În ultimii ani, s-au făcut investiții semnificative pentru a crește calitatea serviciilor turistice în stațiunea Straja din municipiul Lupeni, iar toate acestea au condus la o creștere a fluxului de turiști care aleg această stațiune ca destinație de vacanță, îndeosebi în perioada de iarnă.
Pârtiile excelente ce însumează peste 27 de kilometri și care sunt deservite de instalații moderne de transport pe cablu, dar și creșterea cantitativă și, mai ales calitativă, a capacităților de cazare au făcut din stațiunea Straja o adevărată perlă turistică a Văii Jiului. ”Și noi, ca administrație publică locală, dar și cei mai mulți dintre operatorii de servici turistice ne-am străduit să facem în Straja investiții care să aducă, an de an, un plus de confort pentru turiștii care ne vizitează. Am modernizat și extins domeniul schiabil, am asigurat calitatea pârtiilor, accesul facil în zona domeniului schiabil și a satului de vacanță, am modernizat parcările de la baza stațiunii, am asigurat alimentarea cu apă și canalizarea pentru toate cabanele și pensiunile, am implementat un sistem modern de taxare, am investit în organizarea de evenimente și în promovarea stațiunii, iar toate acestea nu sunt decât o parte din investițiile pe care le-am realizat pentru a veni în sprijinul celor care ne vizitează”, spune Lucian Resmeriță, primarul municipiului Lupeni.
În același timp, primarul municipiului Lupeni arară că pentru exploatarea corectă și eficientă a stațiunii Straja, respectul reciproc pe care-l așteaptă gazdele de la turiști este unul firesc și necesar, iar respectarea regulamentului stațiunii nu este un moft, ci o necesitate, rolul acestuia nefiind acela de a-i îngrădi pe turiști ci, dimpotrivă, acela de a crește gradul de siguranță și confort în interiorul stațiunii. Numai că, așa cum constată administratorii domeniului schiabil, numărul celor care ignoră aceste reguli sau care găsesc tot felul de soluții, de cele mai multe ori ilegale, pentru a le ”fenta” este unul destul de mare la acest început de sezon turistic de iarnă în stațiunea Straja. Primarul municipiului Lupeni avertizează însă că la fel de mare este și vigilența celor care sunt abilitați să intervină și să sancționeze nerespectarea acestui set minimal, dar absolut necesar, de reguli.
”Dacă vrem să ne simțim bine, să ne simțim în siguranță și să ne respectăm unii pe ceilalți, atunci trebuie să respectăm cu toții regulamentul stațiunii Straja. Este vorba despre un set minimal de reguli, cum ar fi, spre exemplu, parcarea autovehiculelor doar în locurile amenajate acestui scop, accesul în zona superioară a stațiunii doar cu mașinile celor în drept, echipate corespunzător pentru condițiile de iarnă, utilizarea cartelelor de acces pentru instalațiile de transport pe cablu ș.a.m.d. Din păcate, în acest debut de sezon, ne-am confruntat cu o serie de abateri de la acest set de reguli, comise atât de turiști, cât și de unii dintre cabanieri”, spune primarul Lucian Resmeriță.
Acesta arată că, spre exemplu, au fost semnalate situații nepermise în care unii cabanieri și-au înstrăinat cartelele de acces auto în zona cabanelor unor turiști. Mai grav, în opinia primarului Lucian Resmeriță, este că au fost semnalate și o serie de alte situații, inclusiv de natură penală, de la clonarea cardurilor de acces pe instalațiile de transport, distrugerea barierelor, intrarea forțată în zona parcărilor cu plată sau agresivitatea verbală la adresa responsabililor de la parcare și pază.
”Toate acestea sunt fapte regretabile la care nu ne așteptam, nici din partea cabanierilor și nici din partea turiștilor. Însă, deși îi primim cu brațele deschise pe toți cei care vin în Straja, vreau să fiu foarte clar în această privință, nu vom putea tolera nici un fel de abateri de la respectarea regulilor de exploatare a acestei stațiuni, pentru că ne dorim ca ea să-și păstreze statutul de perlă a stațiunilor turistice de iarnă din România, statut pe care l-am câștigat doar pentru că am stabilit niște reguli corecte și am cerut tuturor să le respecte. Pentru a petrece un concediu plăcut în Stațiunea Straja, trebuie să respectăm niște reguli minime și vreau să-i asigur pe toți turiștii noștri că vom face în așa fel ca acestea să fie respectate, iar acolo unde nu se înțelege acest lucru, aplicăm și sancțiuni”, mai spune Lucian Resmeriță, primarul municipiului Lupeni.
Acesta atrage atenția că regulile nu sunt însă numai pentru turiști, ci și pentru cei care au îndatoriri legate de bunul mers al serviciilor puse la dispoziția turiștilor. În aceste sens, probleme au fost mai ales la punctele de încasare a tichetelor de parcare, unde în urma controalelor demarate de autoritățile locale, au fost constatate o serie de nereguli grave. Primăria Municipiului Lupeni a demarat cercetarea disciplinară a celor găsiți vinovați și va fi sesizată Poliția Națională cu privire la furturile săvârșite de unii deservenți de la barierele parcărilor. Pentru a împiedica astfel de activități ilegale, autoritățile solicită posesorilor de autoturisme să solicite bonul fiscal odată cu predarea tichetului de parcare și plata acestui serviciu.
Numai în primele săptămâni de la deschiderea sezonului de iarnă de la Straja, autoritățile au aplicat deja câteva sute de amenzi pentru nerespectarea regulamentului stațiunii, atât de Primăria municipiului Lupeni, cât și de Poliția Locală și Poliția Națională. Amenzile pentru nerespectarea regulamentului stațiunii sunt cuprinse între 2.000 și 2.500 de lei, dar autoritățile atrag atenția că pentru unele abateri se poate ajunge și la deschiderea de dosare de cercetare penală.
Pentru că nimeni nu-și dorește însă acest lucru, administratorii stațiunii Straja invită turiștii să vină la Straja, să se bucure de frumusețea acestei stațiuni, de facilitățile puse la dispoziție și de vacanța mult-visată.