptul că ”Trofeul Pro-Parâng” a fost atribuit echipei ”Zimbrul Carpatin” din Pitești, urmată pe locul secund de ”Cocoșul de Munte” din Brașov, iar ceea de a treia treaptă a podiumului a revenit echipei ”Jnepenii” din București.
”După tradiționala fotografie de grup, ne-am despărțit de participanți într-o atmosferă emoționantă, cu atât mai mult cu cât anul acesta etapa organizată de Pro-Parâng Petroșani a fost și ultima din cadrul Campionatului Național de Turism Sportiv ”Ștafeta Munților”. Am promis că vom încerca să organizăm o etapă de campionat național și în 2022. La final, dincolo de felicitări pentru câștigători dar și pentru toți ceilalți participanți, se cuvine să transmitem calde mulțumiri partenerilor și sponsorilor care ne-au ajutat în organizarea ediției din acest an a competiției: Primăria Orașului Uricani, CNIPT Uricani, Adarco Invest Aninoasa, Info 98 Petroșani, Camping Valea Iarului Uricani. Mulțumirile noastre se îndreaptă și spre Salvamont Hunedoara și Jandarmeria Montană care au fost alături de noi pe tot parcursul evenimentului”, a declarat Cazimir Radvanski, președintele Asociației de turism montan ”Pro Parâng” Petroșani.