AJUTOR SOCIAL 2022: Care sunt noile reguli pentru stabilirea acestuia
În cursul anului 2021 a fost oficializată Legea 225/2021, care prevede actualizarea indicatorului social de referință (ISR) în prima zi a lunii martie a fiecărui an. În funcție de ISR se calculează ajutorul social, dar și alte asemenea beneficii.
„Valoarea indicatorului social de referință se actualizează, din oficiu, în fiecare an, la data de 1 martie, cu rata medie anuală a inflației din anul precedent, indicator definitiv, comunicat de Institutul Național de Statistică. În situația în care rata medie anuală a inflației are valoare negativă se păstrează ultima valoare a indicatorului social de referință”, scrie în legea menționată mai sus.
Printre cele mai importante drepturi care se acordă în funcție de ISR se numără indemnizația de șomaj.
Așadar, actul normativ prevede actualizarea din oficiu, în fiecare an, la data de 1 martie, a valorii ISR, în funcţie de inflaţia din anul precedent, astfel cum este ea comunicată de către Institutul Național de Statistică. Dar numai în condițiile în care rata anuală a inflației are, în anul anterior, o valoare pozitivă.
Ce este ISR aflăm din Legea nr. 76/2002, ce precizează că ISR reprezintă „unitatea exprimată în lei la nivelul căreia se raportează prestațiile bănești suportate din bugetul asigurărilor pentru șomaj, acordate atât în vederea asigurării protecției persoanelor în cadrul sistemului asigurărilor pentru șomaj, cât și în vederea stimulării anumitor categorii de persoane pentru a se încadra în muncă, precum și a angajatorilor pentru a încadra în muncă persoane în căutarea unui loc de muncă”.
În prezent, potrivit aceleiași legi, valoarea ISR este de 500 de lei, aceasta fiind neschimbată de ani buni.
Declarația fiscală a fost actualizată, în esență, cu schimbările introduse anul trecut și la început de 2022 de anumite acte normative.
Sursa: dcbusiness.ro