Unul din cele mai importante capitole din activitatea Apa Serv Valea Jiului l-a constituit și în anul 2021 cel al investițiilor. După cum se știe, în toate localitățile din Valea Jiului sunt derulate în prezent lucrări de investiții majore care au ca scop reabilutarea și modernizarea rețelelor publice de apă și canalizare, dar și modernizarea altor două stații de tratare a apei, la Zănoaga (în Petroșani) și la Taia (în Petrila). Toate acestea sunt executate în cadrul unei noi etape din programul derulat de ASVJ pentru modernizarea infrastructurii de apă și apă uzată, pentru care compania a atras fonduri europene semnificative.
Lucrările au avansat într-un ritm constant și în cursul anului 2021, pe toate cele 13 contracte aflate în derulare, astfel încât, potrivit directorului general al ASVJ, ing. Cristian Ionică, progresul fizic al investițiilor este, în medie, undeva la peste 65%. ”Ritmul în care s-a lucrat pe acest program de investiții ne îndreptățește să credem că toți contractații vor reuși să finalizeze la termenul prevăzut lucrările. Ceea ce ne bucură și mai mult este însă calitatea acestor lucrări și importanța lor, după finalizare, în funcționarea sistemului de alimentare cu apă potabilă. Pentru a înțelege mai bine acest lucru, am să vă spun doar că, în condițiile în care uzina de apă de la Valea de Pești nu ar fi fost modernizată, în ultimele luni, pe fondul secetei accentuate care a condus la scăderea apei din barajul de acumulare cu aproape 15 metri și, implicit, la o creștere foarte mare a a turbidității, practic noi nu am fi putut da apă potabilă în toată zona de vest a Văii Jiului. Pentru că avem însă aici o stație de tratare modernă, chiar dacă am mai pus în funcțiune o treaptă de tratare și am utilizat mai mulți reactivi, din fericire nu a fost nevoie să aplicăm restricții în programul de furnizare al alimentării cu apă potabilă”, explică ing. Cristian Ionică.
Nu doar fondurile europene au constituit sursa de finanțare a unor proiecte de investiții derulare de operatorul de apă din Valea Jiului. Cu sprijinul autorităților publice locale și județene, dar și cu fonduri proprii, în acest an au fost derulate și alte proiecte, care au condus la extinderea rețelelor de furnizare a serviciului de alimentare cu apă și de canalizare, cu 6.271 de ml, din care 3.642 ml conducte de apă și 2.629 ml conducte de canalizare.
Directorul general al Apa Serv spune că investiții la acest capitol s-au făcut în toate localitățile din Valea Jiului, după cum urmează:
La Petrila, unde din fonduri proprii, Apa Serv a executat o lucrare de extindere a rețelei de apă în zona Parcului Industrial Petrila – strada Mesteacănului, precum și lucrări de reparare a unui rezervor de înmagazinare de 2500 mc și lucrări de reabilitare a unor drenuri și instalații hidraulice în zona Jieț.
La Petroșani, din fondurile Apa Serv au fost realizate lucrări de extindere a rețelei de canalizare pe străzile Sașa și Dealului. La acestea s-a adăugat o altă importantă investiție, realizată cu fonduri ale UAT Petroșani, prin care a fost realizată alimentarea cu apă potabilă și canalizare a sălii de sport de la Școala gimnazială ”I.G. Duca”.
La Aninoasa, Apa Serv a realizat din fonduri proprii o lucrare de extindere a rețelei de apă pe strada Libertății, în zona Cimitirului, dublată de o lucrare de extindere a rețelei de canalizare în aceeași zonă.
Și la Vulcan, Apa Serv a realizat două importante lucrări de extindere a rețelelor de canalizare, pe strada Morii și strada Valea Ungurului, din fondurile proprii ale companiei. La aceste investiții s-au alăturat și cele finanțate de UAT Vulcan pentru racordarea la rețeaua publică de apă potabilă și canalizare a noului Bazin didactic de înot care se construiește în această localitate.
În orașul Uricani, Apa Serv a finanțat o lucrare de extindere a rețelei de apă pe strada Sterminos, acolo unde locuitorii gospodăriilor din zonă erau alimentați de la rețeaua de apă industrială a fostei Mine Uricani și care, odată cu închiderea minei, riscau să rămână fără o sursă de apă. Tot în orașul Uricani, în urma inundațiilor, a fost necesară o lucrare urgentă de reparare a conductei magistrale Valea de Pești-Uricani, pe tronsonul 1 în zona Firizoni, investiție pentru care finanțarea a fost asigurată de Consiliul județean Hunedoara.
Cele mai numeroase investiții ale Apa Serv în anul 2021 au avut loc pe raza municipiului Lupeni. Aici, cu aportul financiar considerabil al Primăriei Lupeni, au fost realizate mai multe lucrări de investiții cu impact semnificativ, de la alimentarea cu apă și canalizare a noului bloc ANL 62A de la Bărbăteni, la alimentarea cu apă potabilă a întregii zone de agrement Brăița și până la realizarea unei noi rețele de canalizare pe strada Tineretului, în zona Liceului Tehnologic, lucrare care se află încă în derulare. De asemenea, în stațiunea turistică Straja a fost finalizată rețeaua de canalizare, care permite acum racordarea tuturor imobilelor din stațiune iar, cu ajutorul CJH a fost configurată și pusă în funcțiune și o primă rețea de hidranți. Tot la Lupeni, Apa Serv a finanțat din fonduri proprii o serie de lucrări care au vizat reabilitarea unor rețele de canalizare, inclusiv prin montarea unei fose septice tricompartimentate de 12.000 l, pe strada Revoluției, care va asigura serviciul de canalizare pentru blocul 18, respectiv blocul 21 de pe str. Avram Iancu. În plus, tot aici, Apa Serv a finanțat și realizat o serie de lucrări de extindere a rețelelor de apă pe strada Brăii, în zona agrement Brăița și pe strada Vânătorului.
”În concluzie, putem spune că anul 2021 a fost unul bun pentru Apa Serv la capitolul investiții, iar pentru acest lucru ne-am bucurat de sprijinul autorităților locale și județene, cărora le mulțumim pentru implicare”, a mai spus ing. Cristian Ionică, directorul general al ASVJ.