Buget pentru investiții de aproape 45 de milioane de lei, în 2022, la Primăria Petrila

Consiliul local al orașului Petrila a adoptat Bugetul local pentru anul 2022, acesta fiind considerat drept unul echilibrat, cu o atenție crescută față de anii anteriori în ceea ce privește domeniul investițiilor.

Primarul orașului Petrila, Vasile Jurca spune că, pentru secțiunea de dezvoltare, în Bugetul local au fost prevăzuți pentru acesta nu mai puțin de 44.699.000 lei, suma fiind considerabil mai mare decât în anul precedent și asigurând derularea unor importante proiecte de investiții și a cotelor de cofinanțare pentru proiectele europene aflate în derulare sau pe care administrația locală intenționează să le acceseze în acest an. ”Am alocat bani mai mulți pentru secțiunea de dezvoltare, pentru investiții, deoarece ne dorim să finalizăm cât mai multe din proiectele pe care le avem și să inițiem altele noi, în vederea creșterii gradului de confort urban al cetățenilor din orașul Petrila și pentru a crește atractivitatea zonei pentru turiști și pentru investitori”, a declarat primarul Vasile Jurca.

În acest scop, în anul 2022 sunt vizate o serie de proiecte în dezvoltarea infrastructurii publice, atât în domeniul reabilitării și modernizării rețelelor de drumuri, parcări, zone verzi și alei pietonale, cât și în ceea ce privește accesarea programelor de reabilitare termică a blocurilor. ”Cu bani de la bugetul local, avem în vedere, spre exemplu, să lărgim drumul în zona cartierelor 22 Decembrie și 8 Martie, în zona Bazinului de înot dar și să reabilităm o serie de drumuri di  interiorul cartierelor de locuințe. De asemenea, ne dorim să extindem zonele pentru parcare și să realizăm parcări noi îndeosebi în cartierele 8 Martie, 22 Decembrie, Tudor Vladimirescu, unde suntem deficitari la acest capitol. Ne-am propus, de asemenea, să depunem un proiect pentru realizarea unui număr de 16 stații de încărcare pentru mașinile electrice, în perspectiva în care numărul mașinilor electrice sau hibride va crește, în anii următori și în orașul Petrila. Una dintre cele mai importante teme pe care le avem în vedere la capitolul investiții este să reușim să atragem bani europeni pentru reabilitarea termică a cât mai multor blocuri de locuințe. În acest scop, noi avem prinși banii suficienți în buget dar, la fel ca peste tot, ne confruntăm cu problema lipsei asociațiilor de proprietari, fără de care nu se pot accesa fondurile europene pentru acest tip de investiții. Din acest motiv, invit cetățenii să se organizeze și să constituie asociații de proprietari, Primăria fiind dispusă să le ofere inclusiv sprijin și consultanță juridică. Cred că, în orașul Petrila, dacă am avea aceste asociații, am putea atrage acum, pe programele europene disponibile, circa 10 milioane de euro, ceea ce ar însemna reabilitarea a peste 100 de blocuri. Ori, în acest moment, avem doar 8 blocuri care au depus cereri pentru a intra în acest program, dar eu sper că până când se vor deschide liniile de finanțare europeană, să avem deja cel puțin 20-30 de blocuri pregătite pentru acest tip de investiții”, a declarat primarul Vasile Jurca.

Pe agenda programului de investiții al Primăriei orașului Petrila figurează în acest an și continuarea demersurilor pentru unele proiecte majore de dezvoltare locală, așa cum sunt, spre exemplu, cele din domeniul dezvoltării turismului sau cele din domeniul modernizării sistemului de educație și sănătate publică. Primarul orașului Petrila arată că, în ceea ce privește sectorul educațional, pentru acest an este preconizată implementarea proiectelor care vizează reabilitarea și modernizarea tuturor unităților de învățământ din oraș, precum și construirea unei noi săli de sport la Școala gimnazială nr. 1, pentru care a fost depusă o solicitare către CNI. De asemenea, în domeniul medical, Primăria Petrila vizează, în parteneriat cu Spitalul de Urgență din Petroșani, reabilitarea clădirii viitorului Spital de Boli Cronice. ”Ne dorim să înființăm, sub tutela Spitalului de Urgență din Petroșani, o unitate medicală destinată celor cu boli cronice în orașul Petrila. Avem un proiect în acest sens, pe care l-am convenit împreună cu dl. director dr. Alin Vasilescu și cred că vom reuși anul acesta să facem în așa fel încât să avem acest Spital pentru Boli Cronice, îndeosebi pe partea de boli de plămâni, silicoze și viroze respiratorii”, a declarat primarul Vasile Jurca.

În domeniul dezvoltării turismului, Primăria Petrila își propune să facă pași semnificativi înainte în ceea ce privește conturarea proiectului privind dezvoltarea Domeniului Schiabil Șureanu. Acest lucru presupune, în opinia primarului Vasile Jurca, finalizarea unor schimburi de terenuri cu Romsilva, demararea proiectului privind asfaltarea drumului de acces către Domeniul Schiabil Șureanu, pe Taia în sus și identificarea unor soluții de finanțare europeană pentru investițiile necesare realizării acestui domeniu schiabil în orașul Petrila.

Cu experiența nefericită a ultimilor ani, primarul orașului Petrila se teme însă că nu vor fi suficienți antreprenori care să vină la licitațiile publice organizate de Primărie pentru implementarea proiectelor de investiții asumate de administrația locală petrileană, aceasta fiind cea mai mare provocare cu care primarul Vasile Jurca se teme că administrația locală din orașul Petrila se va confrunta și în acest an.