Crăciunul pe stil vechi 2022. Când pică sărbătoarea și de ce unii oameni sărbătoresc cu întârziere Nașterea Domnului?
După cum îi spune și numele, Crăciunul pe stil vechi este sărbătorit de acei credincioși care fac parte din biserici ce urmează vechiul calendar iulian.
În anul 1923, la Constantinopol, s-a decis trecerea de la calendarul iulian la calendarul gregorian, moment în care Biserica Ortodoxă s-a separat în două, cea pe Stil Vechi și cea pe Stil Nou.
Evident, sărbătorile pică la date diferite și asta pentru că între cele două calendare există o diferență de 13 zile. În anul 2022, Crăciunul pe stil vechi este sărbătorit pe 7 ianuarie.
Rușii lipoveni, ucrainenii, basarabenii, armenii și sârbii care se ghidează după vechiul calendar sărbătoresc Crăciunul la două săptămâni distanță de creștinii ortodocși care urmează noul calendar.
Pe 7 ianuarie 2022, atunci când este sărbătorit Crăciunul pe stil vechi, oamenii obișnuiesc să respecte mare parte din tradițiile pe care le respectă și românii care serbează Nașterea Domnului pe 25 decembrie.
Meniul de sărbătoare este, în mare, același. În plus, în Ajun de Crăciun, există în anumite locuri tradiția de a prepara 12 feluri de mâncare, în numele apostolilor, însă toate preparatele trebuie să fie de post, astfel că doar în ziua Nașterii Domnului se pot consuma alimente „de dulce”.
Pe lângă obiceiurile și tradițiile de Crăciuni, în epoca telefoniei mobile și a rețelelor sociale, se trimit mesaje de Crăciun și urări de Crăciun, familiei, prietenilor, colegilor de muncă
Sursa: kanald.ro