Lucrări de extindere la clădirea veche a Spitalului Municipal Lupeni

Construită în 1939, clădirea veche a Spitalului Municipal Lupeni găzduiește încă o serie de secții de specialitate ale unității medicale. În timp, odată cu dezvoltarea sistemului sanitar, multe din spațiile acestei clădiri au devenit insuficiente pentru buna activitate a acestor secții, iar autoritățile publice locale, împreună cu conducerea Spitalului Municipal Lupeni caută în permanență soluții pentru modernizarea unității medicale și creșterea calității serviciilor oferite în cadrul acestuia.

În ciuda numeroaselor proiecte de investiții care s-au derulat aici, cu precădere în ultimii ani, atât în reabilitarea clădirilor cât și în dotarea cu echipamente medicale de ultimă generație, primarul municipiului Lupeni, Lucian Resmeriță spune că încă mai sunt multe lucruri de făcut în această direcție. ”Toată lumea știe că există o regulă care spune că, după 50 de ani de funcționare, un spital are nevoie de o reabilitare completă, ca să nu spun că așa cum se întâmplă în țările civilizate, spitalele cu o astfel de vechime sunt practic dărâmate și se construiesc altele noi. La noi, din păcate, lucrurile se petrec după altfel de reguli și de multe ori ne este foarte dificil să obținem finanțări chiar și pentru reabilitarea spitalelor. Spitalul municipal Lupeni nu face excepție de la regulă și, chiar dacă am făcut multe investiții în ultimii ani în acest sector de activitate, nu putem trece cu vederea că multe activități medicale se desfășoară într-o clădire a cărei funcționare se apropie de 100 de ani. Căutăm însă permanent soluții pentru ca medicii să poată lucra în condiții cât mai bune, iar pacienții să aibă condiții decente de spitalizare”, spune primarul Lucian Resmeriță.

O veste bună privind posibilitatea reabilitării și extinderii vechii clădiri a Spitalului Municipal Lupeni a venit chiar în aceste zile când, după ce Primăria municipiului Lupeni a reușit să obțină o finanțare de 1.000.000 de lei pentru Spitalul municipal Lupeni, a fost semnat ordinul de începere a lucrărilor de extindere la clădirea spitalului. Acestea vor viza extinderea spațiilor necesare pentru funcționarea secției de Kinetoterapie, respectiv a unității farmaceutice a Spitalului.

”Practic, avem în vedere construirea a doua corpuri noi de clădire, necesare completării circuitului funcțional al celor două secții. Spațiile noi construite vor fi corpuri individuale care nu vor afecta structural imobilul existent, legătura dintre ele realizându-se prin dezafectarea parapeților geamurilor dintre clădirea veche și noile construcții, însă ne va permite și efectuarea unor mici lucrări de reabilitare exterioară a vechii clădiri a Spitalului. Acest corp de clădire necesită însă un amplu program de reabilitare și noi am depus deja documentațiile pentru o astfel de investiție la Ministerul Sănătății și sperăm ca lucrurile să evolueze în direcția pe care o dorim”, mai spune primarul Lucian Resmeriță.

În ultimii ani, administrația locală din municipiul Lupeni a atras finanțări de peste 6,5 milioane de lei pentru modernizarea activităților de la Spitalul municipal Lupeni, în principal din fonduri europene disponibile pentru dotarea cu echipamente și aparatură medicală de ultimă generație.