În bilanțul anului 2021 prezentat de conducerea ADR Vest Timișoara, în aceste zile, se arată că suma totală contractată în regiunea de vest, în actualul exercițiu financiar a fost de 1,12 miliarde euro, cu 75% mai mare decât cea prevăzută inițial. Acest lucru se datorează faptului că suma cu care a fost depășită alocarea regiunii Vest pe Programul Operațional Regional 2014 – 2020 este de mai bine de o jumătate de miliard de euro.
Directorul general al ADR Vest Timișoara, Sorin Maxim spune că programul a generat sau urmează să genereze rezultate de care vor beneficia cele aproape 2 milioane de locuitori ai regiunii. Astfel:
- au fost construite, reabilitate sau dotate un număr de 115 unități de învățământ, astfel încât peste 30.000 de copii și tineri vor beneficia de condiții de educație la standarde ridicate;
- au fost reabilitate și dotate un număr de 17 unități de primiri urgențe și tot atâtea ambulatorii, la care se adaugă achiziționarea unui număr de 158 de ambulanțe;
- au fost reabilitate sau modernizate tronsoane de drumuri în lungime totală de aproape 400 de kilometri;
- au fost reabilitate termic blocuri de locuințe însumând peste 10.000 de apartamente;
- au fost create sau modernizate spații verzi în suprafață totală de 660.000 metri pătrați;
- au fost acordate alocații de sprijin pentru peste 50.000 de persoane care trăiesc în zone urbane marginalizate;
- au fost finanțate proiecte de afaceri pentru aproape 500 de IMM-uri , rezultând peste 1.700 de noi locuri de muncă generate de acestea.
Geografic, la nivelul județelor din componența Regiunii Vest, în Timiș au fost contractate 340 de proiecte în valoare totală de 353 milioane de euro; Hunedoara are 260 de proiecte, în valoare de 326 milioane euro; Arad – 161, totalizând 219 milioane de euro, iar Caraș-Severin – 124 de proiecte, în valoare totală de 240 milioane de euro. În plus, cele patru județe mai au în evaluare sau în faza de precontractare alte 50 de proiecte, în valoare totală de aproape 55 milioane euro.
„A fost un an plin de realizări și provocări pentru ADR Vest. Pe lângă implementarea actualului Program Operațional Regional, care crește în importanță și în valorile care sunt decontate lună de lună, finalul de an adus aprobarea ordonanței care stabilește definitiv descentralizarea Programului Operațional Regional la nivelul regiunilor de dezvoltare. Mai mult decât atât, s-a stabilit că agențiile vor fi implicate într-o mare parte a componentelor pe care PNRR le are în implementare, mai precis componentele pe care agenția le-a și derulat în trecut”, a spus Sorin Maxim, directorul general al ADR Vest.
Acesta a mai arătat că și perspectivele viitorilor ani sunt de bun augur, având în vedere că Programul Operațional Regional 2021 – 2027, în care ADR Vest va fi autoritate de management și care va debuta anul viitor, va aloca regiunii Vest 1,1 miliarde euro. El va urmări șapte priorități, după cum urmează:
- O regiune competitivă prin inovare, digitalizare și întreprinderi dinamice;
- O regiune cu orașe Smart;
- O regiune cu orașe prietenoase cu mediul;
- O regiune cu mobilitate urbană sustenabilă;
- O regiune accesibilă;
- O regiune educată și atractivă;
- O regiune pentru cetățeni.
În ceea ce privește Planul Național de Redresare și Reziliență, Agenției pentru Dezvoltare Regională i se încredințează gestionarea investiției pentru categoriile de investiții din cadrul componentelor C12 – Sănătate, C13 – Reforme sociale și C 15 – Educație.
„În concluzie, cred că a fost un an foarte bun, atât pentru regiunea noastră, cât și pentru celelalte regiuni. Cred că regiunea noastră va trebui să mai crească tempo-ul, pentru că resursele vor crește ca valoare alocată și va trebui să ne îngrijim cu toții, atât noi, la nivelul agenției, dar și beneficiarii să își crească capacitatea de a genera și de a implementa proiecte în bune condiții”, a declarat Sorin Maxim.