Una din cele mai mari provocări pe care le-au avut autoritățile administrației publice locale din orașul Uricani, îndeosebi odată cu deschiderea perspectivelor de transformare a localității într-o stațiune turistică, a fost cea legată de gestionarea situației imobiliare din zona urbană.
Primarul orașului Uricani își amintește că, atunci când a preluat mandatul de primar al acestei localități, aproape toate clădirile din oraș arătau ca după război. ”Împreună cu funcționarii din cadrul Primăriei orașului Uricani, am căutat încă din primul an în care am fost ales să conduc această localitate, acele soluții prin care să putem interveni pentru a schimba imaginea orașului. Cu bani puțini și cu constrângeri legislative multiple, a trecut destul de mult timp până când am putut face primii pași concreți în această direcție, dar important este că nu am ratat nici o oportunitate în această direcție”, spune primarul Dănuț Buhăescu.
Evident că primele investiții au fost făcute în clădirile aflate în administrarea autorităților locale, iar grădinițele, școlile, fosta unitate medicală din oraș și sediul Primăriei au fost primele clădiri pentru care au fost reabilitate, grație unor finanțări obținute de autoritățile administrației locale din programe guvernamentale și, mai apoi, cu ajutorul fondurilor de preaderare la UE și cu ajutorul primelor fonduri europene disponibile pentru țara noastră. Odată cu înființarea Agenției Naționale pentru Locuințe (ANL), Primăria orașului Uricani s-a numărat printre primele administrații din România care au reușit să încheie un parteneriat cu aceasta, parteneriat care a condus la finalizarea investițiilor de la blocul 13, al cărui schelet ridicat înainte de 1989, fusese abandonat. ”Am muncit enorm pentru a face toate demersurile în vederea includerii blocului 13 în programul ANL. Au fost ani întregi de pregătire a documentațiilor tehnice necesare, drumuri la București, discuții și lobby, dar în cele din urmă am reușit iar astăzi blocul 13 este încă una dintre cele mai frumoase construcții imobiliare din orașul Uricani, în care cetățenii care locuiesc aici au condiții dintre cele mai bune”, spune primarul Dănuț Buhăescu.
Blocul 13 a fost dat în folosință în 2009 și a constituit, într-un fel, debutul altor numeroase investiții în reabilitarea și modernizarea infrastructurii imobiliare din orașul Uricani. Între timp, s-au reabilitat toate unitățile de învățământ din oraș, iar oportunitatea accesării de fonduri europene pentru o nouă etapă de modernizare a acestora nu a fost nici ea ratată de administrația de la Uricani. De fapt, chiar acum se află în plin proces de implementare un proiect care vizează modernizarea Liceului Tehnologic Retezat și un altul prin care fosta popicărie din vecinătatea acestuia va fi transformată într-un modern atelier școlar pentru clasele profesionale de turism și prelucrarea lemnului din cadrul acestuia, iar un alt proiect care vizează modernizarea Școlii gimnaziale nr. 2 și a sălii de sport aferente acesteia se află și el în etapa finalizării licitației pentru desemnarea constructorului, toate aceste investiții urmând a fi realizate din fonduri europene atrase de administrația locală. Așa s-a întâmplat și cu modernizarea Grădiniței din orașul vechi, dar și cu cea de la Câmpu lui Neag, care se numără printre cele mai moderne unități de acest fel din județul Hunedoara. ”Nu doar că legea ne permite să investim în modernizarea școlilor, dar avem obligația să facem acest lucru pentru copiii noștri. Eu am căutat ca, permanent, să răspund solicitărilor venite de la corpul de cadre didactice din orașul Uricani, de la părinți și elevi, astfel încât infrastructura din educație să fie mereu în top aici, la Uricani. Și am reușit acest lucru”, spune primarul Dănuț Buhăescu.
Dar, poate că cea mai mare provocare care a stat în fața administrației locale de la Uricani a fost aceea de a obține fondurile necesare pentru modernizarea blocurilor din orașul vechi. Cum acestea se află, aproape în integralitate, în proprietatea privată a cetățenilor, intervenția autorităților locale a fost, din punct de vedere legal, imposibilă. Demararea unui program european destinat reabilitării clădirilor rezidențiale a deschis și Uricaniului oportunitatea de a accesa fonduri în această direcție. ”Nu a fost deloc ușor, pentru că banii europeni vin cu o serie de reguli și constrângeri greu de respectat, mai ales acolo unde oamenii sunt săraci. În plus, ne-am confruntat cu neîncrederea cetățenilor, pe care ne-a fost foarte greu să-i convingem că trebuie să formeze asociații de proprietari, că trebuie să aibă și o contribuție proprie la implementarea proiectelor pentru modernizarea blocurilor de locuințe. Noi, Primăria, am sprijinit cu tot ceea ce am putut, din punct de vedere legal, acest tip de proiecte: am pus cota de coparticipare, am finanțat realizarea tuturor documentațiilor tehnice și am asigurat toată consultanța necesară pentru depunerea proiectelor la organismul de finanțare, ne-am ocupat de organizarea licitațiilor ș.a.m.d. Chiar și așa, a durat destul de mult până când roadele muncii noastre au început să se vadă și primele blocuri din orașul vechi să fie finalizate. Sigur că acum oamenii sunt foarte mulțumiți, acolo unde aceste proiecte s-au implementat iar tot mai mulți cetățeni din celelalte blocuri ne cer acum sprijin pentru a-i include și pe ei în astfel de programe. Desigur că o vom face, imediat ce vor apărea noi axe de finanțare europeană pentru acest tip de investiții, pentru că dorința noastră este ca, în timp, să putem reabilita în acest fel, întreaga infrastructură imobiliară din orașul nostru”, spune primarul Dănuț Buhăescu.
În plus, administrația locală de la Uricani a reușit să atragă fonduri chiar și pentru construirea altor noi imobile, cum este spre exemplu blocul de pe strada Jiului, aflat acum în construcție, care va asigura locuințe de serviciu pentru cadrele didactice care predau la unitățile de învățământ de la Uricani. Iar planurile Primăriei Uricani nu se opresc aici: ”După cum se știe, am reușit să achiziționăm, prin procedura dării în plată, blocul turn, pentru care derulăm deja expertizele tehnice și proiectul necesar pentru reamenajarea lui în 60 de apartamente spațioase. Avem, de asemenea, un alt proiect imobiliar, prin care ne propunem să construim două blocuri moderne în zona Capelei. Pentru ambele proiecte, studiem acum soluțiile financiare cele mai avantajoase pentru noi, fie prin atragerea de bani europeni, fie prin ANL”, a mai spus primarul Dănuț Buhăescu.
Acesta este ferm convins că, într-un interval de timp, mai mult sau mai puțin apropiat, infrastructura imobiliară a orașului Uricani va fi una corespunzătoare statutului de stațiune turistică a localității și dă asigurări că administrația locală acționează constant și ferm în această direcție.