Situația Complexului Energetic Hunedoara a fost întotdeauna nu doar o temă de interes atent monitorizată de senatorul social-democrat Cristian Resmeriță, ci și un important subiect al activității politice a acestuia. Parlamentarul este de părere că, dincolo de abordările europene privind restructurarea sectorului termoenergetic, CEH are încă o importanță majoră în economia județului Hunedoara care trebuie valorificată la maxim în interesul oamenilor care-și câștigă aici pâinea pentru ei și familiile lor.
Din păcate, după cum observă senatorul social-democrat, incompetența cu care PNL girează conducerea acestui agent economic, nu face decât să grăbească distrugerea a ceea ce a mai rămas din CEH, iar salariaților și opiniei publice din întregul județ le sunt servite informații contradictorii, eronate, chiar mincinoase în legătură cu perspectivele companiei și ale industriei miniere și termoenergetice din regiune. Mai multe aspecte concrete referitoare la situația CEH au fost prezentate de senatorul Cristian Resmeriță în prima sa conferință de presă din acest an.
Senatorul Cristian Resmeriță spune că, pe fondul crizei energetice prin care trece România și Europa, CEH ratează încă una din oportunitățile de echilibrare a balanței sale economice și consideră că doar incompetența echipei manageriale poate fi cauza acestui fapt. ”Observ că viața îmi dă dreptate și am spus încă de acum doi ani de zile, că domnul Roșu și domnul Dioane sunt incompeteți. Dar în același timp cred că nu trebuie să sufere toți pentru acest lucru. Pe mine, mă interesează ca oamenii aceștia, care mai lucrează pe aici, prin Valea Jiului, în minerit, să aibă o șansă. Să se formeze odată noul complex de care se tot vorbește, să se întâmple niște lucruri bune și corecte. Dar, din păcate, observ că lucrurile stau exact pe dos. Spre exemplu, pe fondul crizei energiei, CEH nu e în stare nici măcar să valorifice prețurile mari de pe piața de energie care sunt în acest moment. Eu cred că dacă Paroșeniul ar funcționa o lună, două, la capacitatea maximă, CEH poate ieși fără probleme din ”gaura” financiară în care se află. Din păcate, ceea ce văd este o cu totul și cu totul altă abordare a conducerii liberale de la CEH care par că vor să vândă tot, să distrugă tot. Eu trag un semnal de alarmă pentru că noi, cei de la PSD nu ne permitem ca o astfel de abordare incompetentă și păguboasă a conducerii liberale de la CEH să fie pusă în cârca PSD, doar pentru că suntem parteneri la guvernare”, a declarat senatorul Cristian Resmeriță.
Mai mult, acesta atrage atenția că în acest moment există o stare de nesiguranță în rândul celor care depind de Complexul Energetic Hunedoara așa cum nu a mai existat niciodată în istoria mineritului din Valea Jiului. Nesiguranța este și termenul care definește perspectivele Termocentralei de la Mintia care, în ciuda declarațiilor optimiste ale liberalilor, riscă să fie vândută pe bucăți și pe nimic, iar puținii bani care se vor primi pe aceasta se vor duce într-o altă gaură neagră. Senatorul Cristian Resmeriță spune că în tot acest timp, în care angajații din CEH au pierdut și pierd în continuare, cei din conducere iau decizii proaste pe salarii foarte mari. ”Eu m-am obișnuit să spun adevărul. Dacă cei de la PNL însă doresc ca astfel de oameni să conducă CEH, atunci liberalii trebuie să-și asume toate aceste lucruri, să vină la oameni, să le spună adevărul, să le spună că doresc să vândă tot, că doresc să închidă tot, ca să știm și noi și să nu ne mai agităm. Să nu ne mai blocăm în subteran, așa cum au făcut minerii acum un an când nimeni nu a stat cu ei de vorbă o săptămână. Dar eu nu voi accepta o conducere în sectorul de energie girată de PNL cu oameni incompetenți, indiferent dacă se supără colegii pe mine. O spun cu toată responsabilitatea: Termocentrala Mintia este parte a CEH și, cu siguranță, va fi vândută la fier vechi ! Înteleg că suntem la guvernare, alături de PNL, dar atunci când partenerul meu greșește, vă spun că nu poate să mă oprească nimeni să-mi exprim punctul de vedere. Am scos în evidență aceste probleme și când CEH era condus de echipe manageriale ale PSD. Dar acum, închiderea Mintiei este o „reușită” a celor doi președinți liberali de la Lupeni și de la Petrila, Roșu și Dioane, ei fiind puternic ancorați în politică”, a declarat Cristian Resmeriță.
