Mai bine de doi ani au fost necesari pentru ca activele de patrimoniu ale fostei Mine Petrila, salvate de la demolare printr-o fericită inițiativă a societății civile din această localitate, să poată fi preluate de Consiliul județean Hunedoara, instituție care și-a asumat misiunea de a le gestiona și de a identifica soluții pentru punerea lor în valoare.
Ultima decizie de ordin birocratic, în acest sens, a fost luată chiar în aceste zile, în prima reuniune din acest an a Consiliului județean Hunedoara, care a aprobat, în unanimitate, cumpărarea clădirilor de patrimoniu ale fostei Mine Petrila, de la Societatea Națională de Închideri Miniere. Este vorba despre o suprafață de 163.855 mp pe care sunt amplasate următoarele construcții:
- clădirea compresoarelor vechi și termocentrala cu coșul de fum – grupa valorică A în categoria monument,
- atelierele mecanice, puțul nou cu schip, puțul central (turnul și hala) – grupa valorică B în categoria monument, clădiri aflate în zona de protecție a monumentelor istorice.
Evaluate inițial, în urmă cu doi ani de zile, la 2,7 milioane de lei de către SNIMV, respectiv 2,4 milioane de lei (de către CJH), tergiversarea transferului de proprietate a făcut ca o parte din clădiri să continue să se degradeze, iar hoții de fier vechi au făcut și ei ravagii în zonă, fapt care a determinat Consiliul județean Hunedoara să solicite renegocierea prețului de vânzare, la finele anului trecut. În urma negocierilor, prețul pentru cumpărarea ansamblului a fost stabilit la 1.500.000 de lei, iar Adunarea Generală a Acționarilor de la SNIMVJ și-a dat, într-un final, acordul pentru această tranzacție, după ce acest lucru a fost discutat și avizat inclusiv în ședință de Guvern.
Odată ce toate aceste etape au fost parcurse, CJH a aprobat cumpărarea acestor obiective de patrimoniu la valoarea de 1,5 milioane de lei. Potrivit administratorului special al CJH, Costel Avram, tranzacția financiară urmează să fie definitivată imediat după adoptarea bugetului pe anul 2022 al instituției, undeva la mijlocul lunii februarie. ”Ne aducem aminte cu toții că pe 30 octombrie 2015, a fost extrasă ultima tonă de cărbune din Mina Petrila, exploatare care a contribuit la dezvoltarea industrială a județului Hunedoara, dar care a și răpit vieți ale ortacilor care trudeau aici zi de zi. Artistul Ion Barbu și cei care s-au alăturat acestuia în proiectul ”Planeta Petrila” au intuit potențialul pe care-l are oportunitatea transformării fostei exploatări miniere într-o exploatare culturală, au acționat cu curaj și au reușit să salveze de la demolare cele mai importante clădiri care constituie în prezent Ansamblului Istoric Mina Petrila. Pentru a veni în sprijinul lor, în vederea concretizării acestui plan, CJH a decis să-și exprime dreptul de preempțiune în cumpărarea acestor obiective pentru că vrem să ne implicăm, împreună cu cei de la Planeta Petrila, în dezvoltarea unor proiecte care le vor transforma într-un obiectiv turistic și cultural valoros. Știu că potențialul Ansamblului Istoric Mina Petrila poate fi valorificat și va fi valorificat în folosul întregii Văi a Jiului. Din punct de vedere socio-economic și cultural, acest ansamblu istoric poate fi revitalizat și redat societății, adaptat la nevoile actuale și la vremurile pe care le trăim. Și, într-o perioadă de timp rezonabilă, vom face posibil acest lucru!”, a declarat Costel Avram, administratorul public al județului Hunedoara.
Consiliul Județean Hunedoara are planuri mari pentru mina Petrila. Președintele Laurențiu Nistor spune că obiectivul istoric va juca un rol important în revitalizarea fostei zone miniere. „Le mulțumesc consilierilor județeni care au aprobat această achiziție. Ne dorim ca acest obiectiv să contribuie la revitalizarea zonei Văii Jiului, pentru că potențialul este uriaș. Monumentele istorice pot intra într-un circuit turistic, așa cum se întâmplă în alte zone foste miniere din Europa, în timp ce terenul disponibil poate fi pus la dispoziția investitorilor”, a declarat președintele CJ Hunedoara, Laurențiu Nistor.
CJH are în vedere accesarea unor fonduri europene disponibile în programele special dedicate de Uniunea Europeană revitalizării obiectivelor de patrimoniu, dar nu exclude nici atragerea de alte surse financiare pentru punerea în valoare a acestei Ansamblu Monumental. În acest scop, reprezentanții forului județean au anunțat deja că vor continua colaborarea cu reprezentanții Asociației ”Planeta Petrila”, a căror experiență acumulată deja este una deosebit de importantă. Chiar în aceste zile, arhitectul Mihai Danciu, reprezentant al Asociației ”Planeta Petrila” a avut un prim dialog pe această temă cu administratorul public al județului, Costel Avram. ”Am vorbit despre ce putem face într-o primă etapă, imediat după preluarea ansamblului de la fosta Mină Petrila. I-am spus domnului Avram că există soluții pe termen lung, dar există și soluții de acțiune imediată. Chiar acum sunt deschise linii de finanțare pentru partea de proiectare din partea Institutului Național al Patrimoniului. De exemplu, este deschisă o linie de finanțare pentru intervenții de urgență. Există o linie în care noi am putea să fim prioritari, deoarece ansamblul este de categoria A, de importanță națională, și pentru că vorbim aici de o zonă în care toată lumea își dorește să vadă un succes, un progres, am fost chiar încurajați să aplicăm pe programele de finanțare care pot ajuta în această direcție”, spune arhitectul Mihai Danciu.
Cert este că, imediat după preluarea în proprietate a acestor active, CJH va asigura paza acestora, va demara unele proiecte care să asigure stoparea degradării clădirilor și va căuta cele mai bune soluții pentru ca acestea să poată fi puse în valoare și incluse în circuitul turistic, cultural și economic hunedorean.