Puțini sunt acei membri sau simpatizanți ai Partidului Social Democrat care privesc cu ochi buni decizia acestei formațiuni politice de a intra la guvernare, într-o coaliție politică cu PNL și UDMR. Senatorul Cristian Resmeriță, președintele Organizației PSD Lupeni și președinte executiv al Organizației județene PSD Hunedoara recunoaște că și în sânul acestor organizații există acel curent de opinie potrivit căruia, din punct de vedere politic, PSD ar fi trebuit să rămână în opoziție până la alegerile din 2024 lăsând forțele politice de dreapta să-și dea până la capăt examenul incompeteței în administrarea țării.
Liderul social-democrat apreciază însă că decizia PSD de a se implica acum în guvernarea țării a fost totuși una de responsabilitate. ”Sigur că ne-ar fi fost mai simplu să stăm în opoziție și nici măcar să criticăm, ci doar să observăm cum lucrurile ar fi mers din rău în mai rău. Dar, așa cum am demonstrat de-a lungul istoriei recente, PSD a fost întotdeauna un partid care a pus mai presus de interesul politic, viața și bunăstarea românilor. PSD și-a asumat responsabilitatea de a intra la guvernare într-un moment critic pentru români și pentru România și, dincolo de orice calcule electorale, a ales să facă acest lucru acum, când încă mai sunt lucruri care pot fi îndreptate în folosul oamenilor”, spune Cristian Resmeriță.
Parlamentarul social-democrat consideră că PSD are și resursa umană, și voința politică dar și setul de programe și măsuri care pot contribui la o guvernare eficientă a țării. În plus, în opinia senatorului Cristian Resmeriță, însuși rezultatele votului din 2020 arată în mod evident că majoritatea românilor și-au dorit ca PSD să revină la guvernare. ”Este datoria noastră să punem în aplicare măsurile pentru care am fost votați la alegerile din decembrie 2020. Avem măsuri. Avem profesioniști. Și avem un dialog foarte bun cu partenerii sociali și mediul de afaceri. PSD știe să guverneze. Am demonstrat întotdeauna acest lucru, de-a lungul timpului și o vom face și în perioada următoare”, spune senatorul Cristian Resmeriță.
Acesta este și motivul pentru care, odată cu acceptarea invitației de a face parte din noul Guvern, PSD a venit și cu o serie de măsuri menite să îndrepte greșelile celor care au guvernat în ultimii trei ani și să readucă românilor speranța într-o viață mai bună. În opinia senatorului PSD Cristian Resmeriță, o parte din aceste măsuri vizează:
- Creșterea punctului de pensie cu 10%, de la 1.442 în prezent, la 1.586 lei de la 1 ianuarie 2022.
- Creșterea pensiei minime cu 25%, de la 800 de lei în prezent la 1.000 de lei de la 1 ianuarie 2022.
- Acordarea unui ajutor suplimentar pentru perioada de iarnă, în funcție de valoarea pensiei, pentru pensionarii a căror pensie este peste valoarea minimă dar sub 1.586 lei.
- Creșterea alocațiilor cu 40% pentru copiii sub 2 ani, de la 427 lei în prezent la 600 lei de la 1 ianuarie 2022.
- Creșterea alocațiilor cu 13,5% pentru copiii între 2 și <18 ani, de la 214 lei în prezent, la 243 lei de la 1 ianuarie 2022.
- Acordarea unei a 13-a alocație acordată pentru copiii cu dizabilități și a 13-a indemnizație pentru persoanele adulte cu dizabilități, în luna ianuarie 2022.
- Scăderea contribuției de asigurări sociale de sănătate din veniturile părinților, în funcție de numărul de copii, până la scutire pentru cei cu cel puțin 3 copii.
- Acordarea unor granturi de 30%, dar nu mai mult de 45.000 euro în urban sau 30.000 euro an rural, din valoarea locuinței noi achiziționate de familiile cu copii sub 15 ani.
- Asigurarea de medicamente antivirale în farmacii, eliberate pe prescripție medicală, pentru tratarea timpurie a persoanelor infectate cu SARS-CoV-2.
- Diagnostic și tratament ambulatoriu cât mai rapid pentru pacienții COVID-19. Testare extinsă și anchete epidemiologice eficiente pentru restrângerea contaminării.
- Lansarea programului „Cumpărăm românește” pentru încurajarea achiziției de produse românești și implicit sprijinirea firmelor românești.
