Mai zilele trecute, îi transmiteam via on-line, a nu știu câta oară, admirația mea pentru remarcabilele sale lucrări de artă, fotografică și picturală, desăvârșite în frumoasa toamnă a acestui an, pentru ca mai apoi să fiu pus în nefericita situație de a scrie despre…
Există în viața noastră de jurnaliști, de iubitori de cultură și artă, oameni a căror creație secretă pur și simplu dopamină și despre care, atunci când scrii, ai parte de acel sentiment al bucuriei, al plăcerii. Unul dintre oamenii care au avut această ”putere” asupra mea a fost și artistul Petru (Petrică) Birău.
Astăzi însă, cuvintele mele par că nu-și găsesc locul pentru a configura acea frază care ar trebui să dea naștere informației că prof.dr. Petru Birău a trecut, brusc și nemotivat, dincolo de dimensiunea sa pământeană. Poate și pentru faptul că distinsul maestru mi-a fost un remarcabil și sincer prieten, împreună cu care am putut împărtăși momente de excepție ale vieții și pasiunii noastre comune pentru artă, în toate formele de exprimare ale acesteia, poate și pentru că relația noastră a fost atât de vie, îmi este aproape imposibil să constat, darămite să înțeleg, cum e posibil ca inima uriașă a acestui om fascinant și remarcabil să înceteze, atât de subit și nedrept, să mai bată.
Sigur că trăim vremuri în care ”moartea vine tot mai des, să vadă ce-are de cules”, însă atât de nedreaptă este așezarea în această lungă și prea tristă listă a lui Petru Birău, chemat la Domnul la doar 55 de ani.
Născut în 12 mai 1966 în localitatea petrileană Cimpa (locul natal fiindu-i casă și atelier de creație, deopotrivă, până astăzi), Petru Birău a fost, dincolo de simplitatea și modestia sa proverbială, unul dintre artiștii desăvârșiți ai Văii Jiului și unul dintre cei mai mari artiști contemporani ai țării. Și-a început devreme cariera artistică, mai întâi ca elev al Școlii de Muzică și Arte Plastice de la Petroșani (secție pictură-desen), mai apoi ca eminent student la Universitatea ,,Constantin Brâncuşi“ Târgu-Jiu, profilul Arte Plastice şi Decorative, specializarea Pedagogia Artelor Plastice şi Decorative, mai apoi la Universitatea de Artă şi Design din Cluj-Napoca (unde a fost licențiat în Arte vizuale), precum și la Facultatea de Arte și Design de la Universitatea de vest din Timișoara (unde a absolvit un master în pictură). Tot aici și-a desăvârșit studiile academice, obținând titlul de doctor în arte, cu teza ”Arhetip și expresie artistică în costumul popular românesc- surse în creația proprie”, sub coordonarea prof.univ.dr. Carol David.
După anii 1990, Petru Birău a devenit o prezență constantă și extrem de apreciată pe simezele galeriilor de artă din Valea Jiului, din țară dar și de peste hotare, atât în cadrul unor prestigioase expoziții colective cât mai ales prin remarcabilele sale expoziții personale dintre care amintim aici doar câteva, considerate chiar de către el ca fiind sugestive:
- 1993-Cluj-Napoca, Muzeul satului, secţia în aer liber, în cadrul Festivalului Internaţional ,,Lucian Blaga” ;
- 1994-Cluj-Napoca, Casa Matei Corvin, sub egida Academiei de Arte Vizuale ,,Ion Andreescu” Cluj-Napoca;
- 1997-Petroşani, foaierul Teatrului Dramatic ,,Ion D. Sîrbu”, sub egida Fundaţiei Culturale ,,Ion D. Sîrbu” Petroşani;
- 1998-Petrila, Casa de Cultură, cu ocazia aniversării a 505 ani de atestare documentară a Oraşului;
- 1999-Hunedoara, Galeria de artă ,,Concordia” a Casei de Cultură, sub egida Inspectoratului pentru cultură al judeţului Hunedoara;
- 2004-Deva, Galeria de artă ,,Forma” a UAP, titlul expoziţiei: ,,Un om, un loc”;
- 2007-Paris, sediul Ambasadei României din Paris, Salonul de aur al Palatului Behague, cu ocazia manifestărilor culturale prilejuite de intrarea României în Uniunea Europeană;
- 2007-Narbonne (Franţa), Capelle des Penitents Bleus;
- 2007-Armissan (Franţa), Casa de Cultură a oraşului;
- 2007-Gruissan (Franţa), sediul Primăriei oraşului;
- 2009- Deva, Cercul Militar Deva, în cadrul manifestării culturale ,,Din lumea momârlanilor”;
- 2011- Târgu- Jiu, Galeriile municipale de artă, expoziţie personală cu titlul ,,Matrice arhaică”;
- 2011- Narbonne (Franţa), Mediateca oraşului Narbonne, Galeria ,,Pierre Reverdy”, expoziţia cu titlul ,,Eclats et reflets” ;
- 2014- Petroşani, Galeria de artă a Fundaţiei Culturale ,,Ianza Art Inter-Cultural” Petroşani, în cadrul retrospectivei Festivalului Internaţional GorjFest 1990-2014;
- 2015- Târgu- Jiu, Galeriile municipale de artă, expoziţie personală intitulată ,,Univers magic” (concept), organizatori Uniunea Artiștilor plastici din România și Asociația Culturală ,,Codex Aureus” București.
