Instituţie fundamentală a statului, care contribuie în mod decisiv la credibilitatea României în lume şi se bucură de o mare încredere şi de mult respect din partea românilor, Armata a fost sărbătorită în data de 25 octombrie 2021, printr-o serie de festivități desfășurate în mai multe localități ale județului Hunedoara.
La Deva, ceremonia dedicată Zilei Armatei a avut loc, ca de obicei, la Monumentul Eroilor. Chiar dacă, din pricina restricțiilor impuse de pandemie, evenimentul a fost unul cu o participare restrânsă, reprezentanții celor mai importante instituții publice din județ au fost prezenți, la cel mai înalt nivel, pentru a aduce omagiul lor Armatei Române, eroilor miltari căzuți în luptele pentru apărarea patriei și pentru a-i cinsti, așa cum se cuvine, pe cei care poartă cu mândria uniforma militară.
Ceremonii similare au avut loc și în Valea Jiului, la Vulcan, unde reprezentanții Administrației Publice Locale au depus o coroană de flori la Monumentul Ostașului Necunoscut din Parcul Eroilor, dar și la Sălașu de Sus, acolo unde s-a desfășurat o scurtă festivitate, în fața monumentului închinat soldaților care au luptat în Primul Război Mondial pe frontul pentru Reîntregirea României.
”Cu recunoștință mă înclin astăzi în fața memoriei celor care și-au dat viața pentru țară, pe câmpurile de luptă. Tuturor veteranilor de război le transmit respectul și recunoștința pentru dăruirea dovedită în luptele grele pentru ca noi, acum, să fim liberi, iar România să fie o țară independentă. Transmit tuturor cadrelor militare și specialiștilor civili, aflați sub drapelul tricolor, aprecierea deosebită față de profesionalismul și dăruirea cu care își îndeplinesc zi de zi nobila misiune pusă în slujba tuturor românilor și mulțumiri pentru implicarea în dificila luptă pentru combaterea efectelor pandemiei prin care trecem”, este mesajul transmis de Ziua Armatei de către Petru Călin Marian, prefectul județului Hunedoara.
Acesta amintește în mesajul său, și faptul că 25 Octombrie 2021 marchează și 100 de ani de la nașterea ultimului rege al românilor, Mihai I, cel care într-un discurs istoric rostit în 2017 în fața Parlamentului României, spunea: „Nu văd România ca pe o moștenire de la părinții noștri, ci ca pe o Țară pe care am luat-o cu împrumut de la copiii noștri !”