O problemă majoră de mediu a comunității locale din Uricani, care risca să aducă declanșarea unei noi proceduri de infringment și, implicit, aplicarea unor sancțiuni atât pentru Primăria orașului Uricani, cât și pentru proprietarul terenului pe care a funcționat o groapă neautorizată de deșeuri, a fost rezolvată prin implicarea Consiliului județean Hunedoara.
Problema a fost semnalată în urmă cu câțiva ani, când autoritățile de mediu au dispus desființarea acestei gropi de deșeuri neautorizate și ecologizarea corespunzătoare a zonei. Primarul orașului Uricani, Dănuț Buhăescu spune că ani de zile situația a constituit subiectul unui litigiu cu proprietarul terenului, care se temea să nu piardă dreptul de proprietate, dar în același timp recunoaște că Primăria nu avea astfel nici cadrul legal, dar nu ar fi avut nici posibilitatea de a realiza investițiile necesare pentru ecologizarea gropii de deșeuri neconforme. În aceste condiții, autoritățile locale de la Uricani au cerut sprijinul Consiliului județean Hunedoara, având în vedere că instituția județeană coordonează activitatea SGID Hunedoara și, prin aceasta, răspunde de tot ceea ce înseamnă management al deșeurilor în județ. ”Am avut mare noroc că am găsit înțelegere la Consiliul județean Hunedoara, și-i mulțumesc în primul rând domnului manager Costel Avram, care s-a implicat personal în rezolvarea acestei situații care putea aduce mari probleme pentru comunitatea noastră”, spune Dănuț Buhăescu, primarul orașului Uricani.
Din fericire, CJH nu doar că a preluat această problemă, ci a căutat imediat soluții pentru rezolvarea ei în termenul stabilit de instituțiile de mediu ale României și UE. “Pentru că ne dorim să sprijinim comunitățile locale, așa cum am procedat și în alte situații, am preluat la Consiliul județean Hunedoara responsabilitatea implementării acestui proiect, astfel încât orașul Uricani să nu riște aplicarea unor sancțiuni de mediu impuse de Uniunea Europeană pentru ne-închiderea gropii de deșeuri neconforme de la Uricani. Ceea ce este și mai important este faptul că am reușit să atragem finanțare integrală pentru acest obiectiv de la Administrația Fondului de Mediu, astfel încât am putut realiza lucrările necesare și astfel să evităm sancțiunile de mediu pentru Primăria Uricani, dar nici nu am făcut cheltuieli din bugetul CJH pentru a realiza acest proiect obligatoriu”, spune Costel Avram, administratorul public al județului Hunedoara.
Nu mai puțin de 3,5 milioane de lei a atras CJH de la Administrația Fondului de Mediu pentru acest proiect. Cu acești bani, într-un timp record, de numai 6 luni, groapa neconformă de deșeuri de la Uricani practic a dispărut, terenul fiind ecologizat corespunzător normelor europene. Lucrarea, realizată de firma Zona D SRL din Petroșani este considerată atât de către reprezentanții CJH cât și ai Primăriei Uricani, dar și de către proprietarul terenului, drept una de nota zece. ”Nu am crezut că voi mai vedea curat acest teren și ani de zile mi-am făcut griji că le las copiilor mei moștenire un loc pe care nu-l vor putea folosi niciodată. Sunt foarte încântată și-i mulțumesc domnului primar Buhăescu și domnului Avram de la Consiliul județean pentru implicare și pentru felul în care au coordonat aceste lucrări. Mă bucur că datorită dumnealor, s-a reparat ceea ce au stricat alții și că acest loc va putea redeveni un bun al familiei noastre”, a declarat Elena Murg, proprietarul terenului respectiv.
Administratorul public al CJH, Costel Avram spune că, deși fosta groapă de deșeuri a fost închisă și ecologizată corespunzător, aceasta se va afla încă ani mulți sub supravegherea instituției județene. ”Am vizitat împreună cu primarul Dănuț Buhăescu și cu proprietarul terenului, zona în care s-au făcut aceste lucrări și sunt extrem de mulțumit. Nu ascund faptul că m-au impresionat cuvintele de apreciere și mulțumire ale doamnei Murg și ale primarului Buhăescu. Personal, am un sentiment de satisfacție de fiecare dată când ducem la bun sfârșit lucrări și investiții importante pentru oameni și comunității. Acest loc va mai rămâne însă, mulți ani, sub supravegherea noastră, potrivit prevederilor legale, după care va reveni în administrarea proprietarului de drept”, a declarat Costel Avram.