Puțini știu că Petrică Birău a fost nu doar un remarcabil artist plastic, ci și un admirabil scriitor, fapt confirmat de impresionantele sale lucrări publicate de-a lungul anilor:
- ,,Pântecele chitului “, publicistică, Editura ,,Călăuza “, Deva , 2002, ISBN 973-9331-90-4;
- ,,Povestea puiului de lup”, poveşti pentru copii, Editura ,,Emia”, Deva, 2003, ISBN 973-8163-58-7;
- ,,Multiplii şi submultiplii cuvântului”, publicistică, Editura “Clusium”, Cluj-Napoca, 2004, ISBN 973-555-421-6;
- ,,Păianjenul din fântână”, poveşti pentru copii, Editura “Călăuza v.b.”, Deva, 2005, ISBN 973-8438-45-4;
- ,,Al Florin Ţene, literatura ca mod de viaţă”, studiu biografic, Editura “Eurograph”, Cluj-Napoca, 2005, ISBN 973-87349-1-6;
- ,,Risipiri- în lumea artelor”, publicistică, Editura ,,Emia”, Deva, 2008, ISBN 978-973-753-119-3;
- ,,Din lumea momârlanilor”, monografie, Editura ,,Confluenţe”, Petrila, 2009, în colaborare cu Dumitru Gălăţan-Jieţ, ISBN 978-973-88667-9-9.
completate de numeroasele lucrări de creație literară găzduite în publicații și antologii prestigioase din țară și din lume.
Toate aceste repere ale cariere sale artistice i-au adus nu doar binemeritate aprecieri ale publicului, ci și calitatea oficială de membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România, a Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România, a Asociaţiei Scriitorilor din judeţul Hunedoara, a Asociaţiei culturale ,,Codex Aureus” Bucureşti, a Ligii Scriitorilor din România, a Fundaţiei Culturală ,,Ion D. Sîrbu” Petroşani, a Comitetului de Consilieri în Cercetare al Institutului Biografic American din Carolina de Nord. De asemenea, în 2007 a fost desemnat membru de onoare în Asociaţia ,,Arts’Missan”, Armissan (Franţa) (2007). Desigur, pe lângă toate aceste titluri, cele 3 Premii Exclusiv pentru ”Cel mai bun artist al Văii Jiului” (de două ori) și ”Cel mai bun om de cultură al Văii Jiului”, decernate de Grupul de presă Exclusiv, la care se adaugă alte câteva zeci, de mult mai mare calibru, nu sunt decât o modestă recunoaștere a personalității acestui veritabil om de cultură al Văii Jiului.
Evident, trecerea în eternitate a maestrului Petrică Birău nu poate decât să ne întristeze profund. Dincolo însă de inimile cernite și ochii înlăcrimați, trebuie să credem că nu poate exista o altă explicație a acestui trist moment decât aceea că talentul și arta lui Petrică Birău au fost remarcate și dincolo de nori, acolo unde marii maeștri Leonardo, Rubens, Velasquez, Rembrandt, Vermeer și toți ceilalți, pe care Petrică Birău i-a admirat atât de mult și care i-au inspirat excepționalele creații din ultimul său an pe Pământ, l-au chemat să le fie alături, pentru a desăvârși împreună, în galeria celestă a bunului Dumnezeu, muzeul de artă al divinității. Acolo unde, cu siguranță, Petru Birău are un binemeritat loc.
Rămas bun, maestre ! Dumnezeu să te așeze la locul binemeritat în rândul îngerilor !