Consiliul județean Hunedoara a adoptat, în ultima ședință din luna octombrie, mai multe proiecte de hotărâre prin care se stabilesc o serie de măsuri administrative privind întreținerea și/sau, după caz, închiderea unor sectoare de drumuri județene, pe perioada sezonului de iarnă 2021-2022.
Astfel, pentru unele sectoare de drumuri județene, considerate a fi cu un înalt grad de pericol și pentru care nu se poate asigura o activitate corespunzătoare de deszăpezire, autoritățile județene au decis ca acestea să fie închise circulației publice, în perioada 15 noiembrie 2021 – 31 martie 2022. ”Închiderea temporară a circulației rutiere pe sectoarele de drumuri județean, pe perioada iernii 2021-2022 se impune deoarece pe unele sectoare îmbrăcămintea drumurilor este din pământ cu șanțurile colmatate, având unele zone cu declivități mari în profil longitudinal precum și versanți înalți, instabili și neprotejați, fiind aproape impracticabile, odată cu căderile abundente de zăpadă, există riscul producerii unor avalanșe de zăpadă de pe versanții muntoși, astfel încât traficul rutier nu se poate desfășura în condiții de siguranță a circulației și fluență. Pentru unele sectoare de drumuri județene propuse a fi închise temporar circulației rutiere se prezintă rute ocolitoare ori precizări suplimentare”, se arată în arată documentul adoptat de CJH.
Între sectoarele de drum afectate de această decizie se află și o porțiune din DF 709 F, DJ 709F Slătinioara (DN 7A) – Cabana Rusu – Masivul Parâng, pe sectorul Cabana Rusu – Masivul Parâng, respectiv sectorul cuprins între km 8+990- km 12+600. Așa cum era de așteptat, decizia a stârnit și o serie de nemulțumiri, având în vedere că acest drum a fost abia de curând dat în folosință de către CJH, după ce a fost complet asfaltat și modernizat. Administratorul public al județului Hunedoara, Costel Avram, consideră însă că, dincolo de orice fel de discuții sau, mai ales, controverse cu iz politic, siguranța oamenilor este mult mai importantă. ”Unii nu au înțeles nici astăzi de ce s-a luat hotărârea de a restricționa accesul rutier în Masivul Parâng. Nu putem risca și pune în pericol siguranța participanților la trafic, de aceea accesul va fi permis până la primul tunel. Sigur, e la îndemâna oricui să politizeze acest subiect, dar nu toți se și pricep și știu despre ce vorbesc”, a declarat Costel Avram.
Acesta atrage atenția că menținerea deschisă a acestui drum care, de altfel, și-a demonstrat deja din plin utilitatea în ceea ce privește atragerea turiștilor în zona Parângului, în perioada de vară-toamnă, ar putea genera mai multe neplăceri și probleme pe timpul iernii. ”Pentru noi ar fi foarte simplu să decidem menținerea acestui drum de acces în munte deschisă pe toată perioada iernii și putem asigura fără probleme deszăpezirea și întreținerea lui. Dar, în condițiile în care la capătul acestui drum nu există locuri de parcare, un flux de circulație nu ar crea decât haos, mașinile ar invada pârtiile, iar schiorii s-ar vedea puși în situația de a face slalom printre mașini. Ne-am consultat și cu proprietarii de cabane din Parâng și am ajuns la concluzia că soluția cea mai bună pentru următorul sezon de iarnă este cea pe care au adoptat-o consilierii județeni”, a declarat Costel Avram.
Acesta a mai precizat că și pentru Pasul Vîlcan s-a luat o decizie similară, din aceleași considerente.
În schimb, la Straja, drumul care face legătura dintre municipiul Lupeni și domeniul schiabil va fi deschis circulației rutiere pe toată perioada iernii. Mai mult, în această toamnă, autoritățile județene au efectuat și o serie de lucrări de reparații și întreținere pe acest sector de drum județean. Față de celelalte drumuri de interes turistic din Valea Jiului, la Straja, autoritățile locale au amenajat deja, în timp, câteva sute de locuri de parcare chiar la intrarea în stațiune, la care se adaugă alte câteva sute amenajate la stația de îmbarcare de la telegondolă. În plus, accesul turiștilor care vin aici și care este unul foarte mare, există inclusiv linii de transport în comun operate de firme private.
Tot aici, în urma unor discuții cu administratorul stațiunii, Consiliul județean Hunedoara a preluat de la Primăria municipiului Lupeni, sectorul de drum cuprins între stația de sosire a telegondolei și platoul de la Cabana veche din Straja, pentru a putea face investiții în reabilitarea și întreținerea acestuia. ”Ne preocupă dezvoltarea turismului și facem tot ceea ce putem pentru a sprijini autoritățile locale și operatorii din domeniu. Așa am procedat și atunci când am decis să facem investiții la Straja, și atunci când le-am făcut la Pasul Vâlcan, și atunci când le-am făcut în Parâng. Și vom continua să acționăm în această direcție, în continuare. Chiar dacă unii caută nod în papură la tot ceea ce noi întreprindem…”, a mai precizat Costel Avram, administratorul public al județului Hunedoara.