Autoritățile locale din orașul Uricani studiază oportunitatea implementării unui proiect de investiții în domeniul energiei, care să asigure parțial necesarul energetic al localității.
Potrivit primarului Dănuț Buhăescu, este vorba despre un proiect prin care Primăria orașului Uricani își propune atragerea unor fonduri pentru construirea unui parc fotovoltaic a cărui producție de energie să acopere, în timp, necesitățile pentru iluminatul public și pentru consumul energetic al instituțiilor publice din localitate, aflate în administrarea autorităților locale. ”Am luat această decizie, după ce am fost realmente șocați de facturile pe care le-am primit în ultimele luni, la energie. Pot să vă spun că, numai la finalul anului trecut, am fost nevoiți să facem două rectificări bugetare, ca să putem plăti facturile la utilități și, după cum vedem cu toții, tarifele pentru utilități, îndeosebi cele pentru energie, cresc de la o lună la alta. În aceste condiții, împreună cu echipa de la Primăria orașului Uricani căutăm soluții alternative, pentru că nu vom putea ține pasul cu creșterea prețurilor, în condițiile în care bugetul public nu este mai mare ca în anii anteriori. Una din aceste soluții cred că poate fi investiția într-un parc fotovoltaic, care în circa 7-8 ani, după estimările mele, să ne permită să fim independenți din punct de vedere energetic, asta însemnând să putem asigura consumul de energie pentru iluminatul stradal și pentru instituțiile publice din orașul Uricani”, a declarat primarul Dănuț Buhăescu.
În opinia acestuia, măsura este cu atât mai necesară cu cât în programul de investiții al administrației locale de la Uricani se înscrie și un amplu proiect prin care iluminatul public urmează să fie extins pe raza întregii localități.
În prezent, Primăria orașului Uricani caută soluții pentru finanțarea construcției unui parc fotovoltaic care, în opinia primarului Dănuț Buhăescu, ar trebui să fie funcțional într-un timp cât mai scurt, astfel încât, într-o primă fază, din utilizarea acestuia să fie făcute economii de cel puțin 10-15% din valoarea facturilor la energie. Proiectul este însă unul ambițios, pentru că primarul Dănuț Buhăescu își propune ca într-un termen de 7-8 ani, tot ceea ce înseamnă energie consumată în orașul Uricani pentru iluminatul public și pentru clădirile publice să poată fi asigurat din această sursă, iar astfel orașul Uricani să devină independent din punct de vedere energetic, prin utilizarea energiei verzi, nepoluante.