După aproape doi ani de corespondență între CJH, Ministerul Energiei și SNIMVJ, reprezentanții Adunării Generale a Acționarilor de la Societatea de Închideri Mine din Valea Jiului au reușit să se întrunească și să aprobe decizia privind vânzarea activelor de patrimoniu ale fostei Mine Petrila. Acestea vor putea ajunge acum în proprietatea Consiliului județean Hunedoara, singura entitate care și-a exprimat dorința de a le achiziționa în vederea valorificării acestora în scop cultural, turistic, administrativ dar și economic.
Administratorul public al județului Hunedoara, Costel Avram confirmă faptul că, în aceste zile, CJH a primit o adresă oficială din partea SNIMVJ, prin care este informat că activele cuprinse în perimetrul fostei mine de cărbune de la Petrila pot fi cumpărate. Acesta a precizat că în zilele imediat următoare vor fi efectuați pașii necesari în această direcție, astfel încât procesul de preluare a clădirilor și terenurilor în cauză să se finalizeze cât mai repede posibil din punct de vedere legal. ”Am primit la mijlocul acestei săptămâni adresa de la SNIMVJ prin care suntem informați că activele de la mina Petrila sunt de vânzare. După cum se știe, noi avem prinși în bugetul pentru acest an și banii pentru a le cumpăra, am făcut în prealabil și o expertiză din care să rezulte prețul corect al acestor active. Am înțeles că și cei de la SNIMVJ au o astfel de expertiză, iar cifrele din cele două diferă puțin. Sigur că va urma o negociere, pe care o vom avea săptămâna viitoare și vom ajunge la o înțelegere, pentru că noi vrem să preluăm aceste active și, mai mult decât atât, vrem să le dăm valoarea pe care o au și pe care o merită”, a declarat Costel Avram, administrator public al județului Hunedoara.
Acesta a informat că președintele CJH a emis, în cursul zilei de vineri, 24 septembrie, dispoziția privind constituirea comisiei de negociere a prețului pentru achiziționarea clădirilor și terenurilor de la fosta mină Petrila, urmând ca după finalizarea procedurilor de preluare, să fie făcuși și pașii necesari pentru reabilitarea și valorificarea acestora. ”Există fonduri europene de peste 20 de milioane de euro, bani disponibili la ADR Vest, pentru care vrem să scriem proiecte care să aducă cât mai mult din acești bani pentru reabilitarea și repunerea în valoare a clădirilor de la mina Petrila, în scop turistic și cultural. Vom continua asocierea și cei de la Planeta Petrila, care la rândul lor au pregătite proiecte pentru accesarea de fonduri europene pentru unele obiective, vom colabora și cu Primăria Petrila, care și-a propus să utilizeze unele din clădiri în scop administrativ și, desigur, ne gândim să punem la dispoziția investitorilor o parte din terenul aflat în acest perimetru, având în vedere că el este racordat la tot ceea ce înseamnă utilități. Eu sper ca, odată ce ne vom înțelege cu cei de la SNIMVJ și vom prelua aceste active, să putem deja merge pe repede înainte cu toate aceste soluții de punere a lor în valoare și am toată convingerea că vom avea succes și în aceste demersuri”, a mai spus Costel Avram, administratorul public al județului Hunedoara.
Potrivit evaluărilor făcute de specialiștii pentru expertizele comandate de CJH și SNIMVJ, activele de patrimoniu de la fosta Mină Petrila valorează în prezent peste 2,1 milioane de lei.