Momentul aniversar care marchează două decenii de la înființarea, în cadrul Jandarmeriei Române, a structurii jandarmilor montani a fost marcat, în data de 5 octombrie, și în Valea Jiului, unde funcționează astfel de structuri în stațiunile Straja, Parâng și Pasul Vîlcan.
Jandarmii montani din cadrul Detașamentului 3 Jandarmi Lupeni, Detașament cu specific montan, au fost prezenți cu acest prilej, într-o misiune inedită, în rândul elevilor de la Liceul Teoretic ”Mircea Eliade” din Lupeni, desfășurând o activitate de prezentare și prevenire, prin organizarea unor ateliere de prezentare a tehnicii și mijloacelor din dotare. Astfel, potrivit unui comunicat al IJJ Hunedoara, cadrelor didactice și elevilor le-au fost prezentate principalele activități desfășurate de către jandarmii montani și bineînțeles le-au fost oferite sfaturi pentru drumeții în siguranță în zona montană. Elevii, s-au arătat foarte interesați de materialele utilizate de către jandarmii montani în diferite misiuni și unii dintre ei și-au manifestat chiar dorința de a devenii jandarmi în viitor.
Având în vedere suprafața, relieful, obiectivele turistice ale județului Hunedoara, la nivelul Inspectoratului de Jandarmi Județean Hunedoara sunt constituite nouă posturi montane de jandarmi, care acţionează permanent în sprijinul cetăţenilor. În ordinea cronologică înființării lor acestea sunt:
- Postul de Jandarmi Montan Straja,
- Postul de Jandarmi Montan Parâng,
- Postul de Jandarmi Montan Câmpul lui Neag,
- Postul de Jandarmi Montan Nucșoara,
- Postul de Jandarmi Montan Râu de Mori,
- Postul de Jandarmi Montan Costești,
- Postul de Jandarmi Montan Pasul Vâlcan,
- Postul de Jandarmi Montan Grădiștea de Munte – Sarmizegetusa Regia,
- Postul de Jandarmi Montan Vața de Jos.
Structurile montane sunt specializate şi dotate în vederea executării misiunilor de menţinere a ordinii publice în stațiunile montane şi pe traseele turistice din munţii Vâlcan, Parâng, Şureanu şi Retezat, pregătiți să intervină în situații de urgență, dar și în cazul constatării unor abateri de la normele legale. De asemenea, participă la misiuni comune cu reprezentanţi ai instituţiilor abilitate pentru conservarea fondului cinegetic, piscicol natural şi a fondului silvic şi asigură ordinea publică la activităţile care se desfăşoară în locuri publice în zona montană şi care implică aglomerări de persoane cum ar fi: concursuri, acţiuni promoţionale, manifestări cultural-artistice sau sportive.
De-a lungul timpului jandarmii montani hunedoreni și-au dovedit buna pregătire prin îndeplinirea misiunilor cu responsabilitate și eficiență în sprijinul cetățenilor și al naturii, participând la nenumărate misiuni de căutare-salvare a persoanelor rătăcite sau aflate în dificultate în zona montană și nu numai și de asemenea, au veghetat la respectarea și protejarea mediului înconjurător.