Așa cum se întâmplă ori de câte ori România este zguduită de o tragedie cauzată de explozii și incendii, specialiștii din cadrul Institutului Național pentru Securitate Minieră și Protecție Antiexplozivă (INSEMEX) de la Petroșani sunt solicitați de anchetatori pentru a face parte din rândul celor care trebuie să stabilească modul în care a fost posibil un astfel de grav incident. Evident, și după incendiul de la Spitalul Județean Constanța, unde șapte oameni internați la Terapie Intensivă și-au pierdut viața în urma unui nou incendiu care zguduie sistemul medical, cercetătorii de la INCD INSEMEX au fost solicitați de procurorii de caz să se implice în anchetă.
O echipă de 8 cercetători a fost prezentă în cursul săptămânii precedente la fața locului, unde au făcut primele culegeri de date, primele verificări ale instalațiilor tehnice din spațiul afectat de incendiu și de unde au preluat o parte din probele prelevate de procurori. Toate acestea au ajuns deja la sediul central al institutului de la Petroșani, unde urmează să fie minuțios analizate în laboratoarele de specialitate. ”Probele pe care le-au adunat polițiștii criminaliști și procurorii de caz, sunt și cele pe care noi le-am indicăm iar acestea vor fi expertizate în laboratoarele de specialitate ale INSEMEX. Cercetători din cadrul Institutului nostru au fost prezenți încă din ziua în care a fost anunțat incendiul de la Spitalul din Constanța, iar preț de câteva zile au acționat pentru a identifica eventualele probe care să ne conducă la o explicație a acestei noi tragedii. S-au urmărit traseele de cabluri, starea instalațiilor electrice, branșamentele, echipamentele medicale, s-a cernut chiar și molozul rezultat din activitatea de stingere a incendiului, pentru că orice indiciu poate fi definitoriu în expertiza tehnică pe care avem datoria de a furniza organelor de anchetă”, a declarat dr.ing. George Artur Găman, directorul general al INCD Petroșani.
Acesta spune că o parte din toate aceste probe vor ajunge la Petroșani, urmând să fie atent analizate de specialiști în laboratoarele tehnice ale Institutului. Desigur, toată procedura este una care necesită timp, iar primele rezultatele ale expertizei realizate de cercetătorii de la INSEMEX ar putea veni abia peste câteva săptămâni, poate chiar câteva luni. ”De exemplu, expertiza tehnică de la Piatra Neamț am predat-o acum două luni. Săptămâna aceasta, la final, va intra în dezbatere, în Consiliul Științific, draftul cercetării privitoare la evenimentul de la Institutul Matei Balș, deci, săptămâna viitoare va fi transmisă. Întregul proces de expertiză este precum se vede unul complex, pentru că nu ne permitem să ne jucăm cu asemenea lucruri și trebuie studiată cu maximă atenție fiecare ipoteză. Și în laborator, simulările computerizate sau perioada de randare este una foarte mare, deci sunt lucruri care nu depind de noi și atunci e nevoie de timp pentru a finaliza o astfel de expertiză, pentru care avem datoria să ne facem meseria cu profesionalism și cu maximă responsabilitate”, a mai spus dr. ing. George Artur Găman.
Directorul general al INCD INSEMEX Petroșani își exprimă regretul pentru faptul că, din păcate, România nu pare să fi înțeles ceea ce trebuie din aceste drame care au afectat și mai mult sistemul medical românesc și pare că nu este pregătită să acționeze în mod eficient pentru a preveni astfel de tragedii. Acesta reamintește că, la începutul acestui an, după incendiul de la ”Matei Balș”, Agenția Națională de Management a Calității în Sănătate a solicitat implicarea INSEMEX Petroșani în elaborarea unui Ghid al Calității în Sănătate. ”Ni sau cerut, la vremea respectivă, să transmitem în primă fază niște măsuri urgente de protecție și prevenire a pericolelor de producere a incendiilor în unitățile medicale urmând ca, mai apoi, să participăm la constituirea unui grup de lucru, pentru auditarea implementării unor măsuri mai ample care să fie cuprins într-un ghid de acțiune. Din păcate, după ce vâlva acelui incident sa stins, așa cum se întâmplă din păcate prea des la noi, s-au stins și bunele intenții iar acest proiect a rămas și el undeva în aer”, arată dr.ing. George Artur Găman, directorul general al INCD INSEMEX.
Foto: Arhivă