Comemorare în memoria victimelor ultimei mari tragedii de la Mina Petrila

Data de 15 noiembrie 2008 rămâne una dintre cele mai negre zile din istoria mineritului din Valea Jiului. În urmă cu 13 ani, în acea zi fatidică, două explozii consecutive (la 4 ore distanță una de cealaltă), produse în urma unor acumulări de gaze în subteranul Minei Petrila, în abatajul 431 la aproape o mie de metri sub pământ (mai exact la cota 950) aveau să se soldeze cu un bilanț tragic: 13 morți și alți 14 grav răniți. Mineri și, mai apoi, salvatori mineri veniți în ajutorul ortacilor lor.

Cu toate că de atunci au trecut deja 13 ani, amintirea ultimei mari tragedii de la Mina Petrila, este la fel de puternică nu doar în viața familiilor celor decedați, ci în viața unei comunități întregi. Și poate că restricțiile pandemiei nu permit desfășurarea unor ceremonii comemorative așa cum se obișnuite în comunitățile de mineri, însă nimic nu poate pune stavilă celor care simt nevoia de a-și plânge morții și de a-i comemora pe acești adevărați eroi ai adâncurilor. De aceea, și în acest an, în curtea a ceea ce a mai rămas din fosta mină Petrila, în fața ”Monumentului Salvatorului” pe care artistul Darius Hulea l-a ridicat aici, spre veșnică amintire a tristelor evenimente din 15 noiembrie 2008, prin mecenatul Asociației Naționale a Salvatorilor Mineri din România, au venit, rând pe rând, o seamă de oficialități publice pentru a depune coroane de flori în numele comunităților pe care le reprezintă și pentru a rosti o rugăciune pentru sufletul celor ce au pierit în această ultimă tragedie minieră care a consemnat, de altfel, și ”actul de deces” al minei.

Astfel, în memoria celor dispăruți, președintele Consiliului Județean Hunedoara, Laurențiu Nistor, administratorul public al CJH, Costel Avram, primarul orașului Petrila, Vasile Jurca dar și mai mulți consilieri locali și județeni, au depus coroane de flori la fosta exploatare minieră Petrila unde este ridicat monumentul în memoria victimelor tragicului eveniment. Gestul lor a fost urmat și de directorul general al INCD INSEMEX Petroșani, dr.ing. George Artur Găman, de rectorul Universității din Petroșani, prof.univ.dr.ing. Radu Sorin, de directorul general al SNIMVJ, Daniel Călin Sîrb ș.a.

„Acele momente dificile în care ne rugam pentru viață au marcat profund existența noastră, a tuturor. Astăzi, să ne amintim de acele clipe, de jertfa minerilor, rugându-ne Bunului Dumnezeu să le odihnească sufletele. Un gând de mângâiere transmit și familiilor minerilor dispăruți!”, a spus președintele CJH, Laurențiu Nistor.

La rândul său, administratorul public al Consiliului Județean, Costel Avram, spune că: „Îmi aduc aminte cu multă durere de tragedia de la mina Petrila, din 15 noiembrie 2008. Atunci, 13 mineri și salvatori minieri și-au pierdut viața în explozia care a îndoliat Valea Jiului și a lăsat răni adânci printre mineri. Să ne rugăm împreună pentru sufletele lor și ale tuturor minerilor care au pierit de-a lungul anilor în accidentele de muncă din subteran.”

Rectorul Universității din Petroșani, prof.univ.dr.ing. Radu Sorin arată, la rândul său, că deși Valea Jiului a trecut prin atâtea și atâtea nenorociri, tragedia din 2008 de la Mina Petrila rămâne una care lasă răni deschise în sufletul oamenilor de aici. ”Istoria Văii Jiului și, îndeosebi istoria mineritului din Valea Jiului este marcată din păcate de foarte multe evenimente tragice în care mii de oameni au pierit în subteran și amintirea fiecărui moment de acest fel este dureroasă. Dar amintirea exploziei de la Mina Petrila din 2008 este și mai dureroasă pentru noi toți, pentru că au pierit aici oameni pe care i-am cunoscut atât de bine, lăsând în urma lor răni încă deschise în sufletele noastre”, spune rectorul Radu Sorin.

Și directorul general al INCD-INSEMEX, dr.ing. George Artur Găman spune că tragedia din 15 noiembrie 2008 a lăsat urme adânci în memoria colectivului de la INSEMEX pentru că, dintre cei 13 oameni care și-au pierdut atunci viața în exploziile succesive din subteranul minei, 4 erau salvatori mineri, membri ai Asociației Salvatorilor Mineri din România, oameni apropiați colectivului de cercetători de la Petroșani. De altfel, în memoria acestei tragedii dar și a altor evenimente similare din istoria mineritului de pe Valea Jiului, Asociația Salvatorilor Mineri din România a asumat acel proiect prin care a fost realizat și un monument al salvatorului miner, singurul de acest fel din România, amplasat chiar în curtea fostei Mine Petrila, monument care a fost dezvelit în urmă cu 3 ani. Și în acest an, în 15 noiembrie, o delegație a INCD-INSEMEX Petroșani a depus o coroană de flori la Monumentul Salvatorului Român, în semn de omagiu pentru salvatorii și minerii care și-au pierdut viața în exploziile din subteran, de la Mina Petrila și din toată Valea Jiului, în cei peste 150 de ani de istorie a mineritului carbonifer din țara noastră. ”Este o datorie de onoare, pe care cu sufletul îndoit de durere, dar cu gândul la colegii și ortacii noștri, o aducem și o vom aduce cu respect și demnitate, tuturor celor care s-au jertfit în adâncurile minelor din Valea Jiului, rugându-ne ca bunul Dumnezeu să-i ierte și să-i odihnească!”, a spus dr.ing. George Artur Găman.

Primarul orașului Petrila, Vasile Jurca apreciază că jertfa eroilor pieriți în adâncuri, în galerii și abataje, nu trebuie uitată niciodată, iar amintirea lor trebuie păstrată cu sfințenie, pentru că reprezintă mai mult decât o istorie scrisă cu sânge a comunității petrilene. ”Nu ne-a mai rămas, dincolo de jertfa lor, decât prilej să ne aducem aminte și să ne rugăm bunului Dumnezeu să le odihnească sufletele în pace!”, a spus primarul Vasile Jurca.

De altfel, la inițiativa acestuia, numele celor 13 eroi mineri ai ultimei tragedii din subteranul Minei Petrila, stă de pe acum în cartea de onoare a orașului Petrila, după ce cu toții au fost distinși post-mortem, cu titlul de ”Cetățean de onoare al orașului Petrila”. În această calitate, trebuie să ne aducem mereu aminte de ei, ultimii eroi ai mineritului de la Petrila: Inginer Brad Iosif, inginer-şef producţie (44 ani), Inginer Holingher Doru, şef Sector I (39 ani), Stoian Vasile, miner, Sector I (38 ani), Măţan Adrian, ajutor miner front, Sector I (27 ani), Mateş Dan, sondor, Sector VI (35 ani), Moş Silviu, miner-şef schimb, sector I (36 ani), Şipoş Cristian, miner, Sector I (34 ani), Alecsa Marcel Alin, sondor, Sector VI (36 ani), Frăţilă Daniel, miner-şef de schimb, Sector VI (38 ani), Elekeş Attila, miner galerie, Sector VI (35 ani), Inginer Vişan Trandafir, adjunct-şef Sector I (40 ani), Puian Nicolae, miner-şef de brigadă (36 ani). Bâlbă Sorin Mihai, miner-şef brigadă, Sector IV.

Dumnezeu să-i odihnească !