Clădirea Teatrului Dramatic „I. D. Sârbu” din Petroșani va fi restaurată printr-un proiect al Consiliului Județean Hunedoara

Consiliul județean Hunedoara își propune ca, în seria investițiilor publice în sectorul cultural, clădirea Teatrului Dramatic ”I.D. Sîrbu” din Petroșani să intre într-un amplu proiect de restaurare. În acest scop, la propunerea președintelui CJH, Laurențiu Nistor, forul județean a adoptat într-o ședință extraordinară care a avut loc luni, 31 ianuarie 2021, nota conceptuală și tema de proiectare pentru acest obiectiv de investiții.

Potrivit unei prime evaluări făcute în cadrul etapei de proiectare DALI, în prezent, clădirea teatrului din Petroșani prezintă degradări la nivelul fațadei, a învelitorii, precum și la nivelul platformelor de acces. Administratorul public al județului Hunedoara, Costel Avram este de părere că trecerea anilor, dar și intervențiile executate în ultimii zeci de ani și-au pus nedrept amprenta asupra esteticii acestei clădiri. Mai mult, acesta crede că fără realizarea intervențiilor de restaurare, fațada acestui important edificiu cultural și arhitectonic din Valea Jiului, care constituie de altfel o piesă de patrimoniu, va continua să se degradeze consistent. ”Suntem conștienți de aceste pericole și tocmai de aceea Consiliul județean Hunedoara a decis că este momentul să intervenim cu investițiile necesare în restaurarea teatrului din Valea Jiului. Avem în vedere o serie de lucrări la acoperiș și la sistemul de colectare a apelor pluviale, la refacerea treptelor de acces care sunt vizibil degradate, la realizarea unei platforme electrice mobile pentru a facilita accesul în clădire al persoanelor cu dizabilități și alte lucrări absolut necesare. Cred că prin efectuarea acestor lucrări de restaurare și punerea în valoare a ansamblului arhitectonic, se va asigura coerența estetică a clădirii. Important de menționat este faptul că avem în vedere faptul că această clădire este una de patrimoniu istoric, motiv pentru care lucrările de restaurare vor fi executat în conformitate cu toate principiile unui astfel de proiect”, a declarat Costel Avram.

Potrivit documentului adoptat de CJH, costul estimativ al lucrărilor de restaurare care sunt propuse a fi executate la clădirea Teatrului ”I.D. Sîrbu” din Petroșani se ridică la aproximativ 697.500 lei. Finanțarea cheltuielilor de proiectare se va face prin apelul de proiecte finanțate din Timbrul Monumentelor Istorice lansat de Institutul Național al Patrimoniului. Pentru finanțarea cheltuielilor de execuție, CJH mizează pe atragerea de fonduri europene, în cadrul Programului Operațional Regional Vest sau prin Mecanismul pentru Tranziție Justă al UE destinat zonelor miniere aflate în tranziție.

Clădirea Teatrului ”I.D. Sârbu” din Petroșani a fost ridicată în anul 1905, în stilul arhitectonic ”Secession”, îndeplinind funcția de ”Casinou al Funcționarilor” companiei miniere, dar clădirea a fost completată, între anii 1923-1925 cu un foișor în stil neoromânesc care a înlocuit marchiza în stil Art Nouveau, clădirea devenind casă de oaspeți. În 1981-1983, odată cu decizia de a muta aici teatrul din Valea Jiului, acestei clădiri i se va adăuga un nou spațiu, dedicat activității teatrale, cu sală de spectacole, culise, foaier, construite în stilul arhitectonic al epocii (realism socialism). Ultimele intervenții în restaurarea acestui ansamblu arhitectonic din centrul municipiului Petroșani au fost realizate după anul 1990, în mod sporadic, însă acestea nu doar că nu au avut un impact semnificativ, dar au creat și unele probleme de estetică ale clădirii. Toate aceste lucruri pot fi acum reparate, iar proiectul de restaurare pe care-l dorește CJH urmărește repunerea în valoare a acestui ansamblu arhitectonic din Valea Jiului.

Vicepreședintele CJH, Ion Bădin, în sarcina directă a căruia se află coordonarea activității Teatrului ”I.D. Sîrbu” din Petroșani spune că acest proiect constituie încă un pas important pentru instituția teatrală din Valea Jiului, realizat cu suportul CJH. Acesta reamintește că forul județean a susținut, în ultimii ani, în mod constant activitatea acestei instituții de cultură, a finanțat în mod regulat, fără sincope, toate cheltuielile iar la începutul acestui an a achiziționat și un autocar nou pentru deplasările trupei de actori la diverse spectacole susținute în țară. ”Acordăm atenția cuvenită teatrului din Valea Jiului, așa cum facem și cu teatrul din Deva, aflat de asemenea în subordinea CJH. Clădirea teatrului din Petroșani, monument istoric de clasă B, are nevoie mai mult ca oricând de restaurare și punere în valoare. Teatrul trebuie să devină un spațiu atractiv și din punct de vedere estetic, nu doar din punct de vedere artistic. Refacerea fațadelor și alte lucrări de mare impact vor fi derulate aici, odată cu identificarea surselor de finanțare, care pot fi inclusiv fonduri europene nerambursabile”, a declarat Ion Bădin, vicepreședintele CJH.