Vineri, 11 februarie 2022, la Expoziția de Istorie Locală și Etnografie Brad, elevii clasei a X-a C a Liceului „Avram Iancu” din Brad, au avut ocazia de a participa la o lecție demonstrativă referitoare la identitatea etnografică a zonei Brad, lecție susținută de profesorul Florin Ștefan în cadrul unui proiect Erasmus.
Lecția s-a desfășurat ca un dialog interactiv între profesor, muzeograf și elevi. Discuțiile au vizat prezentarea vestigiilor datate încă din perioada de tranziție de la eneolitic la epoca bronzului, reprezentările grafice ale zeițelor de la Cârna și semnele incizate pe suprafața acestora, semne pe care le regăsim în arta noastră populară. Au mai fost explicați termenii de „cultură populară” și „cultură modernă”, de „folclor”, „etnografie” și „etnologie”.
Muzeograful Monica Dușan de la Secția de Istorie și Artă a Expoziției de Istorie Locală și Etnografie Brad spune că o atenție specială în cadrul lecției susținute de prof. Florin Ștefan s-a acordat hermeneuticii simbolurilor precreștine, evidențiindu-se ideea echilibrului dintre om și natură, respectiv dintre om și cosmos, idee relevată de prezența acestor semne pe costumele populare. ”Ca aspect particular al lecției de istorie a culturii, menționăm icoanele pe sticlă realizate de meșterii țărani. De asemenea, elevii au fotografiat exponatele reprezentative ale muzeului”, a mai precizat Monica Dușan.