Grație implementării proiectului ”Tinerii și valorile naturale din Parcul Natural Grădiștea Muncelului Cioclovina”, proiect derulat de Asociația de Turism Retezat, în parteneriat cu RNP ROMSILVA Administrația Parcului Natural Grădiștea Muncelului Cioclovina R.A. și finanțat de Fundația pentru Parteneriat și MOL România, siguranța turiștilor și accesul acestora în arealul deosebit de spectaculos al Cheilor Băniței este de pe acum unul mult mai ușor.
Voluntarii au montat pe unul din pereții de stâncă ai Cheilor Băniței, elementele specifice unei ”via ferrata”, împreună cu cele ale unei mâini curente de protecție, care vor permite vizitatorilor să pătrundă în peisajul turistic fascinant al Cheilor Băniței, fără a mai fi nevoiți să intre în albia râului. Via ferrata a fost instalată cu ajutorul celor de la Serviciul Public Salvamont Hunedoara. „Munca salvatorului montan este diversă, iar dragostea de munte care i-a determinat să devină salvamontiști, îi face să devină mereu voluntari activi în toate proiectele derulate în zonele de acțiune, fiind cu toții conștienți că îmbunătățirea infrastructurii montane este de natură să reducă extrem de mult evenimentele nedorite pe care reușim astfel să le prevenim” , a declarat Ovidiu Bodean, directorul Serviciului Public Județean Salvamont Hunedoara.
Și Alexandru Bulacu, coordonatorul proiectului ”Tinerii și valorile naturale din Parcul Natural Grădiștea Muncelului Cioclovina”, apreciază faptul că, atunci când timpul lor nu este folosit pentru acțiunile de salvare, pregătire profesională ori marcarea traseelor montane omologate, salvamontiștii devin voluntari în alte proiecte care se derulează în zona lor de acțiune. „Finalizarea unui astfel de proiect a fost posibilă datorită contribuției nemijlocite a salvatorilor montani, experiența și expertiza lor fiind una care a facilitat montarea unei via ferrata și a unei mâini curente de protecție în traseul Cheile Băniței din județul Hunedoara”, a declarat Alexandru Bulacu.
Odată cu amenajarea acestui traseu, Cheile Băniței intră cu adevărat în circuitul turistic din regiunea Văii Jiului.