Noutăți de pe șantierele publice din orașul Uricani

Toamna anului 2021 găsește orașul Uricani în aceeași atmosferă de șantier cu care oamenii s-au obișnuit deja, convinși fiind că investițiile publice care se derulează pe raza localității au drept scop nu doar o schimbare la față a imaginii localității, recent desemnată drept stațiune turistică de interes local, ci mai ales confortul cetățenilor.

Acesta este de altfel și principalul argument pe care-l aduce în atenție primarul orașului Uricani, Dănuț Buhăescu, atunci când propune fiecare nou proiect de investiții publice. ”Cetățenii orașului Uricani merită să trăiască într-un oraș frumos, merită să se bucure de confortul urban al secolului în care trăim, cu străzi asfaltate și iluminate, cu trotuare și alei moderne, cu parcuri și zone verzi, așa cum merită să beneficieze de toate facilitățile urbane, de la apă și canalizare, până la gaz și lumină pe străzi și în cartiere, de școli și grădinițe moderne, de servicii publice de calitate. Pe noi, ca administrația publică locală, ne preocupă toate aceste lucruri și de aceea, în ultimii ani, valul de proiecte pe care le-am inițiat și le-am depus spre finanțare au făcut posibil ca, în ultimii ani, să avem atât de multe lucrări de investiții în derulare pe raza orașului nostru”, spune primarul Dănuț Buhăescu.

Acesta se bucură și mai mult de faptul că oamenii înțeleg, în mare parte, că toate aceste lucrări presupun și un necesar disconfort, temporar dar inevitabil când vine vorba de mari investiții publice. ”Numai eu știu câte discuții și câte ”certuri” am avut cu cei de la compania de apă și cu firma care lucrează la reabilitarea rețelelor de apă și canalizare din orașul Uricani, pe seama săpăturilor care au fost făcute pentru introducerea conductelor noi, pentru construirea noilor cămine de vizitare. Le-am cerut de fiecare dată să aibă grijă și, pe cât posibil, să nu pună oamenii în situații greu de tolerat. Așa cum le-am cerut să-și respecte întocmai datoria de a reface străzile, trotuarele și zonele verzi afectate de săpături. În același timp atât noi, ca administrație, dar și cetățenii, am înțeles pe deplin importanța acestor investiții care nu s-au mai făcut în orașul Uricani de la momentul configurării inițiale a rețelelor publice de apă și canalizare. Însă ce a fost mai greu, în derularea acestui proiect, a trecut, chiar dacă mai sunt încă lucrări de acest fel în orașul Uricani, oamenii au văzut că acolo unde au fost efectuate lucrări, s-au făcut și reparații”, spune primarul Dănuț Buhăescu.

Acesta arată că, spre exemplu, în prezent, muncitorii de la firma care implementează proiectul derulat de Apa Serv Valea Jiului, lucrează la refacerea trotuarelor de pe Bulevardul Muncii.

În plus, primarul orașului Uricani arată că, pornind de la experiența unor lucrări similare din alte localități, specialiștii din Primărie au depus din timp proiecte pentru modernizarea infrastructurii rutiere și pietonale care au permis ca, pe mai multe străzi și trotuare din orașul Uricani unde s-au încheiat deja lucrările la apă și canalizare, întreaga infrastructură rutieră și pietonală să fie modernizată, inclusiv prin turnarea unui nou covor de asfalt, așa cum s-a întâmplat, spre exemplu, în ”orașul vechi”.

Lucrări de modernizare a infrastructurii rutiere se derulează la Uricani și în prezent. Potrivit primarului Dănuț Buhăescu, acestea vizează în principal modernizarea trotuarelor de pe Bulevardul Muncii, unde se lucrează intens la asfaltare acestora, lucrările vizând inclusiv aleile de acces la scările de bloc.

Desigur, alte lucrări de asfaltare au mai vizat, în această toamnă, și alte străzi din oraș, amenajarea unor noi parcări dar și câteva drumuri vicinale. În atenția autorităților sunt și alte astfel de drumuri, pentru că Uricaniul are încă foarte multe drumuri de pământ, în special în localitățile rurale componente. ”Avem în atenție toate aceste drumuri vicinale și deja lucrăm, împreună cu personalul din Primărie la întocmirea documentațiilor de proiectare pentru alte 20 de drumuri de acces către gospodăriile țărănești, proiecte pe care le vom depune anul viitor pe programele naționale sau, după caz, europene, care vor fi disponibile. Experiența de până acum ne-a arătat că, de regulă, perioada în care aceste proiecte sunt duse la bun sfârșit este de circa doi ani de la momentul depunerii proiectului. Vreau însă să-i asigur pe cetățenii din orașul Uricani că avem un inventar al tuturor drumurilor care trebuie asfaltate, modernizate și, așa cum s-a întâmplat și până acum, nu ratăm nici un program de finanțare disponibil”, spune primarul Dănuț Buhăescu.

Dincolo de drumuri, pe agenda investițiilor publice ale Primăriei Uricani figurează și alte proiecte. Unul dintre acestea vizează extinderea și modernizarea iluminatului public, unde cel mai recent proiect finalizat a scos din beznă casele din zona Cheile Buții și drumul de acces către complexul turistic din zonă. În fine, alte proiecte majore a căror execuție se pregătește de start, vizează modernizarea infrastructurii din Educație.

Și lista poate continua… Pentru că, acolo unde administrația este eficientă, investițiile nu lipsesc, poate doar banii nu sunt întotdeauna îndeajuns.