Ce ar trebui să ştii despre tăierea pomilor fructiferi

Dacă vrei să ai recolte bogate şi pomi sănătoşi, procesul de tăiere este extrem de important. Cel mai bun moment în care poţi face această operaţie este iarna târziu, dar o poţi face şi primăvara, cât mai devreme. Tăierile adecvate menţin pomii sănătoşi şi roditori şi îţi vor duce multe satisfacţii.

Asigură-te că foloseşti o unealtă adecvată cum ar fi un cleşte bine ascuţit pentru ramurile subţiri, sau o drujbă pe benzină pentru crengile groase. De asemenea, poartă echipament de protecţie adecvat.

De ce ar trebui să tunzi pomii fructiferi?

Tunderea pomilor fructiferi este o operaţie care ajută la menţinerea sănătăţii, la dezvoltarea creşterilor verzi care vor da roade bogate. Prin tunderea pomilor tineri se gestionează creşterea care va fi viguroase şi se stabileşte forma optimă pentru recolte abundente şi gestionarea uşoară. Tunderea pomilor maturi sau bătrâni previne aglomerarea coroanei şi îi fereşte de boli şi de productivitate mică.

Cel mai bun moment pentru tunderea pomilor se stabileşte în funcţie de tipul acestuia şi de necesităţi. În majoritatea cazurilor, însă, sfârşitul iernii este momentul ideal. Astfel, la sosirea primăverii, tăieturile se vindecă şi este stimulată creşterea verde sănătoasă.

Modalitate de tundere depinde de ceea ce vrei să obţii şi de vârsta pomului. În primii ani de plantare, tăieturile se fac pentru a stabili tulpina conducătoare şi a activa lăstari laterali puternici. La pomii maturi, accentul se va pune pe îndepărtarea lemnului vechi şi crearea unei coroane aerisite. După tundere, copacii bătrâni vor beneficia de creşteri noi care îi vor readuce la viaţă.

În concluzie, pomii fructiferi trebuie tăiaţi în mod regulat pentru a rămâne productivi cât mai mult timp şi a fi feriţi de boli. Însă, dacă nu ştii să faci această operaţie corect, daunele pot fi considerabile. 

Tunderea pomilor pentru o creştere sănătoasă

Dacă ai pomi fructiferi, sigur vrei ca ei să îţi ofere recolte bogate, iar un program regulat şi corect de tăiere poate face diferenţa. Astfel, pomul va fi mai sănătos şi, totodată, va da şi mai multe fructe. Tăierile realizate anual încurajează noile creşteri şi menţin vitalitatea pomului. Când tai, urmăreşte să deschizi coroana pomului. În acest mod asiguri un flux adecvat de aer şi reduci riscul bolilor fungice şi a dăunătorilor.

Când ar trebui să faci tăieri la meri şi la peri

Momentul potrivit de tăiere variază în funcţie de pom şi de creşterea dorită. Merii şi perii ar trebui tăiaţi între lunile noiembrie şi aprilie. Însă, în primii ani de viaţă, nu ar trebui să te atingi de ei înainte de sosirea primăverii pentru că lemnul este foarte vulnerabil la îngheţul puternic.

Dacă vrei să le încurajezi creşterea, fă tăieturi la meri şi peri în lunile mai reci când pomul trece în faza de repaus, atrage nutrienţi în rădăcini pregătindu-se să îi elibereze în perioada de creştere. Iarna târziu, înainte de a începe înmugurirea pomului, poate fi momentul ideal pentru a tăia. Pe măsură ce se apropie primăvara, tăieturile se vor vindeca şi pomii nu se vor infecta.

Poţi face tăieturi şi primăvara, însă acest lucru încurajează creşterea mai puţin viguroasă şi este recomandat doar dacă pomul are deja dimensiunea potrivită.

Când ar trebui să faci tăieturi la pomii cu sâmburi?

Pomii cu sâmbure cu creştere rapidă precum cireşii sau piersicii, ar trebui tăiaţi în lunile mai calde. Astfel, se încetineşte creşterea şi copacul va rămâne la o înălţime uşor de gestionat. Aceşti pomi pot fi tăiaţi în timpul recoltării. Puri şi simplu, se pot tăia ramurile cu fructe – în acest mod se strânge recoltă şi se menţine şi creşterea sub control.

Piersicul poate fi tăiat până când înfloreşte, adică până în aprilie sau mai, în vreme ce cireşii ar trebui tăiaţi între lunile iunie şi august, după ce termină de fructificat. De asemenea, evită să faci tăieri dramatice în timpul sezonului de cuibărit, adică în perioada dintre lunile martie şi septembrie. O tăiere blândă este în regulă, dacă nu sunt păsări care cuibăresc în copac, caz în care ar trebui să nu îl tai deloc.

Instrumentele potrivite pentru tăierea pomilor fructiferi

Instrumentele adecvate ar trebui să îţi uşureze munca şi să nu lezeze pomul. Ai nevoie de foarfece de calitate care să taie ramurile cât mai curat, fără să provoace daune care pot duce la boli. Dacă ai mulţi pomi de îngrijit, este vital să ai o foarfecă de calitate superioară pe care să ştii că te poţi baza ca să îţi faci treaba cât mai repede şi mai uşor.

Pentru a tăia crengile mai groase, s-ar putea să ai nevoie şi de un fierăstrău cu lanţ, de preferat pe benzină, pentru a nu fi restricţionat de cablu de alimentare. Poate fi util şi un fierăstrău telescopic sau unul cu acumulator de mână. Dacă trebuie să îndepărtezi o ramură mare, abordeaz-o în etape pentru a evita deteriorarea scoarţei sau ruperea. Taie cu atenţie de la vârf spre trunchi.