La fix 20 de ani de la atacul terorist din Statele Unite, care s-a soldat nu doar cu prăbușirea turnurilor gemene de la World Trade Center, ci a determinat cel mai lung război purtat de America, războiul din Afganistan, finalul operațiunilor militare din teatrul de operații afgan este marcat în România într-un eveniment care-l aduce în atenție pe fotoreporterul Ilie Pintea din Valea Jiului. Acesta va prezenta pe 11 septembrie 2021, de la ora 18,00 la sala de expoziții a Muzeului Civilizației Dacice și Romane din Deva, seria fotografiilor pe care le-a realizat în misiunile pe care le-a întreprins în ultimii ani în Afganistan, ca reporter de război al postului național de radio România Actualități.
Chipurile militarilor din cadrul Coaliției, ale copiilor din satele afgane ori ale oamenilor care se mișcau pe drumurile dintre orașe cu o siguranță pe care nu o aveau cu câțiva ani în urmă, sunt o oglindă plină de semnificații a acestei lumi. De aceea, aproape toate fotografiile pe care le puteți vedea expuse în cadrul expoziției sugestiv intitulate ”Chipuri ale războiului din Afganistan” sunt cu oameni: copii care se joacă, militari în misiune ori portrete ale afganilor. Pentru că, la urma-urmei, războiul asta înseamnă: oameni. Fie că luptă, fie că zâmbesc ori privesc cu încrâncenare spre viitor, oamenii de aici spun povestea unei țări măcinate de război, așa că abordarea aceasta a fost cea mai potrivită pentru a ilustra Afganistanul așa cum l-a văzut Ilie Pintea.
Expoziția de la Deva este dedicată memoriei slt.P.M. Mădălin Stoica, unul dintre eroii Armatei Române care și-au pierdut viața în teatrul de operațiuni militare din Afganistan și pe care Ilie Pintea l-a intervievat la baza militară din Kandahar.
În cadrul evenimentului va avea loc și o prezentare a armamentului de infanterie, realizată de către militarii de la Unitatea Militară 01794 Deva. De asemenea, la eveniment va participa și un tânăr militar, Sd. Cap. Bulea Alexandra Adriana, anul II, Facultatea de Management Militar, specialitatea Managementul organizației, arma Geniu. ”Intenționăm ca într-o astfel de zi, când atenția întregii lumi e îndreptată spre Afganistan, odată cu retragerea trupelor NATO din regiune, să aducem în lumină militarii români, cei mai buni ambasadori ai țării noastre în lume”, spun reprezentanții MCDR Deva.
Expoziția ”Chipuri ale războiului din Afganistan” realizată de Ilie Pintea nu este o premieră. Ea a mai fost prezentată chiar în teatrul de operații din Afganistan, la baza militară NATO din Kandahar, dar și la întrunirea miniștrilor apărării din cadrul Alianței Nord-Atlantice, precum și la București, New York și, evident, la Petroșani. oriunde ar fi însă expuse, fotografiile lui Ilie Pintea generează emoție. Pentru că dincolo de actul jurnalistic de excepție pe care aceste imagini spectaculoase îl prezintă, chipurile unor oameni peste care a trecut războiul, indiferent de care parte s-au aflat ei, sunt mai mult decât expresive, de o emoție cu totul și cu totul aparte.