Demarat în ianuarie 2019, la inițiativa autorităților publice locale din municipiul Lupeni, proiectul european intitulat ”Bahtalo ! Împreună combatem sărăcia și discriminarea” s-a dovedit a fi cel mai complex program de investiții și servicii sociale derulat la nivelul regiunii vest. Proiectul, finanțat din fonduri europene, în cadrul POCU, s-a încheiat la finalul lunii octombrie, iar bilanțul întocmit cu acest prilej consemnează succesul incontestabil al acestui ambițioș și, în același timp, curajos proiect al municipalității din Lupeni.
Primarul municipiului Lupeni, Lucian Resmeriță apreciază că succesul acestui proiect nu face altceva decât să confirme preocupările administrației locale pe care o conduce pentru a veni în sprijinul cetățenilor din comunitățile vulnerabile, cu risc de sărăcie ridicat, prin oferirea unei șanse la o viață mai bună. ”Prin intermediul acestui proiect noi am încercat și cred că în bună parte am și reușit să oferim un sprijin consistent pentru oamenii care locuiesc în cartierele Viitorului (zona ”Cioada albă”), Tineretului, Ștefan, Revoluției, Braia și Bărbăteni și să acționăm în mod eficient pentru reducerea gradului de marginalizare al populației de etnie rromă aflate în risc de sărăcie și excluziune socială, prin implementarea unor măsuri integrate de care au beneficiat, în mod direct, aproape 1000 de persoane, iar în mod indirect încă alte cțteva mii. Practic, prin proiectul Bahtalo, am acționat în mai multe direcți pentru a veni în sprijinul oamenilor, cu soluții sociale și educaționale, cu soluții privind infrastructura publică din aceste cartiere, dar și cu o serie de activități care să contribuie la o nouă percepție asupra vieții de către cetățenii din zonele cele mai sărace ale municipiului Lupeni”, a declarat Lucian Resmeriță, primarul municipiului Lupeni.
În acest scop, un număr de 906 persoane au beneficiat de o serie de măsuri integrate de sprijin în vederea găsirii unui loc de muncă, de la evaluări de competențe la consiliere profesională, de la mediere cu angajatorii și până la cursuri de formare profesională. De asemenea, 8 persoane au reușit să-și înființeze o firmă, beneficiind inclusiv de o subvenție de 25.000 de euro pentru dezvoltarea afacerii.
Pentru alte 287 de persoane a fost acordată asistența juridică necesară reglementării unor acte. Pentru câteva sute de copii și vârstnici au fost acordate aproape 16.000 de pachete cu alimente, pe toată durata derulării proiectului. În plus, copiii au beneficiat de tabere și excursii, dar și de proiecții de filme și spectacole de teatru.
O altă componentă a acestui proiect a permis autorităților publice locale să investească în modernizarea unui bloc de locuințe. ”Este vorba despre scara 1 a blocului M1 de pe strada Viitorului, unde am reușit să reabilităm, un număr de 16 apartamente pe care le-am distribuit familiilor aflate în căutarea unei locuințe. Practic, aceștia au avut șansa de a se muta în casă nouă, singura obligație fiind aceea de a încheia, în nume propriu, contractele pentru apă, lumină și gaz, dar și evident aceea de a păstra și îngriji în mod corespunzător aceste locuințe”, mai spune primarul Lucian Resmeriță.
Nu mai puțin de 24.218.420, 81 de lei au fost investiți în derularea activităților din cadrul proiectului ”Bahtalo! Împreună combatem sărăcia și discriminarea”. Proiectul s-a derulat în parteneriat cu Asociația Umanitară casa de Copii și Liceul Teoretic ”Mircea Eliade” din Lupeni, precum și cu firma Euro Jobs Petroșani și Asociația CROFMPS din Petroșani.