Casa fiecăruia dintre noi nu este doar un loc poziționat pe hartă, ci este un cămin, este acel ”acasă” în care ne trăim întreaga existență alături de familie, în care râdem și în care plângem, în care ne simțim bine și în care ne trăim suferințele. Este locul în care suntem protejați și care ne dă o identitate în societate.
Iar pentru români se pare că valoarea sentimentală a căminului este una foarte ridicată, având în vedere că România are cel mai mare procent de proprietari de locuințe din Europa, respectiv peste 90%.
Din nefericire, sunt situații în care putem pierde tot. Și s-au văzut cazuri în care familii întregi și-au pierdut ”agoniseala de o viață” din cauza unor dezastre naturale sau a unor accidente fatale. O asigurare pentru locuinta nu poate impiedica dezastrele naturale și pierderile de natură afectivă pe care le trăiește cineva care rămâne fără casă, dar poate oferi imboldul și puterea de a trece mai ușor peste pierdere și de a o lua de la capat.
Teritoriul României se află pe o falie cu o activitate seismică intensă, de aceea principala teamă a românilor, în special a generației care a trăit coșmarul seismului din 1977, este teama de cutremur.
Însă pagubele generate de un seism sunt doar o mică parte din daunele pe care o familie le poate experimenta într-o viață. Cu toții ne amintim de inundațiile catastrofale care au lovit mai multe comunități din România în anii trecuți și care chiar au determinat statul să introducă asigurarea obligatorie a locuinței.
Dar, dincolo de cutremur sau de inundații, gospodăria unei familii poate fi pusă în pericol și de alți factori precum: incendii, explozii, inundații de la vecini, alunecări de teren sau furturi și vandalism.
În România există două tipuri de asigurare pentru locuință, respectiv cea obligatorie, introdusă prin lege de stat, și cea facultativă, care poate acoperi mult mai multe daune față de cea obligatorie. Cele două polițe nu se exclud, așa încât la asigurarea obligatorie poate fi adăugată și una facultativă, care să acopere și alte tipuri de daune.
Asigurarea obligatorie a locuinței
Polița de asigurare obligatorie a locuinței (denumită și PAD) a fost introdusă în 2008, iar de atunci orice proprietar de locuință are obligația să-și asigure casa. Asigurarea obligatorie a locuinței acoperă trei categorii de riscuri: cutremur, alunecări de teren și inundații și daune provocate de alte fenomene naturale.
În funcție de materialul din care este construită casa, tariful pe care proprietarul trebuie să-l plătească pentru asigurarea obligatorie pentru locuință variază între 10 și 20 de euro pe an. Cei care nu încheie o astfel de poliță obligatorie pot fi amendați de autorități. De altfel, legea prevede că nu se poate încheia o poliță de asigurare facultativă, dacă în prealabil nu a fost achiziționată și cea obligatorie.
Asigurarea facultativă a locuinței
Dacă în cazul asigurării obligatorii lucrurile sunt clare, când vorbim despre asigurarea facultativă pentru locuință, riscurile pe care le acoperă și prețurile diferă de la o companie de asigurări la alta. Și pentru că piața este inundată cu oferte de asigurare de la tot felul de companii, în momentul în care vă hotărâți să vă asigurați casa, trebuie să faceți o analiză amănunțită a ofertelor și să faceți o alegere în cunoștință de cauză.
Și un lucru foarte important de care trebuie să țineți cont este că prețul este și el un indicator al calității serviciilor care vă sunt oferite. Cu cât o ofertă din piață are un preț mai mic, cu atât este posibil să nu acopere o gamă largă de daune și s-ar putea ca atunci când aveți nevoie de ea să vă dați seama că ați plătit-o degeaba.
Așadar, cereți companiei de asigurări cât mai multe detalii legate de daunele acoperite și de prețuri. Indicat ar fi să apelați la un broker de asigurări, care vă poate oferi consultanță, care cunoaște oferta de asigurări din piață și vă poate face un pachet personalizat pe nevoile dumneavoastră.
Ce riscuri acoperă o asigurare facultativă a locuinței
Riscurile pe care le acoperă o poliță facultativă diferă de la companie la companie, dar în general, asigurările standard includ incendiul, trăsnetul, explozia sau căderea unui obiect peste casă (un copac, o stâncă la munte sau cazul în care o mașină intră accidental într-o casă).
În afară de aceste riscuri, unei asigurări facultative i se poate face o extindere care să includă și alte riscuri: cutremur, riscuri atmosferice (furtuni, grindină, inundații, viitură), alunecări sau prăbușiri de teren, distrugeri provocate de animale, furt și vandalism, avarii ale centralelor termice etc.
De asemenea, polița facultativă poate include și o serie de bunuri din casă, cum ar fi aparatură electronică și electrocasnică, mobilier de valoare, materiale textile scumpe, tablouri și obiecte de artă. În componența asigurării pentru locuință nu intră și bijuteriile, în cazul acestora fiind nevoie de o asigurare și o evaluare separate.
Ce riscuri acoperă o asigurare pentru locuințe Leader Team Broker
Leader Team Broker oferă clienților posibilitatea de a personaliza asigurarea după dorințele și nevoile fiecăruia. Principalele riscuri pe care le acoperă polița sunt: asigurare de răspundere civilă, asigurarea locuinței pentru incendiu, trăsnet, căderea aparatelor de zbor sau explozie, inundații provenite de la vecini și inundații accidentale produse de instalațiile din casă, alunecări de teren, inundații naturale, cutremur, vandalism și furturi, lovirea accidentală a locuinței de un autovehicul.