Acesta aduce ca argument al punctului său de vedere, tocmai acțiunile conducătorilor CEH care sunt într-o vizibilă antiteză cu declarațiile publice ale acestora. Senatorul Cristian Resmeriță reamintește că, spre exemplu, în data de 23 decembrie 2020, administratorul special al CEH declara în presă că ”Mintia nu se oprește !” și spunea despre problema de acolo că ”e rezolvată și nu există riscul opririi termocentralei, dar nu pot să spun mai multe acum”. La doar câteva luni după aceea, mai exact în 19 februarie 2021 un alt titlu din presă arăta că ”Mintia s-a oprit!”. ”Este doar unul din exemplele care ne confirmă că liberalii din conducerea CEH fie nu se pricep și atunci sunt incompetenți, fie mint și ascund oamenilor adevărul, ceea ce e și mai grav. Parcă ca niciodată, minciuna nu a guvernat atât de bine CEH, așa cum s-a întâmplat de-a lungul ultimilor doi ani. Eu de la început am atras atenția că aceste două persoane sunt slab pregătite. Le-am cerut demisia de mai multe ori și nu am fost luat în seamă. Din păcate, de actul managerial depinde soarta Văii Jiului și a minerilor, oameni pe care-i reprezint și cărora trebuie să le spun cum stau lucrurile cu locul lor de muncă, cu viața lor. Pentru că eu sunt conectat la viața reală de aici, din Valea Jiului și văd că se întâmplă niște lucruri necurate”, spune senatorul Cristian Resmeriță.
Acesta atrage atenția că, inclusiv în ceea ce privește vânzarea termocentralei de la Mintia, lucrurile par cusute cu ață albă, în ciuda faptului că liberalii prezintă în roz perspectivele acesteia. Realitatea este însă, în opinia senatorului Cristian Resmeriță, cu totul alta decât cea prezentată de liberali în presă. ”În acest moment, termocentrala Minitia este scoasă la vânzare. Ne aducem aminte că, atunci când a fost oprită, Mintia a trecut inițial în conservare. Odată cu decizia de scoatere din conservare a acesteia, valoarea ei a scăzut de la 100 de milioane de euro la circa 60 de milioane de euro. Astăzi, valoarea de lichidare a acesteia este de 61 de milioane de euro. Dacă însă, la prima licitație nu se prezintă nimeni, valoarea ei scade cu 30% și eu sunt gata să pun un pariu că, până la vânzarea efectivă valoarea ei va scădea la jumătate. Practic, Mintia e pregătită pentru tăiere și vânzare”, explică senatorul Resmeriță.
Acesta spune că așa s-a întâmplat și cu alte active ale CEH (vezi cazul Hotelului Onyx sau al Cabanei Jieț ș.a.) au fost scoase la licitație și vândute, dar, cu siguranță, banii colectați din vânzarea acestora se vor duce la achitarea penalităților către Transelectrica, deoarece CEH a lăsat sistemul energetic național fără partea de energie ce era produsă la Termocentrala Paroșeni. Ceea ce este și mai grav este că există în prezent și riscul ca minerii să rămână fără bani de salarii,. iar în tot acest timp, conducătorii de la CEH încasează pentru incompetență salarii între 10.000 și 20.000 de euro.
Parlamentarul social-democrat promite că, în perioada următoare, va aduce în atenția opiniei publice și alte dezvăluiri, legate de fapte reprobabile care s-au petrecut, de-a lungul ultimilor doi, în cadrul CEH.