Noul an universitar s-a deschis la Petroșani sub semnul speranței și încrederii

Imnul studențesc ”Gaudeamus igitur !” a răsunat luni, 4 octombrie 2021, din nou în Dealul Institutului, anunțând debutul unui nou an universitar, al 73-lea din istoria Universității din Petroșani. Alături de studenții admiși în primul an, dar și de cei care deja fac parte din comunitatea studențească a acestei instituții de învățământ superior, au fost prezenți la ceremonia de deschidere, organizată în fața sediului Rectoratului, o seamă de personalității publice, precum Ion Bădin – vicepreședintele Consiliului județean Hunedoara, Cristian Merișanu – primarul municipiului Vulcan, Marius Heljiu – viceprimarul orașului Petrila, George Artur Găman – directorul general al INCD-INSEMEX Petroșani sau Samuel Dioane – directorul general al CEH. Desigur, întreaga conducere a Universității din Petroșani a participat atât la festivitatea de deschidere a noului an universitar, cât și la ceremoniile restrânse organizate pentru ”boboci” de către fiecare facultate în parte.

În deschiderea seriei de discursuri, prof.univ.dr.ing. Nicolae Pătrășcoiu, președintele Senatului academic a punctat câteva dintre capitolele esențiale care definesc prestigiul acestei instituții de învățământ superior din țara noastră, felicitându-i pe cei care au ales să-și desăvârșească aici pregătirea universitară, în cadrul specializărilor de licență, master, doctorat sau în alte forme de educație superioară organizate în cadrul celor trei facultăți de la Petroșani. Doar în anul universitar precedent s-au pregătit în această universitate 3754 de studenți, în cadrul a 22 de specializări la învățământul de licență, 22 specializări la învățământul de masterat și 4 specializări de doctorat. Pe lângă aceștia se perfecționează anual la Universitatea din Petroșani peste 300 de cursanți prin cursuri postuniversitare.

Evident, cel mai așteptat discurs a fost cel al rectorului Universității din Petroșani, prof.univ.dr.ing. Radu Sorin Mihai. Acesta a punctat, în primul rând faptul că, în aceste zile, Agenția Română de Evaluare a Calității în Învățământul Universitar (ARACIS) a emis instituției de învățământ superior din Valea Jiului, calificativul de ”Universitate cu grad de încredere ridicat”, apreciind că aceasta reflectă încă o dată calitatea înaltă a activităților didactice și de cercetare care se desfășoară în cadrul acestei universități. ”Calitatea învățământului nostru superior, înseamnă resursa umană (profesori și studenți), dascălii având în acest context nu numai rolul de a transmite cunoștințe necesare studenților pentru a deveni buni specialiști dar și de a modela caractere, a incita la creație, inițiativă și la munca în echipă. Cu toate aceste condiții realizate, prefigurăm  apoi angajabilitatea. Companiile mari sau mici, firmele, societățile de stat, băncile sau societățile de asigurări, au nevoie de specialiști cu aceste calități și competențe, studenții noștri găsindu-și locuri de muncă în țară  sau străinătate intrând în competiție, de la egal la egal cu absolvenții oricărei alte universități din România sau Europa”, a spus prof.univ.dr.ing. Radu Sorin Mihai, în discursul său.

Acesta a arătat, de asemenea, ca o dovadă în plus în această direcție că Universitatea din Petroșani deține și titlul de ”Universitate europeană”, fiind între primele 10 instituții de învățământ superior din România care deține această calitate, obținută odată cu afilierea la proiectului consorțiului academic european EURECA-PRO. Rectorul Universității din Petroșani a arătat că acest statut înseamnă accesul direct la programe de studiu europene și posibilitatea studenților de a învăța minim un an în universități de prestigiu din Germania, Austria, Spania, Polonia și Grecia, dar și perfecționarea cadrelor didactice la aceste universități, precum și o mai bună cunoaștere a Universității din Petroșani de către partenerii europeni.  Tot în cadrul Consorțiului EURECA-PRO, în anul universitar trecut s-a câștigat, prin competiție, și un grant de cercetare în cadrul Orizont 2020, care se alătură altor granturi internaționale și naționale, în valoare de peste 250.000 Euro și 500.000 lei.

Rectorul UPET, Radu Sorin Mihai a mai punctat faptul că preocuparea continuă pentru internaționalizare înseamnă cooperarea Universității din Petroșani cu țări din Uniunea Europeană, în baza proiectului ERASMUS+ finanțat din fonduri europene nerambursabile prin care numai în anul universitar trecut, la Petroșani au fost alocate finanțări de 300.000 Euro pentru mobilitatea unui număr de 150 studenți. Acesta a mai vorbit, de asemenea, despre investițiile aflate în derulare sau care urmează să fie demarate în perioada imediat următoare, grație unor proiecte pe fonduri europene sau naționale accesate.