- Salvarea firmelor strategice românești, prin infuzie de capital.
- Lansarea unui program de sprijinire a exporturilor pentru reducerea deficitului comercial.
- Creșterea producției agricole autohtone pentru realizarea siguranței alimentare.
- Absorbția în întregime a fondurilor europene destinate agriculturii; plata la timp a tuturor categoriilor de subvenții.
- Accelerarea procesului de intabulare și îmbunătățirea legislației privind arendarea și concesionarea terenurilor agricole.
- Digitalizarea economiei și a plăților obligațiilor fiscale pentru toți contribuabilii.
- Reintroducerea stopajului la sursă pentru reducerea birocrației.
- Reducerea taxelor pe venituri, prin creșterea deducerilor, pentru persoanele cu venituri mici și cu mulți copii.
- Finalizarea autostrăzilor: Transilvania; Sibiu-Pitești; Sebeș -Turda; Lugoj -Deva; centura Capitalei, precum și a drumurilor expres Craiova- Pitești și Brăila Galați și a podului peste Dunăre de la Brăila.
- Finalizarea lucrărilor de modernizare a căii ferate și asigurarea surselor de finanțare pentru demararea de noi lucrări.
- Modernizarea și extinderea rețelei de metrou prin prelungire magistralelor către localitățile din Județul Ilfov.
- Asigurarea securității naționale prin intensificarea dialogului politico-militar în cadrul NATO și prin consolidarea parteneriatului strategic cu SUA.
- Cooptarea industriei româneşti în implementarea planului multianual de înzestrare şi retehnologizare a armatei.
- Recompensarea personalului militar şi civil și îmbunătăţirea programului dedicat protejării drepturilor veteranilor şi rudelor acestora.
- Acordarea unui ajutor financiar de stat, dedicat antreprenoriatului din domeniul cultural și acordarea voucherului cultural.
- Cofinanțarea cu 3% din impozitul pe venit a instituțiilor publice de spectacole și concerte din subordinea autorităților locale.
- Deschiderea unei scheme de ajutor de stat de 250 milioane euro și stimularea investițiilor străine pentru cinematografie.
”Toate aceste lucruri au fost atent negociate cu partenerii noștri din Coaliția de guvernare și pot să vă asigur că ele vor constitui cu adevărat programul nostru de guvernare. Nu am intrat în această coaliție nici pentru a salva politicienii din PNL sau pe cei din UDMR, ci pentru a stopa declinul spre care se îndrepta, cu pași repezi, România și pentru a veni în sprijinul românilor și exact asta vom face”, a declarat senatorul Cristian Resmeriță.
Acesta mai arată că toate aceste cerințe puse pe tapet de PSD la negocierile privind constituirea noului Guvern sunt acum introduse în proiectul de buget pentru anul 2022. ”Ne dorim să construim un buget realist și echilibrat, care să aducă măririle de pensii și salarii de care românii au nevoie, dar și un buget care să fie bazat și pe investiții importante de care România are nevoie. Bugetul va trebui să conţină, de asemenea, alocări financiare importante pentru toate regiunile țării, fără a avantaja o zonă sau alta. În ceea ce privește Valea Jiului, o zonă care are acum un statut special, cred că lucrurile vor evolua într-o direcție favorabilă, mai ales că au venit și primii bani din PNRR și sper că-i vom putea folosi pentru proiecte viabile, în folosul comunităților noastre. Noul Buget trebuie să aducă fonduri consistente atât pentru educaţie cât şi pentru sănătate, mai ales că nu am depăşit încă pandemia și trebuie să fim pregătiţi, astfel încât să avem asigurate sumele necesare pentru sectorul medical. Sigur că Bugetul de Stat nu poate niciodată mulţumi pe toată lumea, dar el trebuie întocmit realist şi în funcţie de priorităţi. Important este că există voinţă şi determinare pentru a construi pentru 2022 un buget pentru toţi românii. Eu am convingerea că actuala coaliţie va reuşi să treacă bugetul prin Parlament înainte de Crăciun, iar 2022 să fie anul în care să auzim mai puţin despre tot felul de controverse politice şi mai mult despre proiectele pe care românii le aşteaptă și pe care trebuie să le realizăm. De aceea, pentru noi cel puțin, cei din PSD, cuvântul de ordine este responsabilitate !”, a mai declarat senatorul Cristian Resmeriță.