”Chipurile războiului din Afganistan”, o expoziție de colecție a unui fotoreporter de excepție
Absolut inspirată decizia Muzeului Civilizației Dacice și Romane din Deva de a găzdui, într-un moment istoric cu valoare de simbol (11 septembrie 2021 – la fix 20 de ani de la căderea turnurilor gemene din SUA și debutul vânătorii de teroriști în Afganistan), o expoziție de colecție a unui jurnalist de excepție. Asta și pentru că prin expoziția sa de fotografii ”Chipuri ale războiului din Afaganistan”, hunedoreanul Ilie Pintea demonstrează că nu este doar un jurnalist credibil, așa cum foarte bine remarca Alexandru Gruian (amfitrionul evenimentului expozițional de la MCDR Deva), ci și un (foto)reporter capabil să surprindă, cu o remarcabilă finețe, realitățile vieții cotidiene chiar și într-un teatru de război.
Spun asta pentru că fotografiile din expoziția lui Ilie Pintea – care înainte de a fi prezentate la Deva, s-au perindat pe simeze improvizate chiar în baza militară din Kandahar (acolo unde Ilie Pintea a fost prezent în misiune de cinci ori, alături de bravii militari români și ceilalți camarazi din trupele NATO), unde a fost consemnat în premieră absolută un astfel de eveniment, dar și la sediul NATO din Bruxelles, la Pentagon sau în București și în Valea Jiului – nu ”vorbesc” despre fața urâtă a războiului, despre gloanțe și sânge, cum nu caută senzaționalul în imaginile negre ale războiului. Imaginile lui Ilie Pintea vorbesc, pur și simplu, despre cursul vieții într-un teatru de război și urmăresc, într-un echidistant echilibru, momente aparent banale surprinse atât în tabăra militară cât și în așezările talibanilor. Cum ar putea fi altfel, având în vedere că în spatele alurii sale de războinic, al ținutei sale vestimentare inspirată din uniformele militarilor NATO ori a firelor de barbă ce-i dau imaginea unui veritabil taliban, se ascunde de fapt un român autentic, cu un suflet uriaș, ale cărui sentimente vibrează mult mai profund la lacrimile unui copil decât la un răpăit de mitralieră. Și poate că tocmai de aceea, imaginile celui mai dur război din ultimele două decenii, văzute de fotoreporterul Ilie Pintea în teatrul de operațiuni militare din Afganistan, nu aduce în atenție moartea, ci viața.
Sigur că, așa cum Ilie ne-a amintit și la vernisajul expoziției sale de la Deva (așa cum o face cu orice alt prilej !), în acest război împotriva terorismului, 27 de eroi militari români și-au pierdut viața, iar alți 200 s-au întors acasă cu urmele războiului încrustate pentru totdeauna pe trupul lor. Unul dintre acești eroi este și Mădălin Stoica, pe care atunci când Ilie Pintea l-a intervievat și fotografiat în baza de la Kandahar, nu-și putea imagina că expoziția sa va ajunge una în memoria acestuia. Iar pentru a înțelege curajul și eroismul unor astfel de oameni, imaginile lui Ilie Pintea sunt mai mult decât un simplu ”jurnal de război”, ci o veritabilă carte ilustrată de istorie. Pe care Ilie Pintea, jurnalistul-model al generației sale a consemnat-o cu pasiune, cu profesionalism și cu un remarcabil realism.
Și chiar dacă, așa cum cu modestia-i definitorie, Ilie Pintea spune că nu el este cel care merită să culeagă din această expoziție, aplauzele, ci personajele din fotografiile sale, adevărul este că directorul MCDR Deva, Liliana Țolaș are perfectă dreptate când spune că ”Ilie Pintea este el însuși, alături de bravii militari ai Armatei Române, un erou în viață, fie și pentru simplul fapt că, văzând cu ochii lui ce înseamnă războiul, și povestindu-ne ce a trăit, ce a văzut și cum a fost misiunea NATO în Afganistan, arătându-ne aceste imagini extraordinare, ne face să înțelegem mai bine realitatea din spatele acestui război ale secolului XXI”.
Expoziția ”Afganistan. Chipuri ale războiului” se va mai afla pentru o vreme în sala de expoziții a Palatului Magna Curia din Deva. Dacă nu ați fost vernisaj, vă recomandăm să vizitați această senzațională poveste în imagini, despre război, despre viață, despre speranță…
Încă o dată, felicitări Ilie Pintea ! Suntem mândri cu un astfel de camarad în frumoasa misiune a jurnalismului profesionist din România !