Preasfințitul Gurie Georgiu, Episcopul Devei și Hunedoarei s-a stins din viață în cursul zilei de 21 octombrie 2021. Acesta a contactat virusul Covid-19 și, din data de 8 octombrie a fost internat la Spitalul Județean de Urgență din Deva. Pe fondul agravării stării sale de sănătate, în ultimele zile, fapt care a necesitat inclusiv intubarea, medicii au decis transferarea de urgență a acestuia la Spitalul din Tg. Mureș. Acest lucru nu a mai fost însă posibil, pentru că starea de sănătate de înaltului prelat s-a degradat rapid, iar în miezul zilei de joi, 21 octombrie, Preasfințitul Gurie a plecat la Domnul.
”Cu regret şi adâncă durere în suflet, dar și cu multă nădejde în mila şi mângâierea care vin de la Dumnezeu, aducem la cunoștința slujitorilor sfintelor altare, a viețuitorilor din mănăstiri și a tuturor credincioșilor din Episcopia Devei și Hunedoarei, că Preasfințitul Părinte Episcop Gurie, a trecut la cele veșnice în urma unui stop cardio-respirator astăzi, 21 octombrie 2021, în ziua de pomenire a sfinților mărturisitori ardeleni”, informează Biroul de presă al Episcopiei Devei și Hunedoarei.
Trecerea în eternitate a Episcopului Devei și Hunedoarei întristează întreaga suflare ortodoxă din județul Hunedoara (și nu numai !), Preasfințitul Gurie fiind un slujitor devotat al Bisericii Ortodoxe și o prezență remarcabilă în viața comunităților din acest județ. La doar 52 de ani, PS Gurie a condus cu multă înțelepciune Episcopia Devei și Hunedoarei și s-a implicat cu multă dăruire într-o mulțime de proiecte sociale, fiind unul dintre cei mai activi și apreciați prelați, atât în rândul clerului, cât și în comunitate.
Născut în 31 decembrie 1968, în localitatea Huta – Chiuești, în județul Cluj, PS Gurie s-a stins la doar 52 de ani, lăsând în urmă o carieră duhovnicească prestigioasă. A absolvit Liceul „Traian Vuia” din Cluj Napoca în anul 1988, a urmat în perioada 1988 – 1992 Seminarul Teologic Craiova, a absolvit în 1996, Facultatea de Teologie din Craiova, cu teza de licență „Misiunea B.O.R. între Prut și Nistru. Reorganizarea Arhiepiscopiei Chișinăului, Mitropoliei Basarabiei și Exarhatul Plaiurilor” , iar apoi Facultatea de Teologie Catolică (Padova, Italia) – cursuri de Teologie sistematică (1996-1997). Au urmat – Institutul de Teologie Pastoral-Misionară (Padova, Italia) – Cursuri de specializare cu lucrarea „Noile mișcări religioase în Biserica Catolică italiană” susținută în februarie 2001; Cursuri de doctorat (1997-2001). A devenit doctor în teologie cu lucrarea „Ofensiva Noilor Mişcări Religioase şi reversibilitatea secularizării”, iar de câțiva ani buni îndeplinea și calitatea didactică de profesor universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, ca titular al catedrei de Teologie Pastorală.
În 29 noiembrie 2009 acesta a fost întronizat ca Episcop al Devei și Hunedoarei. De-a lungul bogatei sale cariere dedicate slujirii Bisericii, Preasfințitul Părinte Gurie a mai îndeplinit misiuni monahice în calitate de frate la Mănăstirea Lainici (1988-1989), secretar de cabinet al Înaltpreasfințitului Nestor Vornicescu, Mitropolitul Olteniei (1989-1996), Eclesiarh al Catedralei Mitropolitane din Craiova (1992-1996), Vicar administrativ al Arhiepiscopiei Craiovei ( 2000- 2001), Episcop Vicar al Sfintei Arhiepiscopii a Craiovei ales în ședința Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din iulie 2001.
Trecerea PS Gurie la dreapta Tatălui Ceresc lasă în urmă multă durere și inimi nemângâiate, dar și lucrări duhovnicești și fizice care au marcat pozitiv activitatea Bisericii Ortodoxe Române, cu precădere în județul Hunedoara, în ultimii 11 ani.
Slujba înmormântării PS Gurie – Episcopul Devei și Hunedoarei, va avea loc în Catedrala Episcopală din Deva sâmbătă, 23 octombrie 2021, după următorul program: ora 9:00 – Sfânta Liturghie arhierească; ora 12:00 – Slujba înmormântării.
Dumnezeu să-l odihnească în pace !