Adrian Ahrițculesei a cucerit cel mai înalt vulcan al Americii de Nord: Pico de Orizaba
Pentru un sportiv ambițios, curajos și foarte bine pregătit pentru tot ceea ce înseamnă ascensiunea montană, petroșeneanul Adrian Ahrițculesei nu avea cum să nu-și ducă la bun sfârșit prima misiune sportivă de anvergură a anului 2022. El a reușit să ajungă, miercuri, 16 februarie, pe cel mai înalt munte de origine vulcanică din America de Nord: Pico de Orizaba, în Mexic, aflat la o altitudine de 5.636 de metri de la nivelul mării.
Dovadă stă chiar imaginea publicată de temerarul sportiv din Valea Jiului pe pagina sa de socializare, imagine făcută chiar pe vârful Pico de Orizaba. Și de această dată, astrele s-au aliniat favorabil pentru alpinistul român, care a avut parte în ascensiunea finală de o vreme bună, cer senin și un vânt calm, de numai 20 km/h. Chiar și așa, ascensiunea nu a fost una ușoară, aceasta necesitând 9 ore de la tabăra de bază de la refugiul Piedra Grande, din care 6 ore au fost necesare pentru ultima turnantă.
Expediția lui Adrian Ahrițculesei în Mexic, care a durat 10 zile, i-au prilejuit acestuia nu doar cucerirea celui mai înalt munte din Mexic, Pico de Orizaba, ci și cucerirea altor trei redute montane din această țară, după ce, în perioada de aclimatizare, acesta a urcat pe alte trei vârfuri de peste 4000 de metri altitudine, respectiv pe La Malinche, Sierra Negra și Iztaccihuatl.
Noul record reprezintă pentru Adrian Ahrițculesei încă un pas important înainte în proiectul pe care și l-a propus, și anume acela de a fi al doilea român care parcurge traseul celor nouă cei mai înalți vulcani ai lumii, traseu cunoscut drept ”Seven Vulcanos”, călcând astfel pe urmele reputatei alpiniste Crina Coco Popescu, care este prima femeie din lume care a finalizat acest traseu de alpinism. Deja, sportivul de 37 de ani din Valea Jiului a reușit, în anii precedenți să atingă trei etape din obiectivul său, după ce a cucerit Elbrus (5642 m) – cel înalt vulcan din Europa, Ojos del Salados (6893 m) – cel mai înalt vulcan din America de Sud; Kilimanjaro ( 5895 m) cel mai înalt vulcan din Africa. pe agenda sportivului din Valea Jiului urmează acum vârful Damavand (5603 m) din Iran, acesta fiind cel mai înalt vulcan din Asia.
Alpinistul Adrian Ahrițculesei se declară mulțumit de noua sa performanță și le mulțumește celor care l-au sprijinit în pregătire și, mai ales, în susținerea deplasării sale în Mexic. ”Mă bucur că am dus la bun sfârșit încă o etapă importantă din proiectul ”Seven Vulcanoes”, mai ales că am avut parte de atât de multe încurajări din partea oamenilor și de un sprijin deosebit din partea familiei și a prietenilor. Mulțumesc tuturor pentru susținere și încurajare! Mulțumesc domnului Costel Avram, managerului meu, Ștefan Adrian Jurca și firmei Optimed Petroșani pentru susținere. Și mulțumesc părinților mei și soției, pentru suport și înțelegere. Sunt fericit, mai ales că, dincolo de această performanță de care sunt foarte mândru, am aflat o altă veste care mă face și mai mândru, aceea că soția mea îmi va dărui încă un bebe!”, a declarat Adrian Ahrițculesei.
”Mă bucură nespus vestea că ambițiosul alpinist Adrian Ahrițculesei, concitadinul meu din Petroșani și un bun prieten, a reușit să-și îndeplinească misiunea de a ajunge pe cel mai înalt munte vulcanic din America de Nord, Pico de Orizaba din Mexic. Îl felicit pentru performanța aceasta, care completează și celelalte succese ale sale și care îl aduce tot mai aproape de finalizarea cu succes a proiectului său sportiv de a cuceri cei 7 cei mai înalți vulcani ai lumii. Sunt mândru de Adrian, un sportiv modest dar extrem de ambițios, care face cu adevărat cinste județului Hunedoara și României, prin performanțele sale admirabile. Și cred că toți trebuie să avem acest sentiment și să-i mulțumim lui Adrian Ahrițculesei pentru că duce numele județului Hunedoara într-adevăr pe cele mai înalte culmi”, a declarat Costel Avram, administrator public al județului Hunedoara, unul dintre suporterii și susținătorii proiectului sportiv derulat acum de Adrian Ahrițculesei.