Eveniment cu tradiție seculare în Valea Jiului, organizat fără întrerupere, cu migală și pasiune în ultimul sfert de secol de pasionatul promotor al culturii și tradițiilor locale Emil Părău împreună cu Primăria și Consiliul local al municipiului Lupeni, ”Festivalul Crailor” și-a câștigat prestigiul de a fi nu doar cel mai longeviv și cel mai cunoscut festival de colinde din regiunea Văii Jiului, ci și pe acela de a se număra printre cele mai apreciate festivaluri de acest fel din România.
Desigur, ediția din acest an ”Festivalului Crailor” de la Lupeni a reconfirmat toate acestea, într-un adevărat regal al tradițiilor din Țara Momârlanilor, găzduit sâmbătă, 18 decembrie 2021 în parcul devenit, de ani buni, prin grija autorităților publice locale, un veritabil centru cultural-artistic al municipiului Lupeni. Aici s-au adunat pentru întrecerea artistică a vestitorilor nașterii lui Hristos, nu mai puțin de șapte cete de colindători, veniți din zone folclorice renumite de pe Jiul de Vest (Paroșeni, Uricani, Bărbăteni), dar și din zonele urbane ale Lupeniului (Viitorului sau Ștefan), semn că tradițiile și credința sunt sentimente care s-au transmis, din fericire, nu doar de la o generație la alta, ci și de la o comunitate la alta, aici, în Valea Jiului. Fiecare dintre aceștia a adus pe scenă, în fața unui public entuziast, admirabil care a avut plăcerea de a urmări un spectacol artistic de excepție vreme de mai bine de 4 ore, în ciuda frigului tipic unei seri de decembrie. Și poate că ar fi stat și mai mult pentru a-i asculta și a-i aplauda pe talentații colindători care au dat viață, repetitiv, minunatului și unicului colind al Crailor, dacă organizatorii nu ar fi impus un timp maxim pentru prestația fiecărei cete de colindători.
În fața acestui regal de colinde pus în scenă de cetele Crailor din Valea Jiului, nici misiunea juriului nu a fost una ușoară, în a-i departaja pe câștigători. Într-un final, după cum recunoaște și Emil Părău, inițiatorul acestui festival-concurs, ”am căzut de acord că toate cetele merită să urce pe podium, pentru că fiecare a avut un program deosebit, fiecare au avut costume impresionante și fiecare au dat dovadă că sunt cu adevărat păstrători ai tradițiilor noastre strămoșești.” Așa se face că, anul acesta, nu mai puțin de 4 cete de colindători au cucerit titlul de laureați ai ”Festivalului Crailor”: ”Moștenitorii” din Bărbăteni, ”Junii Uricaniului”, Craii ”Drăghicioni” din Paroșeni și ”Vestitorii Domnului” din Lupeni. Acestora le-au urmat, pe locul secund cetele crailor ”Popești” din Uricani, iar pe locul al treilea s-au clasat cetele crailor din ”Ștefan” Lupeni, respectiv ”Craii de la Răsărit” din cartierul Viitorului din Lupeni. ”Îi felicit pe toți concurenții din acest an, pentru modul în care s-au pregătit și s-au prezentat la ediția din acest an a acestui festival, pe care ne-a ajutat bunul Dumnezeu să-l putem organiza în acest format și mă bucur că, împreună cu domnul Emil Părău, cu consilierii locali și cu toți cei implicați în organizare, am putut să-i vedem pe scenă, să-i aplaudăm și să-i răsplătim așa cum cere datina și cum merită pe deplin”, apreciază Lucian Resmeriță, primarul municipiului Lupeni.
Dincolo de competiția artistică a cetelor de crai, festivalul de colinde de la Lupeni a oferit publicului și ocazia întâlnirii cu cei mai talentați colindători ai Lupeniului, dar și cu oaspeți de seamă veniți să colinde pe scena acestui apreciat eveniment. Binemeritate aplauze au cules copiii talentați și frumoși ai Grupului de colindători de la Clubul elevilor din Lupeni (coordonați de prof. Simona Ionașc) și cei de la Ansamblul ”Mesagerii iubirii” din Lupeni (coordonați de prof. Mariana Peptenaru). Așa cum cu aceleași cuvenite aplauze au fost răsplătiți și colindătorii de la Ansamblul artistic ”Junii Petrileni” din Petrila (coordonatori: Maria și Constantin Cigmăian), Luke și Andra Moldovan sau Andreea Ivan și Trupa Cocs.
Așa cum se întâmplă deja de ani buni la Lupeni, ”Festivalul Crailor” a avut și oaspeți de seamă, artiști de primă mână ai scenei folclorice românești. Anul acesta, la invitația organizatorilor, pe scena de la Lupeni au colindat două voci de tezaur ale cântecului popular hunedorean, Cristian Fodor și Ciprian Roman, acompaniați de la fel de valoroși instrumentiști precum taragotistul Ovidiu Urzicean și maestrul prof. Gheorghe Câlțea, de la Ansamblul profesionist ”Drăgan Muntean” din Deva. Împreună, aceștia au adus în inimile oamenilor, prin minunatul recital de colinde autentice, atmosfera unică a celei mai dragi sărbători a creștinătății: Nașterea Domnului.
Pentru a avea tabloul aproape complet al ediției din acest an a ”Festivalului Crailor” de la Lupeni trebuie să punctăm și faptul că, în avanpremiera regalului de colinde, bulevardul din zona centrală a municipiului Lupeni a fost scena unui alt eveniment deosebit de apreciat de toți cei care iubesc tradițiile și folclorul momârlanilor. Este vorba despre parada portului popular, în care păstrătorii de tradiții au purtat cele mai frumoase costume momârlănești, dar și cele mai inedite costume tipice scenografiei colindului crailor (brunduiși, crai, ofițeri, popi ș.a.m.d.). Pentru etalarea celor mai frumoase costume și pentru modul exemplar în care au participat la această paradă, ceata de colindători de la Paroșeni a fost distinsă și cu un premiu special oferit de organizatori. Nu a lipsit, la finalul evenimentului nici tradiționala întrecere bărbătească a brundușilor și nici ”vânătoarea de Like-uri” de pe rețelele de socializare, care au fost inundate de imagini și filmări de la acest eveniment de excepție care anunță un Crăciun fericit și binecuvântat !
Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea pe pagina de faceebook a primarului municipiului Lupeni, Lucian Resmeriță.