O întreagă pleiadă de valoroși artiști plastici ai Văii Jiului expun lucrări reprezentative care le definesc creațiile, în cadrul unei expoziții comune găzduite de Galeria de Artă ”Corvin” din municipiul Hunedoara. Expoziția, intitulată simplu și concis ”Artiștii Văii Jiului” este organizată de Uniunea Artiștilor Plastici din România – Filiala Hunedoara, cu sprijinul Primăriei municipiului Hunedoara și a fost vernisată vineri, 21 ianuarie 2022, în prezența unui numeros public.
Pe simezele expoziției sunt expuse lucrări ale artiștilor plastici: Dănuț Mihai Ban, Eugen Bencău, Petru Birău, Grigore Tiberiu Boșneag, Daniel Bocșe, Simonel Bucur, Adrian Cerchez, Cipriana Chința, Radu Chința, Ioan Gal, Robert Hummel, Alexia Hummel, Cristian Sergiu Ianza, Adina Ion, Natalia Kovacs, Andreea Oatu, Sorin Horațiu Oprea, Daniela Pașca, Angela Pârvu, Lilly Rub, Adriana Șimon Marincă, Alexandru Tencariu, Mădălina Elena Trofin, Mirela Vișan, Petru Zmed.
Momentul marchează nu doar o fericită reunire, sub semnul artei, a reprezentanților generației actuale de artiști ai Văii Jiului, ci așa cum bine semnalează pictorul Sorin Horațiu Oprea, aduce aminte de faptul că, în urmă cu mai bine de o jumătate de secol, o altă generație de valoroși artiști plastici puneau, la Petroșani, bazele primei filiale teritoriale a Uniunii Artiștilor Plastici din România. ”Se întâmpla undeva în jurul anilor 50-60 când reprezentanți a ceea ce putem numi drept o ”generație de aur” a artiștilor din România, veniți în Valea Jiului în acea perioadă care a marcat nu doar dezvoltarea industrială a regiunii, ci și un veritabil boom cultural, aveau să înființeze aici a doua structură de organizare a Uniunii Artiștilor Plastici din România. O parte dintre aceștia aveau să pună, mai târziu, bazele Liceului de Artă din Deva, iar mulți dintre noi, cei care suntem prezenți în această expoziție, am fost elevi, discipoli, admiratori ai acestor artiști și cred că inclusiv această expoziție colectivă merită să le fie dedicată”, spune artistul plastic Sorin Oprea.
Pe simezele galeriei de artă ”Corvin” din Hunedoara au fost urcate lucrări care dezvăluie particularitățile stilistice ale mai multor școli de pictură din țara noastră. Așa cum bine remarcă și artistul prof. Radu Dacian Chința ”practic în toată diversitatea prezentată în expoziție, destul de greu de gestionat, a existat un mesaj destul de clar: eu mă expun la galerie, pentru a lumii bucurie.” Prof. Radu Chința remarcă totodată că expozițiile de grup au multe dezavantaje, dar au și un avantaj evident: privitorul poate găsi, în diversitatea de stiluri, stilul potrivit sufletului său. Acesta e de părere că există un dialog individualizat între artist și privitor, astfel încât arta își extrage seva din creativitatea, măiestria și libertatea umană și face legături evidente cu realitățile social-politice.
În rândul oficialităților prezente la vernisajul expoziției artiștilor din Valea Jiului s-a aflat, ca de fiecare dată, și Costel Avram (administrator public al județului Hunedoara), care recunoaște că are nu doar foarte mulți prieteni în rândul acestora, dar și că la fiecare întâlnire sub semnul artelor, se simte ca acasă. ”Bineînțeles că le-am fost alături artiștilor din Valea Jiului și la expoziția de la Hunedoara. M-am simțit printre ei acasă, am discutat prietenește cu Robert Hummel, cu Radu Chinta, cu Cristi Ianza sau cu Sorin Oprea. Le-am admirat lucrările, i-am încurajat și m-am bucurat că ori de câte ori au ocazia, expun în afara Văii Jiului. Am profitat de ocazie și i-am invitat să expună la Galeria de Artă “Forma” din Deva, spațiu expozițional de excepție aparținând Consiliului Județean Hunedoara. Cred că artiștii trebuie să caute mereu noutatea, să încerce să-și depășească – uneori cu efort și sacrificiu – condiția provincială, să se facă cunoscuți unui public cât mai larg și mai pretențios. Doar așa valoarea lor este validată”, spune Costel Avram.
La rândul său, artistul plastic hunedorean Radu Roșian, unul din amfitrionii manifestării de la Hunedoara, a readus în atenție faptul că pentru a-și împlini menirea, creația plastică are nevoie de susținere financiară, de spații, de înțelegerea corectă a necesității unor criterii de calitate și de opinia specialiștilor – pe scurt, de implicarea factorului administrativ și, implicit, politic, care să garanteze toate aceste aspecte.
Dacă aveți drum prin municipiul Hunedoara și vă permiteți câteva momente pentru bucuria sufletului vă invităm să vă bucurați de mesajul transmis de actuala generație de artiști ai Văii Jiului, într-o inedită și (aproape) completă expoziție a ”Artiștilor Văii Jiului” care, realmente, au cucerit spațiul generos al Galeriei de artă ”Corvin” din Hunedoara, dar și inimile iubitorilor de frumos care deja au vizitat-o.