Începând cu data de 19 ianuarie 2021, accesul elevilor de la unitățile de învățământ de pe pe raza orașului Petrila, dar și al tuturor celor care vor să practice înotul este posibil la noul Bazin didactic de înot din orașul Petrila, al doilea de acest fel din Valea Jiului.
Investiția, realizată de Primăria orașului Petrila cu fonduri de la Compania Națională pentru Investiții, este considerată drept unul dintre proiectele de succes ale administrației conduse de primarul Vasile Jurca. Acesta apreciază că pentru locuitorii orașului Petrila, care-și doresc de ani de zile, un astfel de bazin, este un vis împlinit. ”Aveam nevoie de această investiție. Copii din orașul Petrila, în primul rând, aveau nevoie de această investiție, care este însă una de larg interes pentru toți locuitorii orașului Petrila și din celelalte orașe ale Văii Jiului, dar și un element de atracție în plus în perspectiva dezvoltării turismului în orașul nostru”, a declarat primarul Vasile Jurca.
Noul bazin de înot va fi administrat, în mod direct, de Primăria orașului Petrila iar de întreaga activitate de aici a fost însărcinat să se ocupe chiar directorul tehnic al Primăriei, ing. Florin Donisă. Acesta spune că din punct de vedere al infrastructurii acestui bazin, sunt asigurare condiții de calitate la cele mai înalte standarde. ”Bazinul de înot este nu doar unul deosebit de frumos și de spațios, ci beneficiază de instalații de ultimă generație care ne permit să avem aici apă de cea mai bună calitate, să asigurăm o temperatură a apei de circa 28 de grade dar și siguranță deplină din punct de vedere sanitar. Bazinul are și o capacitate ridicată, putând fi utilizat în condiții normale de circa 50-60 de persoane simultan, însă în condițiile actuale determinate de pandemie, nu vom putea funcționa decât la o capacitate de 30% (adică cel mult 18 persoane prezente simultan în bazin) atunci când gradul de infectare în orașul Petrila este de peste 3 la mie, respectiv la o capacitate de 50% (adică cel mult 25 de persoane) atunci când gradul de infectare în orașul Petrila este mai mic de 3 la mie”, spune Florin Donisă.
Acesta atrage atenția celor care doresc să utilizeze bazinul de înot de la Petrila că, pentru a putea face acest lucru, au nevoie, pe lângă voință și echipamentul specific, și de o adeverință de la medicul de familie, prin care se atestă că sunt apți pentru practicarea înotului, respectiv că nu suferă de nici un fel de boli de natură dermatologică. În același timp, pe perioada pandemiei, este necesară și prezentarea unui certificat verde care atestă vaccinarea sau trecerea prin boală ori, în lipsa acestuia, a unei dovezi de testare anti-Covid realizat în ultimele 48 de ore, cu excepția copiilor sub 12 ani care nu au această ultimă obligație.
Primarul orașului Petrila, Vasile Jurca spune că pentru utilizarea bazinului de către cât mai mulți oameni, a fost stabilit și un program de funcționare flexibil, dar și costuri rezonabile. Astfel, programul de funcționare al Bazinului de înot de la Petrila va fi de marți până sâmbătă, între orele 9,00 și 21,00 (ultima oră de intrare fiind 19,00) iar duminica între orele 12,00 și 20,00 (ultima oră de intrare fiind 18,00). În fiecare zi de luni, bazinul este închis pentru public, în această zi fiind programate lucrări specifice de mentenanță și igienizare a instalațiilor. ”Pentru că bazinul este unul didactic, este evident faptul că elevii care învață în unitățile școlare preuniversitare din orașul Petrila beneficiază de folosirea cu prioritate a bazinului, în mod gratuit, în timpul orelor de educație fizică stabilite cu cadrele didactice, aceștia având acces aici pe bază de programare, în fiecare zi între orele 9,00 și 15,00 (de marți până vineri). Sigur că, în măsura în care nu se înregistrează un aflux mare de elevi, bazinul este accesibil oricui și în acest interval orar”, explică primarul Vasile Jurca.
Tarifele practicate pentru accesul la Bazinul de înot din orașul Petrila sunt 16,00 lei/ședință, pentru adulți, respectiv 8,00 lei/ședință, pentru elevi și studenți. Aceștia din urmă, au obligația prezentării la intrare a unui document care să le ateste calitatea de elev sau student pentru a beneficia de reducerea tarifului de acces cu 50%. Durata unei ședințe este de 2 ore, iar pentru depășirea acestui interval de timp se percepe o taxă suplimentară pentru utilizarea bazinului, de 5,00 lei pentru fiecare jumătate de oră în plus. Administratorul bazinului, ing. Florin Donisă informează că sunt disponibile și pachete de abonamente pentru accesul la Bazinul didactic de înot, care pot fi achiziționate pentru o perioadă de 30 de zile și care aduc și unele reduceri. Astfel, prețul abonamentelor este de 160,00 de lei pentru adulți și de 80,00 de lei pentru elevi și studenți, iar abonamentul lunar include un număr de 12 ședințe.
Florin Donisă precizează, totodată, că pentru persoanele care doresc să învețe să înoate aici, există și instructori de specialitate cu care bazinul are convenții de colaborare, în sensul că aceștia pot organiza aici cursuri private de inițiere în natație, tarifele aferente acestui serviciu nefiind operate de administratorii bazinului. Siguranța utilizatorilor bazinului de înot de la Petrila este asigurată, permanent, de serviciile unui salvamar și ale unui medic.
Autoritățile locale de la Petrila lansează tuturor celor care doresc să se bucure de câteva ore de relaxare în ambianța noului Bazin de înot de la Petrila, să o și facă.