În preajma sărbătorii Centenarului nașterii Regelui Mihai I al României, autoritățile administrațiilor județene din Hunedoara și Arad au decis că vor colabora pentru a reabilita drumul județean 707 care unește Valea Mureșului de Valea Crișului, drum cunoscut sub denumirea de „Drumul Regelui”.
În acest scop, la Primăria din comuna Petriș (jud. Arad) a avut loc o nouă întâlnire a factorilor decidenți privind reabilitarea și punerea în valoare a acestei porțiuni de drum, de la Vața de Jos la Petriș, drum care a fost construit la inițiativa Regelui Mihai, în perioada postbelică, pentru a lega Castelul regal de la Săvârșin de stațiunea balneară Vața de Jos și a fost, inițial, pavat în întregime cu piatră cubică.
La discuții au participat președintele CJH, Laurențiu Nistor și administratorul public, Costel Avram, din partea Consiliului Județean Hunedoara, iar din partea Consiliului Județean Arad au participat vicepreședinții Răzvan Cadar și Ionel Bulbuc. Au mai fost prezenți prefectul județului Hunedoara, Petru Călin Marian și primarii hunedoreni din Țara Zarandului.
O primă întâlnire a autorităților din cele două județe a avut loc în 17 aprilie 2021, pe partea de drum aflată în județul Hunedoara, la Vața, prilej cu care a fost semnat „Protocolul de colaborare” dintre primăriile Vața de Jos (Hunedoara) și Petriș (Arad). În urma acestei noi întâlniri de lucru s-a stabilit ca cele două Consilii Județene, din Hunedoara și Arad, să se asocieze în vederea obținerii fondurilor europene nerambursabile, necesare implementării acestui proiect care, în opinia inițiatorilor, va duce la dezvoltarea economică a celor două zone importante pentru turismul local și național.
”În luna aprilie a acestui an, la Vața de Jos, am participat alături de mai mulți reprezentanți ai instituțiilor din județul Hunedoara, la o discuție aplicată cu reprezentanții Consiliului Județean Arad, legată de prioritizarea acestui proiect cu o semnificație istorică deosebită pentru cele două județe. Acum, la discuțiile de la Petriș, s-a stabilit un mod de lucru comun între specialiștii din cele două administrații județene, în vederea atragerii de fonduri nerambursabile. Acest drum a fost construit cu mare efort, cu ajutorul animalelor de tracțiune, cu multă muncă fizică, dar și cu multă determinare. Drumul Regelui a fost construit în perioada postbelică pentru a lega Castelul de la Săvârșin de stațiunea balneară Vața de Jos și a fost, inițial, pavat în întregime cu piatră cubică. Deși terasamentul original s-a distrus odată cu trecerea timpului, pe anumite porțiuni, în satul Obârșia și pe creasta Zarandului, încă se regăsesc „vestigii” ale zilelor sale de glorie. Drumul Regelui are și o poveste aparte și consider că este de datoria noastră să-i redăm farmecul, dar și utilitatea de altădată. Cred că prin această asociere la care lucrăm, vom putea demonstra că barierele politice nu există atunci când vorbim de interesul public și dezvoltarea comunităților locale”, a declarat Costel Avram, administratorul public al județului Hunedoara.
Președintele Consiliului Județean Hunedoara, Laurențiu Nistor, susține că reabilitarea și modernizarea infrastructurii rutiere este o prioritate pentru instituția pe care o conduce.
„Prima discuție despre reabilitatea acestui drum am avut-o la Bazoș, în județul Timiș, când cei patru președinți de consilii județene din Regiunea Vest am decis să susținem proiectele de dezvoltare, indiferent de apartenența politică a fiecăruia. Am pus atunci bazele colaborării cu președintele CJ Arad, Iustin Cionca, și am convingerea că vom reuși să demonstrăm că unde există dialog și colaborare, există și reușite administrative. Am pregătit și pregătim documentațiile necesare atragerii de fonduri nerambursabile și specialiștii de la cele două consilii județene vor colabora intens pentru a realiza și acest proiect”, a spus Laurențiu Nistor.