Certificatul Covid de la 1 februarie: Cum se face generarea unui nou document după doza booster

La 1 februarie intră în vigoare noile norme europene care prevăd că in Uniunea Europeană se poate călători doar cu dovada pentru doza booster. Începând de astăzi, certificatele Covid care au trecut de perioada de nouă luni de la administrarea celei de-a doua doze de vaccin anti-coronavirus expiră, astfel încât este necesară efectuarea dozei „booster” și generarea unui nou certificat.

Concret, începând de la 1 februarie, toate persoanale care au primit a doua doză de vaccin înainte de 1 mai 2021 nu vor mai putea folosi certificatul verde actual. Ele vor trebuie să efectueze doza a treia și să genereze un nou certificat. Pentru restul persoanelor certificatul rămâne valabil până în ziua în care împlinesc cele 9 luni, ulterior fiind necesară administrarea celei de-a treia doze.

Site-ul de pe care vor fi generate certificatele digitale COVID este certificat-covid.gov.ro. Generarea noului certificat se face în 8 pași:

  1. Autentificarea – se face pe baza unei adrese de e-mail. Se poate folosi același cont creat la descărcarea inițială a primului certificat.

  2. Ulterior, utilizatorul primește un mail la adresa introdusă, cu un link care trebuie accesat pentru a intra pe pagina principală a platformei.

  3. Se apasă butonul verde „Certificat nou”.
    Butonul „certificat nou” este în colțul din dreapta sus

  4. Se alege tipul actului de identitate în baza căruia solicitantul a fost înregistrat la testare sau vaccinare.

  5. Cetățenii români și cei cu CNP emis de autoritățile române accesează butonul „CNP”, urmat de categoria de vârstă. În câmpurile dedicate, introduc: codul numeric personal, seria și numărul actului de identitate, inițiala numelui, inițiala prenumelui. Cetățenii străini selectează opțiunea „Pașaport/Act de identitate” și completează câmpurile care cuprind: „Țara care a emis pașaportul”, numărul „pașaportului sau al cărții de identitate”, inițialele numelui și prenumelui.

  6. Se completează tipul serului administrat, județul în care a fost făcut vaccinul și luna în care a avut loc vaccinarea. Se introduc doar datele de administrare a dozei „booster”.

  7. Se apasă butonul „Salvează”, iar aplicația înregistrează cererea de generare a certificatului digital UE privind COVID.

  8. Ulterior, în secțiunea „Listă certificate” se vor putea vizualiza toate certificatele emise de pe acel cont de e-mail. De acolo poate fi descărcat tip „pdf”.

Foarte important: în momentul în care completați datele în platformă, scrieți-vă numele cu diacritice, dacă numele dv. conține diacritice. În caz contrar, pot apărea erori.

Pentru verificarea autenticității, valabilității și integrității certificatelor, autoritățile publice vor scana codul QR de pe certificat prin intermediul aplicației mobile CoronaScan.

Sursa: libertatea.ro