Ziua Patrimoniului Mondial UNESCO din România este sărbătorită în fiecare an, la data de 16 noiembrie. UNESCO (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization), una dintre cele mai mari organizații ale lumii, numără printre principalele sale misiuni și protejarea locurilor și monumentelor din patrimoniul mondial, a căror conservare și salvare sunt considerate foarte importante pentru întreaga umanitate.
Sărbătoarea a fost marcată și în județul Hunedoara, de către autoritățile județene, prin intermediul unui simpozion organizat de către Consiliul județean Hunedoara, prin Direcția Generală de Administrare Monumente și Promovare Turistică a Județului Hunedoara (DGAMPT). În cadrul întâlnirii, reprezentanții instituțiilor direct implicate în administrarea, protejarea, cercetarea și punerea în valoare a obiectivelor UNESCO din județul Hunedoara, precum și deținătorii titlului de Tezaur Uman Viu, au realizat un bilanț al anului 2021 privind activitatea specifică în ceea ce privește patrimoniul cultural.
Cele mai cunoscute elemente din județul Hunedoara, înscrise pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO sunt cetățile dacice din Munții Orăștiei care sunt administrate de DGAMPT Hunedoara, dar în prestigioasa listă se află și alte obiective, monumente, rezervații și personalități din județul Hunedoara: Parcul Național Retezat, inclus pe Lista Rezervațiilor Biosferei din cadrul Programului UNESCO Omul și Biosfera, sub denumirea de Rezervația Biosferei Retezat, Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului. De asemenea, artistul popular Pera Bulz, profesorul-meșter în arte populare Mircea Lac, și rapsodul popular Cosana Vinca, păstrători și transmițători ai elementelor de valoare culturală, figurează pe lista Tezaurelor Umane Vii, o inițiativă UNESCO pentru salvgardarea patrimoniului cultural imaterial.
Președintele CJH, Laurențiu Nistor a arătat, în cadrul acestui eveniment, că reprezentanții DGAMPT Hunedoara au o sarcină deloc ușoară, aceea de a asigura buna administrare a cetăților dacice, principalul obiectiv UNESCO din județul nostru. Acesta a mai precizat că patrimoniul cultural din județul Hunedoara este unul divers dar și extrem de valoros, motiv pentru care avem obligația de a-l păstra și promova.
România are înscrise pe Lista Reprezentativă a Patrimoniului Mondial UNESCO opt elemente: biserici cu pictură murală din nordul Moldovei din prima jumătate a secolului al XVI-lea (1993); Mănăstirea Horezu (1993); satele cu biserici fortificate din Transilvania (1993, 1999); cetăţile dacice din Munţii Orăştiei (1999); centrul istoric Sighișoara (1999); ansamblul bisericilor de lemn din Maramureș (1999); situl natural Rezervaţia Biosferei Delta Dunării (1991) și pădurile seculare și virgine de fag din Carpați și alte regiuni ale Europei (2017).
România are, de asemenea, și șapte elemente înscrise pe Lista Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității (ritualul călușului, doina, ceramica de Horezu, colindatul de ceată bărbătească, dansul fecioresc din Ardeal, meșteșugul țeserii scoarței și practicile culturale asociate zilei de 1 Martie – Mărțișorul).