Cele cinci zile dedicate praznicului Nașterii Mântuitorului la Consiliul Județean Hunedoara, s-au încheiat. Evenimentul ”Iată, vin colindători…” a ajuns vineri, 18 decembrie, la final, după o săptămână plină de spectacole, care au animat curtea interioară a Consiliului Județean Hunedoara.
„Iată, vin colindătorii…” a fost evenimentul sub genericul căruia, în premieră, anul acesta, administrația județeană a încercat să adune laolaltă buchete de colinde, tradiții și obiceiuri oferite tuturor celor care așteaptă cu speranță nașterea lui Hristos.
Printre colindătorii ultimei zile din acest elegant festival s-au aflat Grupul ”Ziene, sânziene” de la Călan, elevii de la Colegiul Național Decebal, de la Școala Andrei Șaguna din Deva, de la Liceul Tehnologic Transilvania Deva, copiii de la Asociația ”Traio Laceo – Trai Bun” din Hunedoara și corul Arlechino al Liceului de Arte ”Sigismund Toduță” din Deva.
Programul de gală, din după-amiaza zilei de vineri, a adus la un loc consilieri județeni, parlamentari de Hunedoara, primari și directori ai instituțiilor deconcentrate din județ. Cu toții au dorit să vadă spectacolul absolut fascinant oferit de Ceata de la Boroaia, județul Suceava. Tradițiile vechi de pe meleaguri bucovinene au fost apreciate de toți cei prezenți. Iar dacă în opinia vicepreședintelui CJH, Ion Bădin, spectacolul colindătorilor din Moldova a fost unul ”total”, pentru Costel Avram, administratorul public al județului Hunedoara, el însuși energic moldovean și păstrător al tradițiilor, portului și folclorului autentic moldovenesc, bucuria a fost una și mai mare. ”Am avut bucuria de a avea oaspeți din zona Moldovei, de la Suceava! Ceata de la Boroaia a transformat curtea Consiliului Județean Hunedoara într-o mare scenă pe care tradițiile și obiceiurile din acea parte a țării au prins viață. Ii mulțumesc lui Călin Breteanu pentru că a venit de la sute de kilometri depărtare pentru a bucura inimile hunedorenilor. Îi felicit pe toți cei implicați în bună desfășurare a acestui eveniment de suflet!”, spune Costel Avram.
Apoi colindele vechi din Ardeal oferite, într-o interpretare de excepție, de soliștii hunedoreni Ciprian Roman, Ovidiu Olari, Cristian Fodor, Valentin Crainic și Eugen Mihăilă acompaniați de orchestra Ansamblului Profesionist „Drăgan Muntean” au completat evenimentul. Surpriza de final a fost oferită de copiii talentați din Grupul ”Lele de la Orăștie” condus de Lorena Pascu, care i-au colindat din toată inima pe cei prezenți.
”Ecoul colindelor și bucuria cu care ne-au fost dăruite în toate aceste 5 zile de festival, de grupurile și corurile de copii, de ansamblurile de amatori și profesioniști, de interpreți consacrați din județul nostru, dar și de invitați speciali veniți tocmai din Bucovina vor rămâne vii, pentru multă vreme, în sufletele noastre. Tuturor celor care ne-au trecut pragul în aceste zile, pentru a ne aduce frumoasele colinde și obiceiuri de Crăciun, le mulțumim pentru prezență și le dorim Sărbători fericite, cu sănătate și spor în toate. Iar anul care vine să fie pentru toți mai bun și mai frumos!”, a spus, la rândul său, Laurențiu Nistor, președintele Consiliului județean Hunedoara.