În seria investițiilor publice pe care administrația publică locală din municipiul Lupeni și pe propune pentru a aduce schimbări majore în imaginea localității, fapt absolut necesar în contextul în care aceasta a devenit un punct important pe harta turistică a României, reabilitarea blocurilor de locuințe constituie un obiectiv primordial pe care primarul Lucian Resmeriță este pregătit să-l asume.
”Le garantez lupenenilor că am ambiția și oi să reușesc să fac, împreună cu echipa din Primăria municipiului Lupeni și cu cetățenii, să fac în așa fel încât să reușim să reabilităm, într-un termen rezonabil de timp, cât mai multe dintre clădirile de pe raza municipiului Lupeni. Este obiectivul meu principal în acest mandat și vom face tot ceea ce trebuie ca să nu ratăm nici o axă de finanțare care va apărea în această direcție, fie că discutăm despre POR, fie că discutăm despre PNRR sau despre alte fonduri europene. Mai mult, vom face în așa fel încât să găsim și la bugetul local bani pentru pregătirea proiectelor necesare accesării fondurilor europene”, a declarat Lucian Resmeriță, primarul municipiului Lupeni.
Acesta reamintește însă faptul că, pentru ca autoritățile locale să poată atrage bani europeni pentru modernizarea blocurilor de locuințe care sunt în proprietatea cetățenilor, implicarea acestora este absolut necesară. În acest context, primarul Lucian Resmeriță reamintește că oamenii trebuie să se asocieze și să-și constituie asociații de proprietari, acestea fiind forma legală de organizare acceptată de Uniunea Europeană pentru finanțarea unor proiecte pentru reabilitarea clădirilor rezidențiale de tipul blocurilor, cu fonduri europene nerambursabile.
La finalul lunii ianuarie 2022 a expirat și termenul fixat de Primăria municipiului Lupeni pentru înscrierea asociațiilor de proprietari deja înființate în vederea realizării primelor proiecte tehnice în baza cărora vor fi depuse cereri de finanțare pe fonduri europene a unor investiții în reabilitarea blocurilor. Primarul municipiului Lupeni spune că a primit 9 astfel de solicitări. ”Am primit deja la Primărie, solicitările venite de la cetățeni pentru reabilitarea unui număr de 9 blocuri, acolo unde au fost constituire deja asociațiile de proprietari. Obiectivul meu este însă unul mult mai mare, iar acesta se cifrează la peste 30-35 de blocuri, pe care-mi doresc să reușim să le anvelopăm în această perioadă de 4-5 ani, cât ne permite ghidul de finanțare, în acest exercițiu bugetar european”, a mai spus primarul Lucian Resmeriță.
Reabilitarea blocurilor de locuințe este și la Lupeni nu doar o serie de investiții cu impact în ceea ce privește schimbarea imaginii localității, ci aceasta urmează să aibă și importante beneficii în ceea ce privește eficiența energetică a acestora, cu impact pozitiv direct în scăderea valorii facturilor la energie pe care le vor plăti locuitorii din blocurile la care vor fi efectuate astfel de intervenții.