În opinia rectorului Universității din Petroșani, cea mai mare provocare a noului an universitar rămâne lupta cu ceea ce a denumit drept ”un inamic invizibil”, referindu-se la modul în care sistemul de educație a fost pus în fața unor schimbări fără precedent în istorie. ”De un an și jumătate învățământul este puternic marcat ca mod de abordare, derulare și organizare de persistența și impredictibilitatea acestui inamic nevăzut, COVID 19, care a reușit să schimbe normalitatea întregii planete. Această schimbare a vremurilor, presupune adaptarea întregii societăți și implicit a tuturor actorilor implicați, iar educația pe toate palierele sale pare a fi una dintre cele mai afectate segmente ale societății, pentru care noi toți împreună trebuie să găsim cele mai bune soluții. Universitatea noastră s-a adaptat din mers acestor provocări căutând, pe măsura posibilităților să ne dotăm cu platforme performante, iar granturile recent câștigate ne vor permite asigurarea unor condiții mai bune de învățământ online. Dorm să începem noul an de învățământ față în față, sau mixt, dar acest lucru depinde de evoluția situației pandemice în zonă”, a precizat prof.univ.dr.ing. Radu Sorin Mihai.

Despre aceleași provocări a vorbit și vicepreședintele CJH, Ion Bădin care a dat citire mesajului transmis celor prezenți de către Laurențiu Nistor, președintele forului județean. ”Astăzi trebuia se ne întâlnim cu toții în Aula Universității, să ne strângem mâinile fără teamă, să vă revedeți cu bucurie colegii și profesorii, să-i primiți cu entuziasm pe studenții care pășesc în anul I. Vremurile pe care le trăim nu ne permit, deocamdată, să ne continuăm cursul firesc al vieții. Pentru al doilea an consecutiv, suntem constrânși să ne desfășurăm activitățile, să organizăm și să luăm parte la festivități în condiții speciale, de pandemie. Educația nu face nici ea excepție. Este chiar unul dintre domeniile care au avut cel mai mult de suferit în această perioadă. Dar este și unul dintre domeniile în care ne punem nădejdea, de la care avem mari așteptări, în ciuda tuturor dificultăților de moment”, a spus Ion Bădin.

Președintele CJH reamintește faptul că rolul Universității din Petroșani rămâne unul de avangardă nu doar pentru învățământul superior hunedorean, ci mai ales pentru configurarea strategiilor necesare pentru ca Valea Jiului să poată face, în mod eficient, tranziția de la cărbune și combustibili fosili către alte surse de energie regenerabilă, către o nouă identitate economică și socială. ”Este de înțeles că avem nevoie, mai mult ca oricând, de specialiști pregătiți să facă față noilor provocări, dornici să lucreze cu tehnologii avansate, interesați să contribuie la dezvoltarea economică pe baze noi a acestui județ intens industrializat în trecut. Universitatea din Petroșani, prin specializările pe care le oferă, prin parteneriatele pe care le are încheiate, prin baza materială și dascălii de calitate pe care îi are, vă poate oferi pregătirea necesară pentru dezvoltarea unei cariere de succes pe o piață a muncii total diferită față de cea pe care o știm noi acum! În această perioadă, se lucrează la strategia de dezvoltare a Văii Jiului pe următorii 10 ani. Aici, Universitatea din Petroșani are un cuvânt greu de spus”, a transmis Laurențiu Nistor, președintele Consiliului județean Hunedoara.

Despre calitatea școlii superioare de învățământ tehnic de la Petroșani, despre mândria și onoarea de a fi parte a acestei comunități de absolvenți ai Universității din Petroșani a vorbit și actualul director general al INCD-INSEMEX, dr.ing. George Artur Găman, el însuși absolvent de studii superioare inginerești la Petroșani. ”Vreau să fiți siguri că ați intrat într-o comunitate de mare valoare, cu profesori de la care aveți ce învăța și într-o universitate din care veți ieși oameni cu o pregătire cu adevărat superioară, oameni care își vor găsi locul în producție și în cercetare sau la catedră. Fiți mândri că sunteți studenți la Universitatea din Petroșani, respectați-vă dascălii și acumulați cunoștințe care vă vor fi de folos oriunde și nu uitați nici o clipă că anii de studenție sunt printre cei mai frumoși ani din viață și merită trăiți la intensitate maximă”, a spus dr. ing. George Artur Găman.

Cu toate aceste argumente, un nou an universitar a început la Petroșani, cu încrederea manifestată chiar de către conducătorul instituției, rectorul Sorin Mihai Radu, că va fi unul în care, pe baza eforturilor comune ale tuturor celor implicați, cu curaj și inițiativă, el poate fi unul cu multe realizări, pentru studenți și dascăli deopotrivă, iar astfel Universitatea din Petroșani poate deveni mai puternică și își poate confirma renumele pe care și l-a creat în cei 73 de ani de existență.