Pentru că iarna începe deja să-și facă simțită prezența la munte, iar sezonul de schi bate la ușă, echipele de salvamontiști se pregătesc intens pentru a face față provocărilor unui nou sezon cu mulți turiști în stațiunile de munte ale județului Hunedoara.
În acest context se înscrie și stagiul de pregătire pe care salvamontiști din cadrul celor 5 servicii de salvare montană care activează în județul Hunedoara, l-au avut în stațiunea turistică Straja. Aici, beneficiind de experiența unora dintre cei mai apreciați veterani ai Salvamont, aceștia au participat la un exercițiu de salvare din instalațiile de transport pe cablu.
Potrivit șefului Serviciului Public Salvamont Straja Lupeni, George Resiga, acțiunea face parte din cadrul programului permanent de pregătire fizică și de specialitate, în domeniul salvării montane. Timp de 3 zile un număr de aproximativ 20 de salvatori montani de la toate cele 5 formații salvamont din județul Hunedoara au reevaluat, teoretic si practic, o serie de metode de prim ajutor, tehnici de asigurare și autoasigurare, au testat o serie de modalități de salvare și scoatere din abrupt precum și evacuare din mijloacele de transport pe cablu de pe pârtii a persoanelor accidentate.
”Pregătirea echipajelor de intervenție Salvamont este una din preocupările noastre de zi cu zi. Atât stagiul de pregătire de la Straja, cât și alte stagii similare pe care le facem cu colegi din toată țara, la Școala Națională Salvamont și la sesiunile de pregătire comune, nu fac altceva decât să crească nivelul de cunoștințe și operativitate al colegilor noștri, astfel încât fiecare salvator montan să fie pregătit să intervină cu profesionalism și succes în cadrul intervențiilor la care trebuie să participe. Vreau să-i asigur pe toți cei care vor urca și anul acesta în stațiunea Straja, că Salvamont Lupeni are întreaga capacitate, materială și umană, pentru a asigura intervențiile de prim ajutor, în caz de nevoie chiar dacă ne dorim ca aceste solicitări să fie cât mai puține”, a declarat George Resiga, șeful Serviciului Public Salvamont Lupeni.
Acesta apreciază că și exercițiul de salvare de la începutul lunii noiembrie, care s-a desfășurat în Straja, a confirmat faptul că salvamontiștii din județul Hunedoara știu ce au de făcut în situații care implică intervenția lor, oricât de complexe ar fi acestea.