Sărbătoarea Zilei Naționale a României a fost una lipsită de atmosfera anilor de dinaintea pandemiei, o sărbătoare derulată în unele localități ale Văii Jiului mai mult din dorința autorităților locale de a nu lăsa evenimentul să treacă neobservat.
Locul ceremoniilor fastuoase și al paradelor a fost luat de simple festivități prilejuite de ridicarea drapelului pe catarg, în acordurile imnului național, așa cum s-a întâmplat la Petroșani sau Vulcan sau de ceremonii de depunere de coroane de flori la monumentele eroilor căzuți în Marele Război al Reîntregirii, așa cum s-a întâmplat la Petrila. Locul discursurilor a fost luat și el de simple alocuțiuni ale primarilor, rostite în fața unei asistențe restrânse, formată în principal din consilieri locali și angajați ai autorităților publice, cărora li s-au alăturat anul acesta foarte puțini cetățeni. Au lipsit și tradiționalele spectacolele folclorice, dar și fasolea cu ciolan și vinul fiert.
De mult mai multă atenție s-au bucurat festivitățile organizate, la Lupeni și Petroșani, la orele serii, festivități care au marcat pornirea oficială a iluminatului ornamental de sărbători. La Petroșani, în Parcul Carol Schreter s-au adunat câteva sute de copii pentru mult-așteptatul moment, în care primarul Tiberiu Iacob Ridzi, ajutat și în acest an de foarte mulți copii, a apăsat butonul roșu care a îmbrăcat străzile orașului, dar mai ales aleile pietonale din centrul civic și din parcul central în cele mai frumoase culori.
La Lupeni, chiar dacă un copilaș din public a ”furat startul” și apăsat butonul magic înainte de ora oficială, oamenii adunați în Parcul CAP s-au bucurat la unison de cât de frumos arată și în acest an, municipiul Lupeni pregătit pentru sărbătorile de iarnă. Încântat s-a arătat și primarul Lucian Resmeriță, bucuros că de Ziua Națională a României a reușit să le ofere cetățenilor acest cadou de care oamenii se vor putea bucura până după Anul Nou.