Supercom face noi investiții în cadrul programului de colectare selectivă a gunoiului în Valea Jiului

O serie de noi investiții menite să asigure implementarea ultimei etape din cadrul Programului de colectare selectivă a deșeurilor în Valea Jiului au fost realizate de către compania Supercom, cea care asigură serviciile de management al deșeurilor din această regiune a județului Hunedoara. O serie de utilaje compactoare, dar și soft de monitorizare a cantităților de deșeuri colectate selectiv constituie cele mai recente achiziții realizate de Supercom pentru eficientizarea activităților de colectare și selectare a deșeurilor reciclabile.

În opinia directorului executiv al Asociației de Dezvoltare Intracomunitară (ADI) care coordonează activitatea Sistemului Integrat de Gestionare al Deșeurilor Hunedoara (SIGD), Dan Stoian noile investiții realizate de compania Supercom în Valea Jiului vor conduce la o creștere a eficienței activităților de colectare selectivă a deșeurilor dar și de optimizare a costurilor acestui important serviciu de utilitate publică. ”În regiunea Văii Jiului, activitățile de colectare selectivă a deșeurilor au cunoscut un trend ascendent în ultima perioadă, odată cu introducerea sacilor galbeni și albaștri, destinați colectării deșeurilor reciclabile. Acest lucru este evidențiat și de faptul că a scăzut frecvența necesară pentru colectarea pubelei negre, în care sunt depuse deșeurile menajere nesortate, ca urmare a faptului că procentul de colectare selectivă cunoaște în Valea Jiului o creștere de-a dreptul spectaculoasă”, spune Dan Stoian.

Acesta apreciază că lucrurile vor continua în același trend, mai ales datorită noilor investiții realizate de compania Supercom, care a achiziționat câteva noi mașini-compactoare care completează utilajele deja existente și care, împreună, fac ca în acest moment, capacitatea de ridicare a deșeurilor din localitățile Văii Jiului să fie cu 30% mai mare decât cea de generare. Lucrurile se pot și mai mult îmbunătăți dacă și în zona urbană, acolo unde sacul galben este înlocuit cu pubele speciale de colectare a deșeurilor, depunerea se face cu mai multă atenție. ”În zonele rurale, unde sacul galben se ridică cu așa-numitele ”săgeți”, gradul de colectare selectivă este unul mult mai mare decât în zona platformelor de deșeuri din zona urbană. Aici reciclabilele se ridică tot cu compactoare și atunci apar probleme legate de ceea ce depune fiecare la ghenă. În aceste zile, am avut și o echipă de la București care a verificat platformele de deșeuri și am stabilit ca noile platforme care vor fi puse la dispoziția cetățenilor să fie împrejmuite, securizate și mobilate corespunzător pentru a crește eficiența colectării selective și în mediul urban. Sigur că populația trebuie conștientizată prin campanii intense de comunicare, în vederea depunerii corecte a deșeurilor reciclabile, respectiv menajere, așa cum trebuie să găsim soluții și la situațiile în care activitățile cerșetorilor de la ghenă fac imposibilă colectarea selectivă a deșeurilor”, spune Dan Stoian, director executiv al ADI-SGID Hunedoara.

Compania Supercom operează în prezent în toate localitățile Văii Jiului, gestionând în zonele urbane un număr de 480 de platforme de deșeuri din cartierele de blocuri, de unde toate deșeurile colectate ajung în stația de sortare de la Petroșani. ”Din păcate, încă nu ne putem baza pe oamenii din zona blocurilor că fac o colectare selectivă și pentru a fi siguri că acele fracții ajung fiecare acolo unde trebuie, ducem toată cantitatea de deșeuri colectată de pe aceste platforme la stația de sortare de la Petroșani, unde se face selectarea acestora pe categorii de reciclabile, respectiv de deșeuri menajere. Sigur că, în timp, odată cu derularea campaniilor de informare și conștientizare, vom putea vorbi despre o colectare selectivă din ce în ce mai corectă și mai eficientă”, apreciază Radu Chircă, director tehnic al SC Supercom SA Valea Jiului.

Între timp, tot ca o cerință venită din partea Uniunii Europene, compania Supercom a dezvoltat și un soft pentru gestionarea activităților de colectare, în mod corect, a deșeurilor. ”Vorbim despre un soft realizat de specialiștii companiei Supercom și care este acum implementat și în Valea Jiului prin care avem o monitorizare strictă a cantităților de deșeuri colectate. Acest soft montat pe toate mașinile cu care operăm, ne arată data, ora și numărul de ridicări pentru fiecare pubelă. Tot prin acest soft, fiecare client va fi identificat cu un cod și noi vom ști exact cantitatea de gunoi pe care mașinile o ridică de la fiecare punct de colectare, dar și dacă a fost selectat corect”, explică Radu Chircă.

Desigur, pe lângă toate aceste noi investiții ale companiei Supercom, un rol determinant în eficientizarea sistemului de management al deșeurilor în Valea Jiului, un rol esențial îl are fiecare dintre cetățeni, iar în opinia atât a reprezentanților companiei ce operează aceste servicii de utilitate publică în Valea Jiului, cât și a celor care coordonează la nivel județean acest serviciu public, lucrurile se îndreaptă din ce în ce mai mult în direcția corectă. Iar de aici, până la succesul deplin al conceptului ”plătești doar pentru cât arunci” nu mai este o cale lungă de parcurs.